torstaina, helmikuuta 28, 2008

Toisen kierroksen nuudelisoppa

Lapsena kun olin kipeä teki äitini aina zikennuudeli -soppaa. Vasta vuosia myöhemmin ymmärsin, että kyseessä oli (luultavasti osittain ainakin pussista tehty) kanainen Chicken Noodel -keitto. Se oli lämmintä ja ihanaa ja parantavaa. Tänään pengoin kiireessä pakastinta ja tämmöistä sieltä löytyi. Oikein hyvää ja täyttävää myös näin toisella kierroksella.

Nuudelisoppaa

½ pkt nuudeleita
1 dl soijarouhetta
1 porkkana
1/4 kiinankaali
½ kesäkurpitsa
1 sipuli
1 kasvisliemikuutio
1 dl herneitä
chiliä
1l vettä

Pilko ainekset pieniksi kuutioiksi ja katko nuudeli lyhyeksi. Lisää kaikki muut paitsi nuudelit kiehuvaan veteen. Anna kiehua 10-15 min, kunnes porkkanat ovat pehmeitä. Lisää keittoajan loppuvaiheessa myös nuudelit ja anna niiden olla muutama minuutti keitossa, ennen sen nauttimista, jotta pehmenevät.

maanantaina, helmikuuta 25, 2008

Bageleita

Minä rakastan bageleita. Tiedättehän nuo taivaallisen muhkeat pyöreät rinkulat kera kermaisen paksun tuorejuuston... Mmm. Olen jo pitkään suunnitellut tekeväni niitä itse, joten kyseinen mielikuva päässäni lähdin eilen ensimmäiselle yritykselleni. Olen aiemmin ajatellut bageleiden teon olevan kovinkin työlästä keittämisine paistamisine kaikkineen, mutta ensimmäisten uunituoreiden bageleiden nauttimiseen kului vain tunnin verran jauhopussien esiinnostosta. En saanut bageleista kovinkaan kauniita tai mielikuviani vastaavia, mutta hyviltähän nuo maistuivat. Mikäli jollain teistä on antaa vinkkejä bageleiden kauniiden muhkeiden muotojen saavuttamiseen, olen avoin ehdotuksille. Nämä leivonnaiset ovat maukkaan mahtava aloitus sunnuntaille.


Seesaminsiemenbagelit


5 dl vettä

1 ps kuivahiivaa

n. 12 dl jauhoja

2 rkl sokeria tai siirappia

1 tl suolaa

3 rkl öljyä

2 rkl seesaminsiemeniä


Keitinvesi:

2-3 l vettä

3 rkl siirappia

3 rkl suolaa


pinnalle seesaminsiemeniä


Sekoita 4 dl jauhoja ja kuivahiiva. Lisää reilusti kädenlämpöiseen veteen sokeri tai siirappi ja sekoita mukaan jauho-hiivaseos. Anna taikinajuuren nousta lämpimässä ja vedottomassa paikassa 15 minuuttia.


Lisää juureen suola ja öljy. Lisää jatkuvasti vaivaten taikinaan jauhoja, kunnes taikina alkaa irrota käsistä. Taikina saa jäädä hieman löysäksi. Alkuperäisessä ohjeessa jauhojen määrä oli noin 10 desiä, mutta ” käsistä irtoavan, hieman löysän” taikinan tarpeisiin tarvitsi huomattavasti enemmän jauhoja. Itse laitoin noin 4 desiä grahamjauhoja ja loput vehnäjauhoja.


Kuumenna keitinvesi kiehuvaksi ja liuota sekaan siirappi ja suola. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Jaa taikina sillä aikaa 12-16 osaan ja vaivaa niistä pullia. Pyöritä sormilla pulliin reikä, jotta saat rinkeleitä.


Keitä bageleita molemmin puolin 1-2 minuuttia (kaksi kerrallaan) ja paista vielä 225-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia.


keskiviikkona, helmikuuta 20, 2008

Kerrosleipä

Arvatkaapas, mitä tein tässä viime sunnuntaina hirveässä krapulassa töiden puskiessa päälle? No tietenkin leipää! Ja mihinkäs muuhun kuin luotettavaan ja kauniiseen leipävuokaani. Löysin tämän mainion leipäohjeen Pirkan sivuilta, mutta tuunasin reseptiä hieman omia aineksiani vastaavaksi. Alkuperäisessä ohjeessa leivän nimi oli Raidallinen oliivivuokaleipä. Tästä johtuen odotin lopullisen leivonnaisen ulkonäkön olevan hieman tavallista jännittävämpi, mutta jouduin hieman pettymään. Ihan perinteiseltä vuokaleivältähän tämä näyttää. Oman reseptini nimessä kerroksellisuus on perusteltua, sillä tekovaiheessa taikinaa täytyy hieman laskostella. Suolaista ja hyvää.


