torstaina, heinäkuuta 29, 2010

Mitä tehdä 20 munalla?

Minulla oli tässä eräänä päivänä kananmunia aivan liikaa. Niitä löytyi keittiöstäni yhteensä yksi tiu eli kaksikymmentä kokonaista kappaletta. Koska en ihan niin munalla elävä ihminen ole, että olisin saanut ne yksin syötyä, päätin kutsua ystävät kylään ja tehdä heidän kanssaan ruokia, joihin menee mahdollisimman paljon noita luonnon omia ihmepakkauksia.


Teimme kolmen kauniin kaverini kanssa espanjalaista munakasta (10 munaa) sekä Pastanjauhajien jo muinoin mainostamaa raparperi-toskapiirakkaa (4 munaa). (Lopuista selvisin yksinkin.) Oliko vähän hyvää, häh?





Raparperi-toskapiirakka


4-6 vartta raparperia
4 munaa
2 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl sulatettua margariinia
1 dl maitoa


Toskakuorrutus:
100 g margariinia
0,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
0,5 dl maitoa
100 g mantelilastuja


Paloittele ensin raparperit. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuiva-aineet, hieman jäähtynyt rasva ja maito vuorotellen taikinaan. Levitä taikina paperoidulle pellille ja ripottele päälle raparperinpaloja niin paljon, että taikina peittyy. Paista 225 asteessa 10 minuuttia.


Tee taikinan paistuessa toskakuorrutus. Kiehauta margariini, jauho, sokeri ja maito kattilassa. Lisää lopuksi mantelilastut. Levitä toska piirakan päälle ja paista vielä 10-12 minuuttia. Nauti hyvässä seurassa vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

sunnuntaina, heinäkuuta 25, 2010

Perinneruokaa pavuilla

Sienikastike kuuluu kesään. Kasvissyöjä saa tuosta lisukkeena usein pidetystä ruoasta pääasiallisen lisäämällä sekaan hieman papuja. Härkäpavut naamioituvat ruskeiden herneiden sekaan loistavasti. Uudet potut kruunaavat nam-nam-nautinnon.


Kanttarellikastike härkäpavuilla

5 dl kanttarelleja
2 varhaissipulia
öljyä tai margariinia
2 dl kermaa
3-4 dl kypsiä härkäpapuja
valkopippuria
suolaa

Puhdista sienet ja sipulit ja pilko ne. Kuumenna rasva pannulla. Kuullota ensin sipulisilppua ja lisää sitten sienet.

Paista, kunnes enin sienten nesteestä on haihtunut. Lisää kerma ja anna hautua kannen alla kymmenisen minuuttia.

Lisää vielä kypsät pavut ja mausteet. Nauti uusien perunoiden kera.

maanantaina, heinäkuuta 19, 2010

Konua ja keksejä


Kaverin kyläily on hieno syy leipoa. Kutsuin Nuoren naisen viime viikolla luokseni ennen Jarkko Martikaisen keikkaa (joka oli hieno, kuten aina). Tarjoilin hälle konjakkia ja maapähkinävoikeksejä. Lisäilin keksitaikinaan vähän mitä sattuu ja korvailin ainesosia sinne päin. Hyviä tuli. Tiiviitä ja makeita. Toimivat konun kanssa, varmaan vaikka maidonkin.


Maapähkinävoikeksit

1 dl sulatettua voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria (tai paremman puutteessa esim. raesokeria)
1 tl vaniljasokeria
1 muna
reilu 1 dl maapähkinävoita
3 dl jauhoja (esim. 1 dl spelttiä ja 2 dl vehnää)
0,5 tl soodaa
0,25 tl suolaa
(1 dl suklaarouhetta)
(vajaa 1 dl kuivattuja marjoja)
sokeria

Vatkaa voi ja sokerit kuohkeaksi. Lisää muna ja maapähkinävoi ja sekoita. Varo vatkaamasta liikaa.

Sekoita kuiva-aineet keskenään ja lisää seos taikinaan. Lisää halutessasi suklaarouhe ja kuivatut marjat. Kuivatut puolukat toimivat loistavasti tumman suklaan kera.

Kaada lautaselle sokeria. Pyörittele taikinasta parin sentin palloja ja kierittele niitä sokerissa. Aseta pallot pellille leivinpaperin päälle ja paina haarukalla littanaksi. Paista 175-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia, kunnes keksit ovat hieman ruskistuneet

maanantaina, heinäkuuta 12, 2010

Ruokaa roskista

Päätin aloittaa elämänmuutosten myötä dyykkausharrastuksen uudelleen ja tällä kertaa ihan tosimielellä. Ensimmäisellä kerralla hypermarketin roskiksista löytyi nektariineja, monenlaisia salaatteja, pinaattia ja pari hienoa munakoisoa. Pinaatista tein peruspastaa, mutta munakoisot väänsin tomaattiseksi tahnaksi. Tein toisesta satsista pakastuksen jälkeen kastikkeen lisäämällä sekaan soijarouhetta. Toimii itsessäänkin esimerkiksi dippinä.



Munakoisotahna/kastike

1-2 munakoisoa
1 iso sipuli
5-6 valkosipulinkynttä
1 tl kuivattua tai 1 rkl tuoretta raastettua inkivääriä
1 tl chiliä
1 tl paprikaa tai cayennepippuria
(1 tl kuivattua korianteria)
3-4 rkl tomaattipyrettä
1 prk tomaattimurskaa
0,5 dl öljyä
1,5 dl soijarouhetta + 2 dl kasvislientä

Viipaloi munakoisot. Ripottele viipaleille suolaa ja itketä niitä puolisen tuntia. Pyyhi itkeneet munakoisot ja paloittele ne.

Kuori ja silppua sipulit ja kuullota niitä pannulla. Lisää mausteet ja tomaattipyre. Lisää paloitellut munakoisot ja tomaattimurska ja anna hautua miedolla lämmöllä 15 minuuttia.

Soseuta tahna öljyn kera sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa.

Mikäli haluat jalostaa tahnan kastikkeeksi, kiehauta soijarouhe kasvisliemessä, lisää tahna ja lämmitä sopivaksi. Myös papuja lisäämällä tahnasta saa oivan kastikkeen.

maanantaina, heinäkuuta 05, 2010

Villi luonto lautasella

Tiedän. Minun olisi pitänyt tehdä tämä jo toukokuussa, jolloin nokkoset olivat parhaimmillaan. Poimin omani kuitenkin vasta kesäkuun puolenvälin jälkeen, joten sato ei ollut paras mahdollinen.

Jotain pistävää onneksi tarttui käteen ja sain kuin sainkin niistä aterian aikaiseksi. Korvasin alkuperäisohjeen pinaatin nokkosella. Suosittelen samaa muille villiyrteistä kiinnostuneille. Joskin nokkosten aika on jo auttamatta tälle kesää ohi.

Nokkospotut tofulla

3-5 dl nokkosta
6-8 perunaa
250 g kiinteää tofua
öljyä
1 rkl soijakastiketta
paprikaa tai cayennepippuria
1 purjo
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
chiliä
pippuria
meiramia
timjamia
(suolaa)

Ryöppää nokkoset. Harjaa ja kuutioi perunat. Keitä perunat puolikypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kuutioi tofu ja paista kuutiot öljyssä. Mausta tofu soijakastikkeella ja paprikajauheella.

Nosta perunat ja tofut sivuun nokkosten kanssa.

Kuori sipulit ja huuhtele purjo. Viipaloi ne ja paista pannulla öljyssä. Mausta pippurilla ja chilillä. Lisää perunat ja paista kypsiksi. Lisää ryöpätty nokkonen ja tofukuutiot. Mausta kuivatuilla yrteillä ja tarkista suola.