torstaina, heinäkuuta 31, 2008

Makea sattuma

Kenellekään blogimme lukijalle tulee tuskin yllätyksenä, että tykkään keitoista. Olen tehnyt kerran keittoa bataatista ja kikherneistä, mutta nehän ovat sen verran verrattomia aineksia, että niissä riittää versioitavaa useampaankin soppaan. Kookosmaito tekee tästä keitosta melko makean mutta myös mielenkiintoisen. Jos mielii suolaisempaa makuelämystä, suosittelen lisäämään joukkoon fetajuustoa, halloumia tai vaikka krutonkeja.


Bataattikeitto kiherneillä

1 bataatti
vettä
suolaa
mustapippuria
kuivattuja yrttejä
1 iso kevätsipuli
2 dl (eli ½ tlk) kookosmaitoa
3-4 dl keitettyjä kikherneitä (tai 1 tlk valmiita)
(fetajuustoa, halloumia tai krutonkeja)

Kuori ja paloittele bataatti. Laita palat kattilaan ja lisää vettä sen verran, että ne peittyvät. Mausta keitinvesi suolalla, pippurilla ja haluamillasi yrteillä ja keitä bataatti miedolla lämmöllä pehmeäksi. Nosta kattila liedeltä ja soseuta bataatti esimerkiksi puunuijalla. Jätä sose kuitenkin sattumaiseksi, älä tee siitä liian tasaista. Lisää silputtu kevätsipuli, kookosmaito ja kikherneet. Nosta kattila vielä liedelle ja kiehauta keitto kertaalleen. Jos kaipaat joukkoon suolaisia juustopaloja tai krutonkeja, lisää ne vasta tarjoiluvaiheessa. Nauti hyvän leivän kera.

maanantaina, heinäkuuta 28, 2008

Leipää kikherneistä

En ole vieläkään palauttanut Jamie Oliverin loistavaa keittokirjaa kirjastoon. Eilen lueskelin jälleen kyseistä opusta ja tein leivänpuutteeseen marokkolaista kikherneleipää reseptillä, jota olen kokeillut jo kertaalleen. Vaikka puolitin ainekset, meni puolet leivistä pakkaseen. Taikinaohjeesta taitaa muuten tulla leipien vakioreseptini. Leipominen sen mukaan on nimittäin melkoisen miellyttävää. Nämä kikherneleivät sopivat loistavasti keittojen seuralaiseksi tai erilaisten tahnojen kaveriksi. Hummusta kannattaa kuitenkin ehkä välttää, jottei saa kikherneistä yliannostusta.


Marokkolainen kikherneleipä

2,5 dl vettä
1 ps kuivahiivaa
1 rkl siirappia (tai hunajaa tai sokeria)
4,5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl grahamjauhoja
1,5 tl suolaa
1,5 tl korianterinsiemeniä murskattuina (tai valmiiksi jauhettua korianteria)
1,5 tl jeeransiemeniä murskattuina
2-4 dl kikherneitä hienonnettuina

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Sekoita puoleen vesimäärään hiiva ja siirappi. Tee jauhoista ja suolasta seos isoon kulhoon tai puhtaalle pöydälle. Kaada hiiva-siirappi-vesiseos jauhokeon keskelle ja sekoita sormilla jauhoja nesteeseen. Lisää vähitellen loput vedestä ja sekoita taikina kiinteäksi. Lisää vielä mausteet ja hienonnetut kikherneet ja vaivaa taikinaa voimakkaasti viitisen minuuttia. Jätä taikina nousemaan 40 minuutiksi.
Jaa kohonnut taikina kuuteen osaan ja kauli ne puolen sentin paksuisiksi levyiksi. Venytä paloista soikioita. Taikinaa ei tarvi enää nostattaa vaan voit laittaa leivät uuniin heti, kun se on lämmennyt 225 asteeseen. Paista leivät uuniritilällä tai pellillä leivinpaperin päällä kaksi kappaletta kerrallaan. Jamie Oliverin mukaan leipien kypsymiseen menee vain neljä minuuttia, mutta minun leivät ottivat lähemmäs kymmenen. Tarkkaile paistumista ja ota leivät uunista, kun niiden pinta on herkullisen paahtunut.