Kerrosleipä

2,5 dl maitoa
1 ps kuivahiivaa
0,5 tl suolaa
2 rkl öljyä
1 rkl hunajaa
3 dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
1,5-2 dl kaurahiutaleita
1 dl oliiveja
1 dl fetajuustoa

Sekoita kuivahiiva lämpimään maitoon. Lisää suola, öljy, hunaja ja jauhoseosta hiljalleen sekoittaen. Alusta taikinaan kaurahiutaleet ja loput jauhot niin, että taikina on kimmoisaa. Anna taikinan kohota liinan alla noin 20 minuuttia. Puolita taikinan kohotessa oliivit ja murusta feta.

Kauli taikina 25 x 40 cm:n kokoiseksi levyksi. Levitä kolmasosa oliivi-feta-seoksesta noin 10 sentin levyiselle taikina-alueella pitkälle sivulle. Taita päälle taikinakerros ja ripottele sen päälle jälleen kolmasosa täytettä. Taita päälle vielä taikinakerros ja loput täytteestä. Päälle jää taikinakerros.

Nosta kerrostettu paketti voideltuun leipävuokaan. Kohota leipää vähintään puoli tuntia. Paista leipää 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 30 minuuttia. Kumoa leipä varovasti vuoasta ja paista leipää ylösalaisin vielä viitisen minuuttia, jotta pohjakin saa väriä. Anna leivän jäähtyä täysin ennen viipalointia.

maanantaina, helmikuuta 18, 2008

Keittoleipää

En näköjään osaa nykyään tehdä keittiössäni juuri muuta kuin keittoja ja leipiä, sen verran samaa kaavaa ovat viime postaukseni noudattaneet. Jatkan kuitenkin vielä jonkin aikaa hyväksi havaitsemallani linjalla. Keitot ja leivät ovat ruokalajeja, joiden kohdalla jaksan tällä hetkellä eniten kokeilla ja versioida. Makaroonilaatikot, pizzat ja pitaleivät kun sujuvat vielä vanhoin tutuin reseptein.

Syökö kukaan teeleipiä nykyään enää oikeasti teen kera? Minä en ole tehnyt teeleipiä sitten yläasteen köksäntuntien, mutta vastikään havahduin, että miksikäs en. Nehän ovat maailman kenties helpoimpia ja nopeimpia suolaisia leivonnaisia. Feta-juustolla murustettu teeleipä ei kaipaa päälleen mitään, sivuun ainoastaan tilkan keittoa.


Porkkanainen kihernekeitto


4 isoa porkkanaa

4 perunaa

1 iso sipuli

3-4 valkosipulinkynttä

öljyä

1 l vettä

suolaa

valkopippuria

jauhettua muskottia

1-2 dl créme fraichea

n. 3 dl keitettyjä kikherneitä


Kuori porkkanat ja perunat ja pilko ne pieniksi paloiksi. Kuori sipulit ja hienonna ne. Kuullota sipulisilppua öljytilkassa kattilan pohjalla. Lisää juurespalat joukkoon ja anna pehmetä hetken. Kaada kattilaan vesi ja ripottele sekaan suolaa. Kiehauta ja anna keiton porista keskilämmöllä 10-15 minuuttia, kunnes juurekset ovat pehmeitä. Nosta kattila liedeltä ja soseuta keitto. Mausta valkopippurilla ja ripauksella muskottia. Laita kattila takaisin liedelle ja lisää vielä créme fraiche ja kikherneet joukkoon. Kiehauta keitto ja nauti pikimmiten.



Teeleivät


1 dl vehnäjauhoja

1 dl grahamjauhoja

2 dl kaurahiutaleita

2 tl leivinjauhetta

0,5-1 tl suolaa

2 rkl öljyä

2 dl maitoa

1 dl murustettua fetajuustoa


Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Kaada joukkoon öljy ja maito ja sekoita nopeasti. Lisää vielä murustettu feta. Jaa taikina kahteen tai kolmeen osaan leivinpaperin päälle. Taputtele litteiksi leiviksi. Paista 225-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.

sunnuntaina, helmikuuta 10, 2008

Tahiniton hummus

Mitä jos tykkää jostain ruuasta kovastikin, mutta ei voi sietää jotain sen ainesosaa? Silloin ainesosa täytyy korvata jollain siedettävämmällä tai jättää kokonaan pois. Vaikeaksi tehtävä osoittautuu silloin, kun kyseessä on ruuan olennainen elementti. Yrittänyttä ei kuitenkaan laiteta.

