sunnuntaina, toukokuuta 25, 2008

Myslicookies

Suuni nappasi keksiä tässä eräänä päivänä. Vielä kun komea kanssaeläjäni on kaukana poissa, niin pitihän sitä jotain makeaa ja rasvaista ikävään saada. Nämä ovat periaatteessa ihan perinteisiä suklaacookieseja, mutta myslillä höystettyinä. Tykkäsin jopa tavallisia enempi, kun rouskuivat niin mukavasti. Ja ovat nämä tavallaan hiukka terveellisimpiäkin kuituineen kaikkineen... :) Resepti löytyi Duussin blogista, puolitin vain määrän.



Myslicookies

50 g voita tai margariinia
1 dl fariinisokeria
4 rkl sokeria
0,5 tl vaniljasokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
0,5 tl leivinjauhetta
2 dl mysliä
100 g suklaata

Vatkaa pehmeä rasva ja sokerit vaahdontapaiseksi ja lisää kananmuna voimakkaasti sekoittaen. Sekoita keskenään vehnäjauhot, suola ja leivinjauhe ja lisää seos taikinaan. Lisää lopuksi mysli ja rouhittu suklaa ja sekoita tasaiseksi.
Lusikoi taikinanokareita leivinpaperille ja taputtele jauhotetuin käsin kekseiksi. Taikinasta tulee 12-15 keksiä. Paista 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

sunnuntaina, toukokuuta 18, 2008

Punajuurileipä

Minulla oli yksi punajuuri jääkaapissa. Mitä tein? Leipää! Vuoassa tottakai.


Punajuurileipä

2,5 dl vettä
1 ps kuivahiivaa
1 rkl siirappia
1 tl suolaa
1,5 dl kaurahiutaleita
2 dl ruisjauhoja
3,5-4 dl vehnäjauhoja
1 kuorittu ja raastettu punajuuri
2 rkl öljyä

Aloita leivänteko kuorimalla ja raastamalla yksinäinen punajuuresi. Liuota sen jälkeen kädenlämpöiseen veteen kuivahiiva, siirappi ja suola. Vatkaa sekaan kaurahiutaleet ja ruisjauhot. Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja punajuuriraaste. Alusta jauhoja sen verran, että taikina tuntuu sopivan paksulta. Lisää lopuksi vielä öljy.
Anna taikinan nousta ainakin puoli tuntia. Nosta taikina voideltuun ja jauhotettuun leipävuokaan ja anna nousta vielä hetken. Paista leipää 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Ota leipä pois vuoasta ja paista vielä ylösalaisin uunissa 5-10 minuuttia, jotta pohjakin saa paistopintaa.

torstaina, toukokuuta 15, 2008

Parsaa piilossa

Äitienpäivänä kutsuin äitini ja tätini meille syömään. Näin parsa-aikaan sitähän piti parsaa arvon naisille tarjota. Koskaan en ole kyseiseen vihannekseen koskenut, mutta yllättävän hyvin osasin raaka-ainetta käsitellä. Rapsakampiakin olisivat voineet olla, mutta vetisiksi sentään eivät olleet muuttuneet. Tarjosin piirakan maukkaan kikhernesalaatin kera. Jälkiruuaksi nautimme uunissa sulanutta leipäjuustoa vaniljajäätelöllä ja lakkahillolla. Nam!


Parsapiiraat

Ruisvoitaikina:
reilu 100 g voita
3-4 dl ruisjauhoja
1 tl soodaa
0,5 tl suolaa
1 dl ranskankermaa
(TAI 375 g lehtitaikinaa)

500 g vihreää parsaa
2 tl mannasuurimoita, maissijauhoja tai korppujauhoja
2 munankeltuaista
1 dl ranskankermaa tai smetanaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
60 g parmesaaniraastetta