perjantaina, heinäkuuta 25, 2008

Hulppea salaatti

Matkustaessa toisessa maassa asuvien kavereiden tai sukulaisten luokse majoituskuluissa säästää luonnollisesti aimo summan. Jos vielä ruokaa malttaa tehdä majapaikan kotikeittiössä edes muutamana iltana, pienenevät matkakulut entisestään. Kerroin jo aiemmin viimeviikkoisesta matkastani Kööpenhaminassa asuvan ystäväni luokse. Nyt jaan kanssanne eräänä iltana tekemämme salaatin reseptin, johon sovelsimme jääkaapin tuoreita aineksia ja hedelmäkulhon kypsiä antimia. Salaatista tuli ihmeellinen ja maukas, nimensä veroinen siis.


Hulppea salaatti

1 salaattikerä
2 tomaattia
1 paprika
10-15 cm kurkkua
1 sipuli
1 mango
1 avokado
n. 150 g fetajuustoa
reilusti kapriksia
ripaus siemeniä tai kuivattuja hedelmiä (tai molempia)
öljyä
(balsami)viinietikkaa
mustapippuria
suolaa
sokeria

Huuhtele salaatti ja revi se kulhon pohjalle. Pilko tomaatti, parika ja kurkku paloksi ja silppua sipuli pieneksi. Kaada vihannekset kulhoon. Paloittele mangon ja avokadon hedelmälihat ja lisää palat salaattiin. Lisää lopuksi vielä fetajuustokuutiot, kaprikset ja halutessasi ripaus siemeniä tai kuivattuja hedelmiä. Sekoita kastike öljystä, (balsami)viinietikasta, mustapippurista, suolasta ja sokerista. Kaada se salaatin joukkoon ja sekoita koko komeus muutaman kerran käännellen. Nauti ystävällisessä seurassa ja ihmettele makujen hulppeutta.

maanantaina, heinäkuuta 21, 2008

Hyggeä ja hyvää ruokaa

Käväisin viime viikolla lapsuudenystäväni luona Kööpenhaminassa, jonne hänen tiensä on vuosien myötä vienyt. Kaupunki osoittautui kaikkien kuulemieni kehujen arvoiseksi kauneudessaan ja mukavuudessaan. Säät olisivat voineet olleet hieman kesäisemmät ja oma oloni parempi (sairastin koko matkan kuumeen rajamailla), mutta onnistuin silti saamaan aimo annoksen tanskalaista hyvää oloa, "hyggeä".

Jokaisen Tanskassa vierailevan ruokalistalla tulisi tietenkin olla smörrebröd. Minä en valitettavasti maistanut matkallani voileivän voileipää (lienee kai halventavaa kutsua smörrebrödiä voileiväksi, mutta suora suomennos tekee sen mahdolliseksi ilman ilkeyttä), vaikka aikomukseni siihen olivat vakaat. Viisi päivää on melko lyhyt aika niinkin kompaktissa kaupungissa kuin Kööpenhamina, joten paljon jäi näkemättä ja maistamattakin. Eräänä aamuna nautin kuitenkin unelmieni aamiaisen Laundromat Caféssa, joka on viehättävä itsepalvelupesulan ja kahvilan yhdistelmä.


Aamiaisannoksen nimi on Clean. Siihen kuuluu tuoreiden hedelmien, jugurtin ja myslin lisäksi myös pieniä leipäpaloja ja munakokkelia, jonka olin kuvaa ottaessani ehtinyt jo hotkia pahimpaan nälkääni, rippeitä näkyy lautasen takaosassa.