Ruokablogimaailmassa varmaankin jokainen meistä on tehnyt hummusta ja siitä muille ilmoittanut tekstien ja kuvien kera. Näin teen myös minä nyt. Minulla on kuitenkin tarjottavana jotain uutta ja erikoista, sillä minun hummuksessani ei ole jälkeäkään tahinista (jonka maku hylkii minua). Korvasin tahinin seesaminsiemenillä, jotka eivät tietenkään aja tuon olennaisen ainesosan asiaa, mutta tekivät tahnasta huomattavasti maukkaamman kuin perinteisistä tahinillisista.



Tahiniton (muttei tahditon) hummus

4 dl keitettyjä kikherneitä (tai purkillinen valmiita)
4 valkosipulinkynttä
5 rkl oliiviöljyä
3 rkl sitruunamehua
2 tl seesaminsiemeniä
1 tl suolaa
1 tl korianteria
1-2 dl vettä (tai purkkikikherneiden lientä)
(pinjansiemeniä koristeluun)

Sekoita kaikki ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Lisää vettä vähitellen ja vain sen verran, että tahnasta tulee tarpeeksi paksua. Koristele halutessasi pinjansiemenillä.

Original New York Juustokakku

Siitä asti, kun New Yorkissa tuli käytyä olen halunnut itse tehdä tuota rasvaisten leivonnaisten kuningasta. Kerran sitä jo tein, mutta mitään kuvia en tietenkään tajunnut ottaa. Neljännesvuosisatasyntymäpäivilleni sain sitten vihdoin tehtyä tätä uudestaan. Valitettavasti kamerasta loppui akku juuri yhden kuvan jälkeen, joten visuaalinen puoli on nyt melko ankea. Mutta uskokaa oi hyvät lukijat, että maku on sitäkin taivaallisempi.

Pohja:

n. 5 dl digestive murskaa

1 rkl ruokosokeria

6 rkl voita/oivariinia

Täyte:

800 g maustamatonta tuorejuustoa

1/8 tl suolaa

0,4 dl creme fraicea

2 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

2 rkl sitruunamehua

½ sitruunan kuori

4 munaa ja 2 valkuaista kevyesti vatkattuna (lähinnä rakenne rikottuna)

Murskaa keksit ja sekoita niihin sula voi sekä sokeri. Voitele kakkuvuoka ja painele seos sen pohjille ja reunoille. Paista 10 minuuttia 170 -asteessa.

Vatkaa sähkövatkaimella tuorejuusto notkeaksi. Lisää suola ja puolet sokerista. Jatka vatkaamista noin minuutin ajan. Lisää loppu sokeri ja jatka vatkaamista toinen minuutti. Lisää creme fraice, vaniljasokeri, sitruunankuori ja sitruunamehu ja vatkaa noin minuutti lisää. Lisää keskenään kevyesti sekoitetut munat + valkuaiset ja vatkaa jälleen minuutti.

Kaada täyte hiukan viilenneeseen kakkupohjaan. Paista tunti, kunnes kakku on reunoista hyytynyt, mutta keskusta on vielä hiukan hyllyvä kun vuokaa liikuttaa. Sammuta uuni ja jätä uuninluukku auki ja kakku uuniin ja anna viipyä siellä n. 30 minuuttia. Ota kakku uunista ja käy sen reunat lastalla läpi, jotta kakku ei juutu reunoihin kiinni. Siirrä huoneenlämpöinen kakku jääkaappiin ja anna hyytyä siellä vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli.

Kakun kanssa kannattaa tarjota vaikka sauvasekoittimella soseutettuja vadelmia. Tämä on niiiin hyvää. Varsinkin, kun kakku on ehtinyt hiukan lämmetä pöydällä jääkaapista oton jälkeen.

torstaina, helmikuuta 07, 2008

Leipää lisäaineetta

Satuin juuri lukemaan jutun leivän leipomisesta. Jutussa painotettiin itse leivotun leivän terveellisyyttä, mikä on seurausta sen lisäaineettomuudesta. Kun kerran itse vaivaa taikinansa ja valitsee omat raaka-aineensa, ei joukkoon pitäisi tupsahtaa mitään yllättävää tavaraa. Jutun luettuani onnittelin itseäni leipomisinnon jälleenlöytämisestä.

