maanantaina, joulukuuta 17, 2007

Makeaa mahan täydeltä

Olemme lähdössä jouluksi komean kanssaeläjäni kanssa muille maille vierahille, joten päätin etten jaksa stressata tänä vuonna lahjoista liiemmin. Päätinkin tekaista pikkumakeisia niille, jotka ovat minun mielestäni makeita ja joilta tiesin saavani jotain avattavaa jouluksi. Nämä namulahjat eivät turhaan rasita ympäristöä ja maistuvat kaiken lisäksi hyvälle!


Tein Ituhipin viimejouluisten ohjeiden mukaan herkkumakeisia ja karpalotoffeeta (korvasin ituhipin puolukkatoffeessa marjat kirpeämpiin). Löysin Meiran pähkinä-rusinasekoituspussista toisenkin hauskan toffeeohjeen, jonka mukaan väänsin kolmannensorttiset karkit. Hyviä tuli, maistui tekijänsä lisäksi myös lahjansaajille. Kuvassa vasemmalla herkkumakeiset, keskellä karpalotoffee ja oikealla pähkinä-rusinatoffee.

Matkani vuoksi joudun taas jättämään kotihellan hetkeksi ja postailla tuolta maailmalta ruokakuulumisia. Makeaa ja kaunista joulua kaikille!


Maapähkinä-rusinatoffee


1 dl kermaa
1,5 dl maitoa
0,5 kg sokeria
75 g voita
1 tl vaniljasokeria
1 dl maapähkinä-rusinasekoitusta

Mittaa kerma, maito ja sokeri kattilaan. Kuumenna koko ajan häämentäen, kunnes sokeri on sulanut. Lisää voi ja keitä seos tasaiseksi. Anna seoksen kiehua hiljalleen vaaleanruskeaksi. Tähän kuluu aikaa noin 40 minuuttia. Testaa toffeen valmistumista pudottamalla massasta pieni tippa kylmään veteen. Jos tippa kovettuu palloksi, toffee on valmista. Ota kattila pois levyltä ja lisää vaniljasokeri sekä pähkinä-rusinasekoitus. Kaada massa leivinpaperin päälle ja anna jähmettyä. Leikkaa toffee kuutioiksi ja säilytä tiiviissä lasipurkissa.

torstaina, joulukuuta 13, 2007

Pestoa puusteissa

Talvella kaipaa kaikkea lämmintä ja pehmeää. Tuohon kaipuuseen leipominen ja sen seurauksena syntyvät syötävät vastaavat mainiosti. Halusin tässä päivänä muutamana käsilleni tekemistä ja suulleni syötävää, joten päädyin tekemään pestoisia sämpylöitä. Löysin Saara Törmän mainiosta Saa vaivata -leivontakirjasta korvasämpylöiden ohjeen, jota hieman tuunailin pestohimoani taltuttavaksi. Puustin näköisiä tekeleitä siitä syntyi.


Pestopuustit

Taikina:
3 dl vettä, maitoa tai kasvismaitoa
1 kasvisliemikuutio
1 ps kuivahiivaa
1 rkl hunajaa tai siirappia
1 dl ruisjauhoja
6 dl vehnäjauhoja
25 g margariinia

Täyte:
pestoa
pinjansiemeniä
1 salottisipuli
basilikaa

Kuumenna yksi desi vettä tai maitoa kiehuvaksi ja murenna nesteeseen kasvisliemikuutio. Kun kuutio on sulanut, lisää joukkoon loput kaksi desiä nestettä. Lämmitä tahi jäähdytä neste kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät hiivan mukaan. Sekoita hunaja tai siirappi sekä ruisjauhot joukkoon. Lisää vehnäjauhot vähitellen ja sekoita samalla taikinaa. Lisää lopuksi pehmeä margariini ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Jätä taikina kohoamaan puoleksi tunniksi. Odottaessasi voit vaikka suikaloida salottisipulin.
Kumoa kohonnut taikina jauhoiselle pöydälle. Kauli taikinasta noin 50 x 40 sentin kokoinen suorakulmio. Levitä pesto levylle ja ripottele päälle pinjansiemeniä, sipulisuikaleita ja basilikaa. Kääri levy rullalle ja aloita rullaaminen pitkältä sivulta. Leikkaa rulla kolmioiksi (minulla niitä tuli 14). Nosta kolmiot pellille leivinpaperin päälle kärki ylöspäin. Paina kolmionkärkeä reilusti alas muodostaaksesi leipomuksista korvapuustin näköisiä sämpylöitä. Peitä sämpylät vielä liinalla ja lämmitä uuni 225 asteeseen. Paista puusteja noin 15 minuuttia. Nauti hyvässä seurassa.

sunnuntaina, joulukuuta 09, 2007

Puolivalmista ruokaa

Minä en juuri pidä eineksistä tai edes puolivalmisteista. Nuori nainen niitä käyttää enempi ja usein minulle hyviä sellaisia suosittelee. Vastahankaisuudestani huolimatta uskaltaudun joskus kokeilemaan ruuanlaittoa helpottavia keksintöjä. Paras kohtaamani puolivalmiste ja Nuoren naisen moneen otteeseen hehkuttama on ollut Al Wadi -merkkinen falafel-valmiste. Kyseessä on siis kaksi falafel-jauheseospussia sisältävä pakkaus. Falafelit ovat alusta asti valmistettuna kovin työläitä ja usein myös jonkinasteisia pettymyksiä kaiken sen vaivannäön jälkeen, joten tämä puolivalmiste on asiansa ajava.

Täytyy myöntää, että nämä falafelit eivät ole vielä kertaakaan pettäneet. Lisäksi ne ovat ehdottomasti parhaimpia koskaan maistamiani falafeleita. Oulun kaupoista en ole vielä tuotetta löytänyt, mutta Helsingistä pakkauksia löytyy ainakin Sokoksen S-marketista ja Asematunnelin pienestä etnisestä ruokakaupasta, josta saa myös kaikenlaisia pähkinöitä huisin halvalla.


Nautimme falafelit basmatiriisin ja tzatzikin kanssa.

Tzatziki

pari desiä maustamatonta jugurttia
puolikas kurkku
3-4 valkosipulinkynttä
suolaa
pippuria
persiljaa
(minttua)

Laita maustamaton jugurtti useita tunteja ennen käyttöä, mielellään jo aamulla, valumaan suodatinpaperiin. Kun ruuanlaiton aika koittaa, raasta puolikas kurkku ja lisää se valuneeseen jugurttiin. Murskaa valkosipulinkynnet ja lisää ne mausteiden kera seokseen. Mikäli maustekaapistasi löytyy minttua, lisää sitäkin ihmeessä tzatzikiin. Nauti rapeiden falafelien kera tai vaikka leivän päällä.

torstaina, joulukuuta 06, 2007

Kuinka käy kasvissyöjältä käristys?

Komea kanssaeläjäni tykkää syödä ravintoa, jolla on joskus ollut äiti ja isä. Vaikka minä en moista brutaaliutta harrasta, ei se estä minua miellyttämästä miestäni liharuuan teolla. Olen muutaman kerran aiemmin (muun muassa tuolloin) tehnyt ruokaa, jota en itse pysty syömään. Tällöin ruuan valmistus tapahtuu hieman kuin laput silmillä, sillä tekemisiään ei pysty maistelemaan ja makua tarkistelemaan pitkin matkaa. Siltikin uskallan aika ajoin ryhtyä tuohon haastavaan hommaan täyttääkseni mieheni vatsan.

Poronkäristysliha on yllättävän kallista. Jälleen sain huomata kuinka kasvissyönti on kestävää kulutusta myös taloudellisesti. Sillä yhdellätoista eurolla, jonka puolen kilon pakasteliha yksistään maksoi, saisi kasvispohjaista proteiinia monen kuukauden tarpeiksi kuiva-ainekaappiin linssien, papujen ja soijatuotteiden muodossa.

Kauniistihan se poro pannulla käristyi kasvissyöjän kokkaillessa. Komea kanssaeläjäni nautti tuotoksista hymy huulillaan ja tokaisi, ettei olisi uskonut käristyksestä tulevan näin hyvää!


Kasvissyöjän poronkäristys

1 sipuli
voita
500 g poronkäristyslihaa (pakaste)
muutama desi tummaa olutta
suolaa
mustapippuria

Kuullota ensin sipulisilppu runsaassa voissa pehmeäksi. Lisää sitten jäinen liha muutamassa erässä pannulle sulamaan ja ruskistumaan. Kun koko liha on saanut kauniin ruskean värin pintaansa, lisää olut ja mausteet. Anna käristyksen hautua miedolla lämmöllä (mieluiten kannen alla) 30-34 minuuttia. Valmista tällä välin perunamuusi ja nauti käristys sen sekä puolukkahillon kera.