Tanskahan on smörrebrödien lisäksi tunnettu myös lukuisista panimoistaan. Vaikka minä olen suuri oluen ystävä, en nauttinut matkallani kuin pullollisen Tuborgia ja toisen Carlsbergiä. Pienempiin merkkeihin en kyennyt epäsuotuisalta ololtani tutustumaan ollenkaan. Suunnitelmissani oli visiitti Kööpenhaminan keskustan liepeillä sijaitsevaan Carlsbergin panimoon, mutta ajanpuutteen vuoksi jätimme vierailun seuraavaan kertaan. Toinen suuri intohimoni juomien saralla on kahvi, joka oli kaikkialla Kööpenhaminassa ihan loistavaa. Vastajauhetut pavut tuntuvat olevat kaupungin kahvikulttuurin perusta.

Vielä täytyy mainita ihastukseni paikallisten ruokakauppojen eettiseen ja ekologiseen tarjontaan. Kaikista tuotteista margariinista hammastahnaan löytyi monia luomuvaihtoehtoja ja lukuisista myös reilun kaupan versioita. Lapsuudenystäväni kertoi valitsevansa ruokakaupassa huomaamattaan melkein aina luomutuotteita, sillä ne ovat sopivasti käden ulottuvilla ja niitä on tarjolla paljon. Samaa Suomeen, kiitos!

sunnuntaina, heinäkuuta 13, 2008

Valmistujaisten menu

Kesä toi tullessaan kesätyön, jonka vuoksi ruuanlaitto ja päivitykset ovat jääneet hiukan taka-alalle. Aamuvuorosta kun tulen, on Tyyppiseni valmistanut apetta pöytään, joten oat kokkailut ovat ottaneet vähän aikalisää.

Kuitenkin viikko sitten vietettiin valmistujaisiani (vaikka paperit sain jo toukokuun lopussa) ja niiden suunnitteluun olinkin käyttänyt ruhtinaallisesti aikaa. Kun viime perjantai lopulta koitti, rynnin töistä kotiin, jossa IHANAT apuvoimat olivat jo täydessä työ touhussa. Tapojeni mukaan otin esille kasan listoja ja yhdyin uurastajien joukkoon. Yhteentoista mennessä kaikki oli valmista ja oma sekä naapurissa asuvan ystävän jääkaapit olivat kukkuroillaan tarjottavaa.

Juhlapäivän aamuun olin jättänyt ainoastaan pestorullien täyttämisen & paistamisen (jonka Tyyppi hoiti täällä, kun itse menin valmistamaan loput vanhempien luokse, jossa juhlat oli), pikkupiirakoiden täyttämisen ja paistamisen, ruispuolukkaleivän teon sekä couscous-salaatin.

Kolmeen mennessä kaikki oli onneksi valmista ja kynsilakkaa lukuunottammatta uusi medianomikin pyntättynä.

Tarjolla siis oli:

perunasalaattia
couscoussalaattia
pestohyrriä
halloumparsakaalipiirakoita
tofurullia
lohirullia
ruispuolukkaleipää
lohta
suklaamoussekakku
suklaa-limekakku
raparperitiramisu
ja tuunattuja vaahtokarkkeja


Perunasalaatti

3,5 kg perunoita
7 punasipulia
200 g aurinkokuivattuja tomaatteja
600 g vihreitä oliiveja

Kastike:
7 valkosipulinkynttä
7 dl hienonnettua rucolaa
4 tl sitruunamehua
4 tl suolaa
4 tl mustapippuria myllystä
n. 3,7 dl öljyä

Keitä ja kuori perunat ja anna niiden jäähtyä. Silppua sipuli pieneksi ja puolita oliivit ja pilko aurinkokuivatut tomaatit jos käytät kokonaisia. Valmista kastike.
Kuori ja hienonna valkosipulit. Laita ne kulhoon muiden ainesten kanssa ja aja sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa öljyä, jos haluat kastikkeesta ohuempaa.
Huomasimme juhlapäivänä, että salaatti oli jäänyt hiukan kuivaksi. Öljyä, tai miksei koko kastiketta voisi olla hiukan enemmän. Kastikkeen ohje oli uusimmassa Glorian ruoka & viini -lehdessä.



Couscous-salaatti


1 kg couscousta
2 kurkkua
2 paprikaa
1 rasiallinen kirsikkatomaatteja
2 punasipulia
1 rasiallinen fetaa
2 dl öljyä
1,75 dl balsamiviinietikkaa
suolaa
pippuri

Keitä couscous i s o s s a kattilassa. Pilko kurkku, sipuli, paprika, tomaatit ja jos haluat niin feta pienemmäksi. Sekoita jäähtynyt couscous muiden ainesten kanssa. Sekoita öljy ja balsamiviinietikka sekä suola ja pippuri. Sekoita salaatti ja kaada kastike päälle.

Tein salaatit kymmen litran ämpäreihin ja näistä tuli molemmista vajaat ämpärilliset. Perunasalaatin tein edellisenä päivänä ja couscous-salaatin juhlapäivän aamuna, sillä se valmistuu yllättävän nopeasti eikä kurkut ja tomaatit pääse nahistumaan.


Pestohyrrät

Nämä taivaalliset ja aina yhtä suuren suosion saavan pestohyrrien resepti on tullut omaan tietoisuuteni Valion maitopurkin kyljestä sellaisen viisi vuotta sitten. Edelleen ohje löytyy Valion sivuilta, mutta laitan sen myös tähän

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 tl suolaa
3 rkl siirappia tai hunajaa
3 dl speltti- tai kaurahiutaleita

Täyte
150 g juustoraastetta
1 prk pestoa
2 dl persiljaa

Sekoita hiiva, suola ja siirappi kädenlämpöiseen maitoon. Alusta joukkoon hiutaleet ja jauhot. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Jaa se kolmeen osaan. Kaaviloi taikina kolmeksi suorakaiteeksi (30 x 40 cm). Levitä levyille pestokastike, juustoraaste ja pienitty persilja. Kääri levyt rullalle ja leikkaa niistä noin 4 cm:n levyisiä paloja. Aseta palat 1 - 2 cm:n välein leivinpaperille uunipannulle leikkauspinta ylöspäin. Kohota hyvin liinan alla. Paista 200 asteessa noin 20 min.

Tein juhliin ohjeen kaksinkertaisena, eli levyjä tuli yhteensä kuusi.



Tämä täältäkin blogista tuttu herkku herätti juhlissa valtavasti ihastusta. Ohjehan löytyy täältä. Tein leipää kolmin kertaisen annoksen. Ja hyvin riitti, jäipä jopa vähän aamuksi.



Halloumiparsakaalipiirakat

Näiden piirakoiden ohjeen bongasin Helsingin Sanomien Ruokatorstai kirjasta, jonka sain äidiltäni joululahjaksi sen ilmestyttyä. Ohje on 36:lle pienelle piirakalle, ja vaikka tein taikinan kaksinkertaisena siitä tuli n. 36 pientä piirakkaa. Liekö muffinivuokamme sitten sen verran isompia vai täytimmekö ne liian täyteen? Täytteen tein omasta päästäni.
Joka tapauksessa, keräsivät kovasti kehuja ja näitä olisi suonut olevan vähän enemmänkin.

200 g margariinia tai voita
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl raastettua kypsää perunaa
½ dl kevyt- tai ruokakermaa

Halloumiparsakaalitäyte
1 pkt halloumia
1 parsakaali
½ dl aurinkokuivattua tomaattia
1 punasipuli

Kuorrutus
3 dl juustoraastetta
4 munaa
3 dl kevyt- tai ruokakermaa
1 tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria

Muffinivuokia n. 36 kappaletta tai muffinipelti + vuokia

Mittaa kulhoon rasva, jauhot ja leivinjauhe. Nypi ainekset sekaisin ryynimäiseksi seokseksi. Sekoita joukkoon raastettu peruna ja kerma. Laita taikina viileään siksi aikaa kun valmistat täytteen. (Itse painelin edellisenä iltana taikinan muffinivuokiin ja jätin jääkaappiin yöksi ja valmistin täytteen ja paiston piirakat juhlapäivänä.)

Täyte
Pilko halloumi ja ruskista sitä pannulla hetki. Pilko ja kuulota sipuli. Pienennä parsakaali ja keitä sitä hetki, mutta jätä hiukan al dente. Jaa täyte + aurinkokuivatut tomaatit pohjille ja ripottele päälle juustoraastetta. Ssekoita loput kuorrutuksen ainekset keskenään ja kaada piirakoiden pääälle. Paista 200 asteessa 15 minuuttia.


Lohi- ja tofurullat

Näitä pieniä rieskarullia olen tehnyt aiemminkin. Kaupassamme ei ollut Fazerin rullarieskaa,
joten ostimme tunnbrödiä sen sijaa. Mielestäni tunnbröd oli hiukan makeampaa. Omaan makuun rullarieska sopii paremmin. Ohje näihin löytyy täältä, mutta kirjaan sen myös tähän.

5 kpl Fazer Täysjyvä Rullarieskaa
200 g tuorejuustoa
1 ruukku persiljaa
1/2 ruukkua basilikaa
150 g kylmäsavulohta TAi 3/4 pkt. kylmäsavutofua
cocktailtikkuja
sitruunamehua

Sekoita tuorejuusto, silpputtu persilja ja basilika sekä pienennetty lohi tai tofu keskenään. Katsele rieskoja hieman sitruunamehulla. Levitä tahna rieskan päälle ja rullaa rieskat. Kääri rullat alumiinifolioon tai kelmuun ja pane tunniksi jääkaappiin. Tikuta kääryle ja leikkaa pieniksi tarjoilupaloiksi.



Tuunatut vaahtokarkit

Näiden niin kauniiden vaahtokarkkien resepti löytyy täältä. Tarjoiluastiana toimi iittalan KoKo-lautaset ja mukit. Mutta yksinkertaisuudessaan siis:

Sulata suklaa, dippaa siihen vaahtokarkkien pää(t) tai sivu. Kasta nonparelleihin/murskattuun pähkinään/kookoshiutaleisiin ihan mihin ikinä keksit ja aseta leivinpaperin päälle kuivumaan.

Raparperi tiramisu

Tämäkin ohje on Ruokatorstaista, mutta näyttipä sitä kerenneen jo Pastanjauhajatkin tehdä.
Tästä pidettiin paljon, vaikka jos juhlien tarjoilusta täytyy valita heikoin lenkki, on tämän koristelu se. Tuli kiire ja suklaa loppui kesken.

Täyte:
4 dl raparperinpaloja
0,5 dl vettä
sokeria
(2 rkl tummaa rommia tai mantelilikööriä)
100 g tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria

pinnalle:
kookoshiutaleita
mintun tai sitruunamelissan oksia


Kiehauta raparperinpaloja vesitilkassa, kunnes palat pehmenevät. Sokeroi ja anna jäähtyä. Mausta alkoholilla.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita se notkistettuun juustoon. Mausta sokereilla.

Lado tarjoiluastiaan kerros tiramisukeksejä ja niille hilloketta. Levitä päälle juustoseos. Tee niin monta kerrosta että kaikki ainekset on käytetty. Anna vetäytyä jääkaapissa pari tuntia, jotta keksit mehustuvat. Sirottele pinnalle kookoshiutaleita, koristele yrtinoksilla.

Tein annoksen kaksinkertaisena ja toinen kakku jäi seuraavaan päivään. Mielestäni vaikka kakun tekisi ohjeen mukaan, keksejä voisi olla enemmän.


Suklaamoussekakku

Tätä tein elämäni ensimmäistä kertaa ja ohjeen löysin googlen avulla. Täysin ennakkoluulottomasti otin ensimmäisen joka eteen tuli ja jossa ei ollut käytetty liivatetta. Hyvää oli, mutta ehkä pohja olisi kaivannut vielä hiukan enemmän kostutusta.