Olen jo aiemminkin hehkuttanut oivaa leipävuokaani, mutta teen sen taas. Leipävuoka on mahtava juttu, sillä siihen leipoessa ei tarvitse miettiä leivän muotoa ja oikeaa kokoa, kunhan vain taikina jotensakin täyttää vuoan. Hankkikaa hyvät ihmiset leipävuoka, etenkin jos leivän leipominen jää usein kiinni viitseliäisyyden puutteesta. Vuoka helpottaa elämää huomattavasti antamalla sille edes hetkellisesti jonkinlaisen muodon.

Alkuviikosta leipomani leivän resepti löytyi samaisesta kirjasta, josta tein jo limpukasta ruisleipää. Ohje toimi tälläkin kertaa kuin rasvattu.


Suolaista ja rosmariinista vuokaleipää

2,5 dl vettä
1 ps kuivahiivaa
1 tl hunajaa
1,5 tl suolaa
3,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
öljyä voiteluun
1 tl merisuolaa
1 tl rosmariinia

Sekoita lämpimään veteen hiiva, hunaja ja suola. Vaivaa suurin osa jauhoista taikinaan, mutta säästä vähän ruisjauhoja myöhempään vaivaamiseen. Jätä taikina 45 minuutiksi nousemaan. Jauhota pöytä loppujauhoilla ja vaivaa ne kertaalleen kohonneeseen taikinaan. Aseta taikina öljyttyyn leipävuokaan ja anna nousta vielä toiset 45 minuuttia. Voitele leipä öljyllä ja ripottele pinnalle merisuolaa ja rosmariinia. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 40 minuuttia.

tiistaina, helmikuuta 05, 2008

Arjen keskeltä

Päiväni ovat olleet nyt niin kovin työntäyteisiä, että keittiössä hääräily on jäänyt kovin vähälle ja ne vähäiset todisteet siitä ovat kasaantuneet kamerani muistikortille, kun en ole ehtinyt Vegemisiä päivittää. Lasagnea kokkailin tässä männäviikolla, sillä se tunnetusti rauhoittaa kiireen keskellä ja täyttää vatsan mukavasti vähemmälläkin määrällä. Tein tällä kertaa tomaattikastikkeen täysin omasta päästäni ja jääkaapistamme löytyvin aineksin. Hyvää tuli. Komea kanssaeläjäni, joka vieroksuu aurinkokuivattuja tomaatteja, kehui useamman päivän ajan lasagnen maukkautta.



Aurinkokuivatun tomaatin vihaajan lasagne

Tomaattikastike:
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
puolikas purjo
n. desi silputtuja aurinkuivattuja tomaatteja
n. desi vihreitä oliiveja
1,5 dl soijarouhetta
2-2,5 dl vettä
puolikas kasvisliemikuutio
purkki tomaattimurskaa tahi sosetta
basilikaa
pippuria

Silppua sipulit ja purjo ja kuullota niitä aurinkokuivattujen tomaattien öljyssä hetkisen. Lisää tomaattisilppu ja puolikkaat oliivit. Lyö mukaan vielä soijarouhe, vesi ja puolikas liemikuutio. Lisää tomaattimurska ja mausteet ja anna kiehua, kunnes soijarouhe on turvonnut ja liika neste kiehunut pois.

Valkokastike:
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
suolaa
timjamia
pippuria
100 g juusto(raastett)a

Sulata voi kattilassa ja sekoita jauhot joukkoon. Kaada ensin puolet maidosta kattilaan ja kuumenna. Lisää vielä toinen puolikas ja mausteet ja kuumenna koko aja sekoittaen. Anna kiehua pari minuuttia ja lisää juusto (esim. raastetta tahi jotain pehmeää juustoa). Muista sekoittaa seosta koko ajan, jottei se pala pohjaan.

Ja vielä:
lasagnelevyjä (12 kpl riittänee)
50 g juusto(raastett)a

Kaada voidellun laakean vuoan pohjalle ensin tomaattikastiketta. Peitä pohja lasagnelevyillä ja kaada päälle tomaattikastiketta ja valkokastiketta. Toista kerroksia niin kauan kuin kastikkeita riittää, kuitenkin niin, että viimeisen levykerroksen päälle tulee ainoastaan valkokastiketta. Peitä koko komeus juusto(raastee)lla ja lykkää 200-asteiseen uuniin noin 40 minuutiksi. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoamista.