sunnuntaina, toukokuuta 31, 2009

Mannasta makeaa

Jatkoa sarjaan: "Kuinka hyödynnän mannaryynejä muuhun kuin puuroon?". Eli esittelyssä jälleen yksi resepti, joka kevensi mannaryynipussiani.

Näistä Pirkan sivuilta löytyvällä ohjeella tehdyistä kaura-rusinakekseistä tuli hyvin kuohkeita - jos niin voi ylipäänsä kekseistä sanoa -, mikä voi johtua melko suuresta rasvan ja sokerin määrästä. Käytin makeutuksena puolet sokeria ja puolet makeutusainetta. Korvasin osan jauhoista mannaryyneillä (alkuperäisessä ohjeessa 3 dl vehnäjauhoja ja 0,5 dl mannaryynejä). Rusinoista korvasin osan karpaloilla. Mahtavia kahvileipiä ja kaverin ilahduttajia.


Kaura-rusinakeksit

200 g margariinia (tai voita)
3 dl sokeria (tai makeutusainetta)
3,5 dl kaurahiutaleita
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl mannaryynejä
2,5 dl rusinoita
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos rasvaseokseen. Lisää lopuksi maito. Taikinasta tulee kovahko. Nostele taikinaa kokkareiksi pellille ja jätä leviämisvaraa. Paista 175 asteessa n. 15 minuuttia

sunnuntaina, toukokuuta 24, 2009

Seitanpihvit

Jo moneen otteeseen kirjotetussa blogimiitissä kannoin korteni tarjoilukekoon seitanpihvien muodossa. Aiemmin olen syönyt seitania ainoastaan paistina. Nyt tein Kasvisruokaa-blogin ohjeilla grillattavia pihvejä.
Ja voi että niistä tulikin hyviä! Pakastin puolet, sillä ohjeesta tuli melko iso määrä. Annoin pihvien marinoitua reilun vuorokauden. Myös marinadi oli samaisesta blogista napattu. Muuten noudatin ohjetta kirjaimellisesti, paitsi nestettä käytin enenmmän.

Näistä tulee kesän ehdoton hitti. Odottelen jo malttamattomana sopivaa päivää, että pääsen korkkaamaan söötin pikkugrillini, joka viime vuonna pääsi käyttöön ainoastaan sinä yhtenä vapaapäivänäni jona ei satanut.


Seitanpihvit
noin 20 kpl

0,5 dl soijajauhoja
1 dl kikhernejauhoja
1 dl oluthiivahiutaleita
5 dl gluteiinijauhoja
0,5 tl inkivääriä
1 rkl soijakastiketta
3,5 dl vettä (alkuperäisessä ohjeessa 2,5dl)

Keitinvesi
0,3 dl balsamiviinietikkaa
0,3 dl soijakastiketta
0,3 dl siirappia
2 kasvisliemikuutiota
3 litraa vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita soija ja vesi, ja lisää ne jauhoseokseen. Vaivaa taikinaa käsin, kunnes sen koostumus on kiinteä. Jos taikina tuntuu liian kuivalta, lisää hieman vettä.

Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile ne pötköiksi. Leikkaa kumpikin noin kymmeneen siivuun. Jos omistat lihanuijan, nuiji siivuja ohuemmiksi pihveiksi. Koska pihvit turpoavat keitettäessä, ne voi nuijia hyvinkin ohuiksi. Myös käsin tai kaulimella voi painella pihvit litteiksi.

Kiehauta mausteliemi ja keitä pihvejä puoli tuntia. Valuta ne siivilässä ja laita valmistamaasi marinadiin maustumaan yön yli jääkaappiin. Pihvit voi paistaa tai grillata rapeiksi. Keitetyt pihvit voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.

torstaina, toukokuuta 14, 2009

Pähkinälimppu

Pähkinät tekevät leivästä hetkessä hieman ruokaisamman ja huomattavasti maukkaamman. Huomasin tämän hasselpähkinäleivän ohjeen sattumalta eräänä päivänä tehdessäni vakioleipomuksiini kuuluvaa ruispuolukkaleipää. Ohjeet ovat nimittäin saman ruotsinkielisen keittokirjan samalla sivulla ja jakavatpa leivät saman reseptikuvankin. Ehkä kielimuuri tai putkinäkö on aiemmin ollut minun ja pähkinäleivän välissä.