Suklaamoussekakku

Pohja:
200 g margariinia
2 dl sokeria
3 munaa
3/4 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
3 rkl aitoa kaakaojauhetta (ei siis mitään maitokaakaota)
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
100 g tummaa suklaata

Kostutus: 1 dl omenamehua (+ 2 rkl tummaa rommia)

Valkosuklaamousse:
100 g valkoista suklaata
1 dl kuohukermaa

Maitosuklaamousse:
100 g vaaleaa suklaata
1 dl kuohukermaa

Kuorrute:
150 g tummaa suklaata
150 g vaaleaa suklaata
2 dl kuohukermaa
2 rkl voita

Voitele ja korppujauhota n. 20 cm:n kokoinen kakkuvuoka. Vaahdota pehmeä margariini ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää maito ja kuivat aineet rasva-sokeriseokseen vähitellen ja lopuksi rouhittu suklaa.,
Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa uunin alaosassa 50-60 minuuttia.

Valmista täytteet sulattamalla suklaa, antamalla jäähtyä hetki ja sekoittamalla vatkatun kerman joukkoon. Anna jähmettyä hetki viileässä.

Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan, kostuta pohjat omenamehulla (+rommilla). Levitä alimmaiseen kerrokseen maitosuklaamoussea ja ylempään valkosuklaamoussea. Peitä kakku kelmulla ja anna maustua jääkaapissa ainakin pari tuntia, mielellään seuraavaan päivään.

Valmista kuorrute: kieheuta kerma ja sulata siihen suklaa. Lisää voi ja anna jähmettyä viileässä kunnes on riittävän paksua levitettäväksi. Levitä kuorrute lastan avulla kakun päälle. Lämmitä kuorrutetta varovasti jos se jähmettyy liikaa.


Suklaalimettikakku

Tähän kakkuun törmäsin jo keväällä ihanassa Haavena Kahvila -blogissa. Kakku on sittemmin kerännyt kiitosta joka paikassa jossa olen sitä tehnyt. (Voitinpa sen avulla jopa sisarusten välisen kokkisodan!) Ensimmäistä kertaa päätin kokeilla kakun koristeluun kaakaojauhetta, mutta se ei ollut hyvä idea. Jauhe oli jotenkin liian hienojakoista. Suosittelen siis suklaarouhetta ja limeviipaleita. Kuten alkuperäisessä!

Pohja
250g jonkin sorttisia suklaakeksejä
150g voita tai margariinia

Mousse
7 liivatetta
3 munaa
3/4 dl sokeria
1prk Flora vispiä
2 tl vaniljasokeria
300 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 limen raastettu kuori

2,5 limen puristettu mehu

Murskaa keksit ja lisää niden joukkoon sula rasva. Levitä seos irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Anna pohjan jähmettyä hetken jääkaapissa. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Vaahdota Flora Vanilla. Yhdistä vaahdot, lisää joukkoon tuorejuusto, vaniljasokeri ja raastettu kuori. Liota liivatteet kuumaan limettimehuun ja kaada ohuena nauhana vaahdon joukkoon. Pääsätä hyytymisen vauhtiin ja kaada mousse vuokaan.
Anna jähmettyä useita tunteja tai seuraavaan päivään. Irrota vuoan laidat ja koristele haluamallasi tavalla.

Hienot oli juhlat ja onnellinen oli medianomi. Kiitos vielä kaikille!

keskiviikkona, heinäkuuta 09, 2008

Mulle kans mysliä!


Tätä on ollut liikkeellä. Herkullisen näköistä mysliä on tehnyt ensin Kemikaalicoctailin Noora, jolta ohjetta ovat lainanneet ainakin Kurpitsamoska ja Monkeyfoodin Muuli. Minä olen tehnyt myslistä yhtä sun toista, joten olihan se minunkin jo aika tehdä tuota loistavaa aamiaisruokaa omin käsin. Tein myslin Kurpitsamoskan tapaan melko tarkasti alkuperäisohjetta noudattaen, mutta Muulin innoittamana lisäsin seokseen ripauksen suolaa. Suolan takiahan Fazerin sininen on Maraboun suklaata (joka sisältää vain sokeria) huomattavasti maukkaampaa. Siksi uskon suolan tekevän makeuteen usein liiaksi nojaavasta myslistäkin tavallista herkullisempaa. Reseptistä tulee mysliä litroittain, joten jos et omista useampaa isoa kannellista astiaa, puolita ainesten määrät.


