keskiviikkona, syyskuuta 26, 2007

Ruokaa kotona

Viimeksi Oulussa vieraillessani tein itseni ja komean kanssaeläjäni iloksi kunnon kotiruokaa: makaroonilaatikkoa. Koska kuitenkin tykkään nykyään kikkailla ruuan kanssa, piti minun tähänkin lisätä hieman jujua fetan ja oliivien muodossa. Hirmu hyvää, etenkin ketsupin kanssa nautittuna!


Välimerellinen makaroonilaatikko

n. 5 dl pastaa
1,5 dl soijarouhetta
3 porkkanaa
2 sipulia
100g fetajuustoa
1-2 dl vihreitä oliiveja
2 munaa
n. 3,5 dl maitoa
suolaa
pippuria
(juustoraastetta)


Keitä pasta puolikypsäksi. Liota soijarouhetta 15 minuuttia tai keitä kasvisliemessä turpeaksi. Raasta porkkanat ja suikaloi sipulit. Kuullota sipulisuikaleet öljyssä pehmeiksi. Murenna fetajuusto ja puolita oliivit. Sekoita pasta, soijarouhe, vihannekset, feta ja oliivit uunivuokaan. Vatkaa munat ja maito keskenään ja mausta suolalla ja pippurilla. Kaada munamaito vuokaan niin, että ainekset peittyvät, mutta eivät vetisty. Kuorruta koko komeus juustoraasteella, mikäli sellaista löytyy. Paista laatikkoa 200-asteisessa uunissa 40-50 minuuttia

maanantaina, syyskuuta 17, 2007

Omenapiirakka

Tänään sain tapaskuumeen ja käytin iltapäivän erillaisten mausteliemien tekemiseen ja valkosipulinkynsien kuorimiseen. Jääkaapissa maustumassa on näitä jo edellä mainittuja valkosipulinkynsiä, herkkusieniä ja oliiveja. Saa nähdä mitä todelliseen tapaspöytään päätyy. Mutta sellainen on kuitenkin kohta tulossa. Tämän lisäksi väänsin omenapiirakan, joka oli yhdistelmä Pirkan ja Jamie Oliversin resepteistä.


Tänään sain tapaskuumeen ja käytin iltapäivän erillaisten mausteliemien tekemiseen ja valkosipulinkynsien kuorimiseen. Jääkaapissa maustumassa on näitä jo edellä mainittuja valkosipulinkynsiä, herkkusieniä ja oliiveja. Saa nähdä mitä todelliseen tapaspöytään päätyy. Mutta sellainen on kuitenkin kohta tulossa. Tämän lisäksi väänsin omenapiirakan, joka oli yhdistelmä Pirkan ja Jamie Oliversin resepteistä.

Keikausomena-peikaus

500 g omenia
2 tl kanelia
½dl sokeria
vähän voita

Pohja
100 g voita
2 dl tomusokeria
4 dl vehnäjauhoja
3 munan keltuaista (jos pieninä munia, muuten riittää kaksi)
2 rkl kylmää vettä tai maitoa

Sekoita (nypi) voi ja tomusokeri. Lisää joukkoon jauhot. Kun taikina tuntuu taikinamaiselta lisää munankeltuaiset. Lopuksi lisää nopeasti vesi/maito. Pyöritä palloksi ja pane jääkaappiin ainakin tunniksi seisomaan.

Voitele kakkuvuoka (alk.per. ohjeen mukaan ei saisi olla irtopohjainen, mutta minulla ei ole muuta) sirottele päälle sokeria (tavallista tai fariini). Paloittele omenat ja lisää ne vuoan pohjalle. Painele/kauli taikinasta ympyrä, ja aseta se omenien päälle. Pistele pohjaan reikiä ja paista 175 asteessa 35-40 minuuttia. Anna jäähtyä ja pyöräytä kakku ympäri tarjoiluastialle. Jos käytät irtopohjavuokaa, laita vuoka pellin päälle, niin sulava rasva ei sotke uunia. Pellin kylläkin. Erinomaista jäätelön kanssa.

maanantaina, syyskuuta 10, 2007

Vastaus haasteeseen

Voi ei voi ei voi ei! Olemme vaihtaneet Nuoren naisen kanssa paikkaa ja hänen palattua pohjoisille leveyksille minä tosiaan tulin reilu viikko sitten tänne pääkaupunkiseudulle työtä tekemään. Pitkien työpäivien ja kaupungin virikkeiden vuoksi olen ravinnut itseäni päivisin lähinnä opiskelijaravintoloiden lounailla ja iltaisin pussikeitoilla. Ei mitään kulinaristista kerrottavaa siis. Tässä hötäkässä minulta jäi myös - ennen eilisiltaa - huomaamatta Lettupannun Hennan jättämä haaste. Kovin pahoillani olen tästä huomaamattomuudestani, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
Elikkäs 8 asiaa, jotka tekevät minut onnellisiksi:

1. Rakkaus. (Sori, pakko oli laittaa, koska sehän se on tärkeintä)
2. Se, että saa ensimmäistä kertaa elämässään tehdä "työkseen" sellaista, mitä haluaisi tehdä lopun elämäänsä.
3. Pelkojen voittaminen.
4. Riitojen sopiminen.
5. Uusi puinen koti.
6. Urheilu ja sen seurauksena hyvä kunto.
7. Aamukahvi.
8. Hyvä musiikki ja hyvät keikat.