Alkuperäisessä ohjeessa neuvottiin käyttämään 375 grammaa lehtitaikinaa. Jos käytät lehtitaikinaa, muista nostaa taikina pakkasesta hyvissä ajoin sulamaan. Jos kuitenkin haluat tehdä kuten minä, valmista taikina itse. Nypi pehmeään voihin jauhot, sooda ja suola. Sekoita nopeasti vielä ranskankerma joukkoon, mutta älä vatkaa. Nosta jääkaappiin kylmenemään.
Valmista tällä välin parsat. Puhdista parsat kunnolla ja kuori muutaman sentin matkalta tyvestä. Kiehauta kattilallinen suolalla maustettua vettä ja keitä parsoja tasan 3 minuuttia. Huuhtele kylmällä juoksevalla vedellä, kunnes parsa on jäähtynyt. Tämä keskeyttää kypsymisen. Taputtele varret kuivaksi.
Ripottele leivinpaperin päälle mannasuurimoita, maissijauhoja tai korppujauhoja. Kauli itse tehty jääkaapista nostettu voitaikina tai sulanut lehtitaikina kahdeksi suorakulmaiseksi piiraspohjaksi, joista kumpikin on kooltaan noin puolet uunipannusta. Aseta pohjat pannulle vierekkäin. Jos käytät lehtitaikinaa, viillä veitsellä hennosti taikinapaloihin pienemmän suorakulmion rajat noin 1,5 sentin päähän taikinan reunoista. Varo leikkaamasta pohjaan asti. (Voitaikinan kanssa kehystystä ei tarvitse tehdä, vaikka minä muuta kuvittelin. Ideana on reunojen viehko nouseminen, mitä ei raskaamman ruisvoitaikinan kanssa tapahdu.) Jos käytät voitaikinaa, esipaista pohjia 200 asteessa 5-7 minuuttia.
Asettele parsat taikinalevyille pitkittäin vuorotellen kumpaankin suuntaan. Sekoita keltuaiset, ranskankerma tai smetana ja mausteet. Kaada seos tasaisesti parsojen päälle kummankin piiraspohjan keskelle. Ripottele pinnalle parmesaania ja pane 220-asteiseen uuniin. Paista piiraita 20-30 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita.

maanantaina, toukokuuta 12, 2008

Sämpylät päivää ennen opintotukea

Leivoin näitä sämpylöitä viime sunnuntaina, kun kieli pitkällä odottelin maantaita ja kelan jokakuukautista muistamista tyhjyyttään ammotavalle pankkitililleni. Alkuperäinen ohje on Myllyn täysjyvägrahamjauhopussista. Muutin ohjetta sen verran, että tein siitä vain puolikkaan ja laitoin osan vehnäjauhojen asemasta kaura- ja vehnäleseitä. Hyviä tuli!

Olenkin tehnyt näitä tuon viime viikon jälkeen toistamiseen. Tein niitä myös koko alkuperäisen ohjeen määrän (eli viiteen desiin) ja paistoin leipavuossa 200-asteessa n. tunnin. Maukasta leipää tuli! Ja vaivatta (muttei vaivaamatta). Hehehhehehehehhe.

Opintotuen odotussämpylät

2,5 dl vettä
½ ps kuivahiivaa
1 tl suolaa
½ rkl siirappia
2 dl grahamjauhoja
3/4 dl kauraleseitä
3/4 dl vehnäleseitä
n. 5 dl vehnäjauhoja
0,4 dl öljy

Lämmitä vesi 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva, suola, siirappi, grahamjauhot ja leseet. Anna turvota viitisen minuuttia.
Lisää vehnäjauhoja pikkuhiljaa ja vaivaa taikinaksi. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa.
Anna kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.
Leivo taikinasta 12 pientä pyörylää ja tee niistä sen jälkeen kädellä pyörittämällä tankoja, jotka solmit solmuiksi.
Voitele vedellä ja ripottele päälle siemeniä, jos sellaisia sattuu olemaan.
Paistaa 225-asteessa 13-15 minuuttia.