Herkkumysli


1 dl oliiviöljyä
3 rkl hunajaa
10 dl kaurahiutaleita
2 dl auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
n. 2 dl rouhittuja pähkinöitä
ripaus suolaa
2 kourallista rusinoita
2 kourallista kuivattuja taateleita
1 iso kourallinen kuivattuja kirsikoita

Kuumenna öljy ja hunaja isossa kattilassa lämpimäksi, mutta älä kiehauta. Seos lämpenee todella nopeasti. Nosta kattila pois liedeltä. Sekoita kulhossa kaurahiutaleet, siemenet ja pähkinärouhe. Minä käytin pähkinäsekoitusta, mutta yhdelläkin lajikkeella pärjää. Kaada hiutale-siemen-pähkinärouhe-seos kattilaan ja kääntele sitä niin, että hunajainen öljy levittäytyy tasiasesti seokseen.

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Levitä mysli leivinpaperin päälle pellille ja paahda uunissa vartin verran. Kääntele seosta tasaisin väliajoin, sillä kuulemma se palaa helposti. Minä en kyllä onnistunut mysliä kärventämään, vaikken koko ajan uuniin vilkuillut. Myslin paahtuessa pilko taatelit. Ripottele paahtuneen ja hetken jäähtyneen myslin päälle hieman suolaa ja sekoita joukkoon myös rusinat, taatelit ja kirsikat.

maanantaina, heinäkuuta 07, 2008

Pääasiassa siemeniä

Olen ennenkin soveltanut keittiössä, mutta nyt taisin tehdä ensimmäistä kertaa ruokaa täysin omasta päästäni. Näissä patongeissa maistuvat pellavan- ja auringonkukansiemenet, mutta pääasia on, että taikinasta jotain siemeniä löytyy. Tein leivän Jamie Oliverin taikinaohjeen mukaan. Mielestäni se on ehdottomasti vaivattomin ja parhain tapa vaivata taikinaa.


Siemenpatongit

n. 2,5 dl maustamatonta jogurttia + 0,5 dl vettä (tai 3 dl piimää)
1 ps kuivahiivaa
3,5 dl vehnäjauhoja
n. 3 dl grahamjauhoja
1 tl suolaa
1 dl pellavansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
0,25 dl siirappia (tai hunajaa)
0,25 dl oliiviöljyä

Voiteluun:
jogurtti-vesiseosta (tai piimää)
auringonkukansiemeniä

Sekoita maustamaton jogurtti veden kanssa. Lämmitä neste ja liuota kuivahiiva siihen. Sekoita jauhot, suola ja siemenet isossa taikinakulhossa. Tee kuiva-aineseoksen keskelle kuoppa. Kaada kuoppaan ensin puolet hiivanesteestä ja sekoita sormillasi jauhoja nesteeseen. Kaada vähitellen loputkin nesteestä joukkoon ja lisää myös siirappi ja öljy. Vaivaa taikinasta notkea. Lisää jauhoja tarvittaessa. Anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi.

Jaa kohonnut taikina kahteen osaan ja muotoile paloista pitkulaisia patonkipötköjä. Asettele patongit leivinpaperin päälle pellille ja anna nousta liinan alla vielä sen aikaa, kun uuni lämpenee 200 asteeseen. Kun uuni on lämmin, voitele patongit jogurtti-vesiseoksella (tai piimällä) ja ripottele päälle auringonkukansiemeniä. Paista patonkeja puolisen tuntia. Voit tehdä taikinasta myös sämpylöitä. Sämpylät täytyy paistaa hieman kuumemmassa uunissa lyhyemmän aikaa. Luulisin, että 225 astetta ja 15-20 minuuttia riittäisi niille.