Saattaa olla että haudutusliemenä käytetty tumma olut teki käristyksestä juuri niin hämmästyttävän hyvän kuin se syöjälleen maistui. Meidän olumerkki oli allaolevaa. Mikä tahansa vastaava liemi arvatenkin ajaa saman asian.

Lämmintä vatsantäytettä

Pahoittelen viime päivinä pitämääni hiljaiseloa ruokabloggauksen saralla. Syy tähän kuitenkin on ollut melko painava: graduni valmistuminen. Keväällä aloittamani pakerrus on ottanut viimeisiä askeliaan viime viikkojen aikana ja vihdoin toissapäivänä tyä tuli tiensä päähän, sillä sain lähetettyä valmiin tekstin laitokselle. Maisterikahvien aika on kuitenkin vasta tammikuussa. Juhlista ja niiden antimista lisää sitten, kun minua voi kutsua maisteriksi... :)

Viime viikon aherruksen aikana sain eräänä iltana yhden ruokahaaveeni toteutettua. Tein nimittäin kauan himoitsemaani bataattikeittoa, jonka resepti oli ensimmäinen täysin omasta päästäni mausteiden ja aineisten suhteen kehittelemäni. Lopputulos oli oikein maukas ja lämmittävä. Kannattaa kokeilla ja maustaa omien vaistojen ja aistien mukaan.



Yrttinen bataatti-palsternakkakeitto

1 bataatti (n. 500 g)
1 palsternakka (n. 300 g)
1 sipuli
valkosipulinkynsiä
1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
pari desiä kikherneitä
n. 100 g tuorejuustoa
rosmariinia
oreganoa
basilikaa
pippuria
(juustoraastetta)

Kuori ja pilko bataatti ja palsternakka paloiksi. Silppua sipuli ja pieni haluamasi määrä valkosipuliskynsiä. Kuullota hetki sipuleita öljyssä kattilan pohjalla. Lisää sitten vesi, liemikuutiot ja juurespalat. Keitä juurekset pehmeiksi eli noin 15-20 minuuttia. Ota kattila liedeltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Laita kattila takaisin liedelle ja lisää kikherneet ja tuorejuusto. Meillä oli Creme Bonjour Cuisine pippurisekoitusta. Anna kiehahtaa. Mausta keitto ja tarkista maku. Lisää valmiin keiton pinnalle halutessasi juustoraastetta ja nauti tuoreen leivän kanssa.

maanantaina, joulukuuta 03, 2007

Kasvissyöjän hernekeitto

Vihdoin vastaan Kaverin Kouluruokahaasteeseen, josta jo vähän muistuteltiin. Omat kouluruokakokemukseni ovat pääsääntöisesti positiiviset. Olen sitä ikäluokkaa, joka säästösyistä sai (silloin kun sai) puolitettuja hedelmiä. Mieleen ei tullut valittaa, vaan puolitettu banaani upposi mielihyvin nälkäiseen koululaiseen.
Ala-asteen lopussa vietin puoli vuotta Ranskassa, ja sen jälkeen kesti hieman totutella kotimaiseen rössypottuun ja janssonin kiusaukseen. Ranskassa kun ruokatunti oli puolitoista tuntia ja tarjolla oli (maksusta tosin) päivittäin kolmen ruokalajin lounas, johon yleensä kuului juustoja, tuoreita höyrystettyjä vihanneksia ja pihviä/leikkeitä.
Kotimaassa kuitenkin yksi lempiruokani oli hernekeitto. Sitä oli yleensä tarjolla torstain. Ja joskus jos onni soi, sai pannaria jälkkäriksi. Yleensä ei saanut.


Kouluhernari

500g kuivattuja herneitä
vettä
timjamia
meiramia
sinappia
kasvisliemikuutio
soijarouhetta
1 iso porkkana
pala juuriselleriä

Laita herneet likoamaan runsaaseen veteen yön ajaksi. Aamulla kaada vesi pois ja mittaa kattilaan 2 l vettä. Lisää herneet veteen ja laita koko setti kiehumaan miedolla lämmölle. Kun vesi kiehuu lisää sinne kasvisliemikuutio (itse laitoin yhden, mutta joku toinen voisi haluta laittaa enemmän) sekä raastettu porkkana ja juuriselleri.
Anna kiehua kannen alla n. 2 tuntia. Keittämisen loppuvaiheessa lisää soijarouhetta sopivaksi katsoma määrä, sekä timjamia ja meiramia ja annos sinappia.
On hyvää! Ja halpaa!