Jos haluat tehdä kokonaisen leivän. Tee kaksinkertainen taikina ja kaada se leipävuokaan.
Tee päälle viilto terävällä veitsellä ja paista 200-asteessa melkein tunti.

tiistaina, toukokuuta 06, 2008

Vuotavia karpaloita

Löysin internetin ihmeellisestä maailmasta 4H-kerhon kirpeältä kuulostavan karpaloleipäreseptin. Ohjeesta päätellen olin jonkinmoisten teeleipien äärellä, mutta otin ohjat (ja ohjeen) omiin käsiini ja leivoin koko taikinan vuokaan. Syy ohjeesta innostumiseen löytyi pakastimestani, jonka pohjalla lymyili kauniita, kirpeitä karpaloita. Kyseiset luonnonantimet kun ovat ihan loistavia ja täysin aliarvostettuja marjoja! Leikkuulaudalle vuotava syntinen puna lisäsi leivän jännittävää makua...



Karpaloleipä

2 dl grahamjauhoja
2,5-3 dl vehnäjauhoja
2,5 tl leivinjauhetta
ripaus sokeria
ripaus suolaa
1 rkl oreganoa
25-50 g voita
2 dl maitoa
1 dl karpaloita

Sekoita kulhossa jauhot, leivinjauhe ja mausteet. (Minä käytin oreganon puutteessa pizzamaustetta.) Sekoita maito ja sula voi joukkoon. Minä laitoin voita alkuperäisen ohjeen mukaisesti koko 50 grammaa, mikä tuntui hieman liian raskaalta vuokaleipää ajatellen. Rasvan kanssa kannattaa siis olla varovainen. Lisää vielä karpalot ja sekoita tasaiseksi.
Alkuperäisessä ohjeessa taikinasta neuvottiin leipomaan neljä kiekkoa leivinpaperille, jotka tuli paistaa 225 asteessa 20-25 minuutin ajan. Minä kuitenkin lykkäsin taikinan vuokaan ja paistoin leipää 200 asteessa 35 minuuttia. Hieman pidempi paistoaika ei olisi varmaankaan pahitteeksi, sillä leipä jäi hieman kosteaksi. 40-45 minuuttia voisi olla oikein passeli. Kokeilkaa itse ja kertokaa, miltä maistui!

lauantaina, toukokuuta 03, 2008

Samettia suuhun

Ostin viime viikonloppuna Stockmannilta vuohenjuustoa. En todellakaan tiedä miksi, sillä en juurikaan kyseisestä maitotuotteesta pidä. Paitsi keitoissa, niissä maistuu mikä vaan. Olen muutaman kerran erinäisissä opiskelijaravintoloissa syönyt maukasta tomaatti-vuohenjuustokeittoa ja huomasin ohjetta etsiessäni sitä tehdyn lukuisissa ruokablogeissakin. Koska kasvissyöjänä kuvittelen, ettei juuston proteiini välttämättä minulle riitä, lisäsin mukaan myös vihreitä linssejä. Se oikeuttaa myös reseptini postauksen. Tämä jos mikä on samettista keittoa. Suukin jää oikein suudeltavan pehmeäksi tämän jälkeen...


Tomaatti-vuohenjuustokeitto

1 dl vihreitä linssejä + 3 dl vettä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
n. 7 dl tomaattimurskaa
5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 rkl hunajaa
1 tl timjamia
ripaus mustapippuria
ripaus chiliä
150 g vuohenjuustoa

Laita noin 1-2 tuntia ennen ruuanlaittoa vihreät linssit veteen likoamaan.
Ruoanvalmistuksen koittaessa kuori ja pilko sipulit ja kuullota niitä kattilan pohjalla öljyssä hetken. Kaada joukkoon tomaattimurska (minä käytin valkosipulin makuista), huuhtele purkki tai tölkki vedellä ja kaada vedet kattilaan. Lisää joukkoon kasvisliemikuutio ja anna keiton kiehahtaa. Lisää mausteet ja lionneet linssit ja keitä noin 20 minuuttia. Pilko tällä välin vuohenjuusto ja poista siitä kuoret. Sekoita juusto keittoon ja anna sulaa sekaan.