torstaina, heinäkuuta 03, 2008

Synttärikakku

Isoveljeni on asunut jo vuosia maailmalla ja epäilen hänen ikinä kotimaahansa enää vakituisesti palaavankaan. Säännöllisesti hän toki täällä vierailee. Tällä kertaa veljen viikon visiitti Suomeen ajoittui sopivasti hänen omalle syntymäpäiväviikolleen. Koskapa en juuri koskaan pääse häntä keittotaidoillani lahjomaan/kiittämään/muuten vain niillä leuhkimaan, päätin hyödntää tämän ainutlaatuisen kerran tarjoamalla hänen juhlilleen sekä paikan että antimet. Pahimman nälän sammuttajana tarjoilin kaksi pizzaa salaatin kera. Syntymäpäivillä tärkeintä suuhunpantavaa on kuitenkin kakku, jonka maun täytyy olla kohdillaan, jotta sitä vesi kielellä muisteltaisiin.

En ole koskaan hirveästi innostunut täytekakuista. Siksipä olin erityisen innostunut löytäessäni Jamie Oliverin juhlakakku-ohjeen, joka yhdistää mielenkiintoisesti kermakakun kauniin kuohkeuden suklaakakun mehevyyteen. Loistavaa, sanon minä, kaikin puolin. Valmis kakku oli paitsi syötävän hyvää, myös erittäin herkullisen näköinen. Siksi pahoittelen (jälleen) kuvien surkeutta. Syynä moiseen oli kova kiire päästä maistamaan ja vieraiden pitäminen tyytyväisinä. Jos kokeilette reseptiä itse, huomaatte myös sen ulkoisen kauneuden.


Juhlakakku á la Jamie Oliver

Kakkupohjataikina:
3 reilua ruokalusikallista kaakaojauhetta
4 rkl kiehuvaa vettä
3,5 dl sokeria
200 g voita
3 suurta munaa
3,5 dl vehnäjauhoja
2,5 tl leivinjauhetta
1 kourallinen mantelilastuja

Kostutukseen:
tilkka esim. sherryä tai konjakkia

Täyte:
2 dl kermaa
3-4 dl marjoja (esim. mustikoita ja mansikoita)

Suklaakuorrute:
100 g voita
100 g hyvää tummaa suklaata
100 g tomusokeria
3 rkl maitoa

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Jos sinulla on kaksi samankokoista kakkuvuokaa, paista kakkulevyt niissä. Yhdelläkin toki selviää, silloin pohja täytyy vain paistamisen jälkeen puolittaa. Jamie Oliver neuvoi vuoan kooksi noin 20 cm halkaisijaltaan, mutta minun 24 cm:n vuoillakin hommassa onnistui. Peitä vuoan/vuokien pohjat leivinpaperilla. Sekoita kaakaojauhe ja kiehuva vesi tasaiseksi seokseksi. Vaahdota sokeri ja pehmeä voi. Lisää voivaahtoon kaakao-vesiseos, munat sekä jauho-leivinjauheseos. Sekoita hyvin ja lisää lopuksi mantelit. Lusikoi taikina yhteen tai kahteen vuokaan ja paista pohjaa/pohjia 20-30 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ja irrota vuoasta/vuoista. Jos käytät yhtä kakkuvuokaa, halkaise kakkupohja. Poista leivinpaperit.

Pane suklaakuorrutteen aineet kulhoon ja se edelleen kuuman vesikattilan päälle. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä. Vaahdota kerma ja mausta sokerilla. Kostuta halutessasi kakkulevyt tilkalla alkoholia. Oliver neuvoi käyttämään sherryä, mutta sen puutteessa minä turvauduin konjakkiin. Levitä toiselle pohjalle paksulti kermavaahtoa, jonka päälle ripottele runsaasti tuoreita marjoja. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin mansikoita ja vadelmia, mutta minun kakustani löytyi tuoreiden mansikoiden lisäksi pakastemustikoita. Paina toinen kakkulevy päälle. Kuorruta koko komeus jäähtyneellä suklaalla ja levitä sitä reunoillekin. Anna päällysteen vielä kovettua hetken ennen kuin nostat kakun pöytään. Pidä huoli siitä, että kakkulautanen on itse kakkua isompi, sillä kuorrute valuu herkullisesti yli rajojen...