Yhdyn Kaverin kirjoittamiin sanoihin tästä haasteen huomiottajättämisestä, mutta nyt siis tuuamsta toimeen. Tässä oma listani, josta vaivalla jätin perheen ja muut rakkaat pois.

1. Onnistuminen (Esimerkiksi leipoessa on mahtavaa jos saa tekeleestä juuri oikeanlaisen. Puhumattakaan kaikista muilla elämän alueilla tulevista onnistumisen tunteista.)
2. Puhtaat (ulkona kuivatut) lakanat. Niihin on maailman paras mennä nukkumaan.
3. Kunnolla täytetyt pyörän kumit (Sellaisella kun polkee, niin tuntuu kuin lentäisi.)
4. Liikunta (Edelleen jaksan ihmetellä jokaisen liikkumiskerran jälkeen sitä, että tein sen. Tässä siis puhuu entinen anti-liikkuja, joka vihasi kyseistä ainetta koulussa.)
5. Toisten onnellisuus ja onni (Se tarttuu)
6. Oma koti (Varsinkin huutolaisena vietetyn kesän jälkeen tuntuu erityisen ihanalta.)
7. Syöminen (Kyllä hyvä ruoka tuo hymyn huulille ankeimpanakin arkipäivänä.)
8. Raha (Kyllä joka kuun neljäs päivä on opiskelijalle melkoinen onnenpäivä. Hetken voi kuvitella, ettei rahahuolia ole.)

Kaveri halusi haastaa Uneliaan kokin ja minä Monkeyfoodin. Haaste on siis heitetty.

Soijarouhe-herkkusieni pihvit

Elikä siis, paluu pohjoiseen on sujunut sen verran touhukkaissa merkeissä, ettei ruokaa olla pahemmin ehditty/jaksettu tehdä. Lähinnä on tullut lämmiteltyä juustoa leivän päälle. Mutta tänään alkoi roti elämässä aamuisella kauralesepuurolla ja päivälliseksikin saatiin ihan oikeaa apetta.

Väänsimmä yhteistuumin Tyypin kanssa soijarouhe-herkkusienipihvejä ja keitettyjä tyrnäväläisiä siiklejä (jotka ovat äitini mielestä eeeeeehdottomaasti parhaita perunoita).

Keittiössä sattui myös niinkin mielenkiintoinen tapaus, että valmisteilla oleva pussikastike joutui viemäristä alas. Se nimittäin piti sisällään kanaa. Tai ainakin kana-aromia. Kiitos ei. Siispä kastikkeeksi tein keittokirjaan hädissäni turvautuen valkokastikkeen. Joka

a.) maistui juuri siltä miltä ajattelin (ei paljon miltään)
b.) oli ulkonäöltään ja koostumukseltaan jonkin paljon ällöttävämmän näköistä


Mutta siis, reseptiä:

Useita desejä soijarouhetta (oisko 4)
Yksi raastettu porkkana
4 pieneksi silputtua tuoretta herkkusientä
1 muna
½ sipuli
2 valkosipulinkynttä
½ purkkia raejuustoa
3/4 dl korppujauhoja
currya
timjamia
oreganoa
basilikaa
rosmariinia
chiliä
garam masalaa
sesamöljyä
kasvisliemikuutio

Keitä soijarouheita n. 5 minuuttia vedessä, johon on lisätty kasvisliemikuutio. Kaada vesi pois ja huuhtele rouhe kylmällä vedellä. Laita soijarouheet taikinakulhoon, jonne lisäät silputut herkkusienet, sipulin, valkosipulit ja mausteet. (Mausteita voi laittaa oman maun mukaan. Poistaa ne joista ei pidä ja lisätä sellaisia joista pitää. Me panimme vähän kaikkea, koska soijarouhe jää monesti hiukan mauttomaksi.) Lisää myös korppujauhot, öljy, raejuusto ja muna. Sekoita taikinaksi. (Voisin suositella joko toista munaa tai lisää korppujauhoja, koska nämä olivat verrattain huonosti kasassa pysyviä.)
Muotoile pihveiksi (tai soikioiksi, kuten Tyyppi) ja paista 200-asteessa n. 20 minuuttia. Vähempikin aika voi riittää. Tarkkaile!
Me söimme perunoiden ja salaatin kanssa (ja sen jotakinmuutaällöä muistuttavan kastikkeen kera).
Hyviä. Ja mausteiden johdosta maistuvia.

Huomenna lupaan laittaa viikonloppuna leipomani barbie-kakun kuvan. (Tämä oli teaseri.)