Hasselpähkinäleipä

3 dl kiehuvaa vettä + 3 dl ruisjauhoja
3 dl hasselpähkinöitä
2 dl kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa (tai 2 pss kuivahiivaa)
2 rkl hunajaa (tai siirappia)
5 dl ruisjauhoja
4-5 dl vehnäjauhoja

Minä korvasin ruisjauhoista kolmasosan ruisrouheella. Voit käyttää halutessasi myös karkeita ruisjauhoja.

Tee ensin ruispuuro. Sekoita kiehuva vesi ruisjauhoihin ja jätä puuro lepäämään. Paahda kokonaisia hasselpähkinöitä kuivalla pannulla ja anna pähkinöiden jäähtyä. Sekoita hiiva pieneen määrään kädenlämpöistä vettä. Lisää jäähtyneet pähkinät, hunaja ja loput vedestä.

Alusta melkein kaikki ruis-ja vehnäjauhot joukkoon, mutta jätä hieman jauhoja toiseen nostatukseen. Lisää jäähtynyt ruispuuro ja vaivaa taikina tiiviiksi. Taikinasta tulee todella kova. Jätä taikina peitettynä nousemaan kahdeksi tunniksi.

Leivo loput jauhoista nousseeseen taikinaan ja muotoile leivästä pyöreä limppu. Nostata limppua rasvatulla alustalla vielä 45 minuuttia. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla tunnin verran.

sunnuntaina, toukokuuta 10, 2009

Pihvejä puuroryyneistä

Kaverin keittiössä jatkuu mannaryynien hyödyntäminen. Tein eilen itsetehtyjen ranskisten ja punajuurilohkojen seuraksi kasvispihvejä mannaryyneistä. Sain vinkin reseptiin Julielta, mutta muokkasin sitä omaa makuani vastaavaksi. Oikein nannaa, melkein mannaa.


Mannapihvit

2 kananmunaa
1 dl mannaryynejä
6 pientä punajuurta
2 isoa porkkanaa
1 iso sipuli
persiljaa, valkopippuria, timjamia, yrttisuolaa
(suolattuja ja paahdettuja kurpitsansiemeniä)

Riko kananmunien rakenne haarukalla. Lisää mannaryynit munien sekaan turpoamaan. Kuori ja raasta punajuuret ja porkkanat. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota sipulisilppu öljyssä. Yhdistä vihannesraaste ja sipulisilppu kananmunaseokseen. Lisää mausteet ja halutessasi kurpitsansiemeniä ja sekoita taikina tasaiseksi. Muotoile taikinasta pihvejä ja paista niitä 200-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia. Nauti itsetehtyjen ranskisten kanssa.

lauantaina, toukokuuta 02, 2009

Kevään kunniaksi!

Kevät on kiva. Lämpimien ilmojen ja auringonvalon kunniaksi leivoin viimeisistä pakastepuolukoistani leipää ihan uudella reseptillä. Leivät pääsivät vappubrunssilla edukseen. Hyvää ja terveellistä. Otin ohjeen Papu, porkkana ja hillopulla -kirjasta, mutta muutin sitä hieman. Vähensin alkuperäisen reseptin öljymäärän puoleen ja korvasin osan vehnäjauhoista omillani.


Puolukkaleivät

5,5 dl vettä
2 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
0,5 dl öljyä
pari isoa kourallista puolukoita
4 dl ruisrouhetta (tai esim. kaurahiutaleita)
3 dl ruisjauhoja
2 dl mannasuurimoita
3-5 dl vehnäjauhoja

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, siirappi, öljy ja puolukat. Sekoita ruisrouhe tai hiutaleet joukkoon. Alusta taikina jauhoilla kiinteäksi. Varo, ettei taikinasta tule liian tiivis. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa liinan alla puolisen tuntia. Mutoile taikinasta kaksi tai kolme limppua. Jaa limput öljyttyihin ja jauhotettuihin leipävuokiin tai nosta leivinpaperin päälle kohoamaan. Anna leipien nousta vielä puoli tuntia. Paista leipiä 200 asteessa noin 30 minuuttia.