perjantaina, joulukuuta 24, 2010

Kasvistäytteiset pikkujoulut pt.2



Edellisviikonlopun miitin antimet olivat sen verran runsaat, että säästin jouluisammat ohjeet näin sopivasti jouluaatoksi. Leipää saattaa vääntää vielä vaikka välipäiville ja hernehummuksen nyt surauttaa hetkessä sekaisin.

Maukasta joulua kaikille ihanille blogimme lukijoille!


Joululeipä

100 g kuivattuja viikunoita
100 g kuivattuja aprikooseja
1,5 dl kalja(tai leipä-)maltaita
2 dl vettä

3 dl appelsiinimehua
50 g hiivaa
0,5 dl öljyä
1,5 dl siirappia
1 rkl suolaa
2 rkl piparkakkumaustetta
3 dl ruisjauhoja
7 dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja
voiteluun siirappivettä

Pilko edellisenä iltana viikunat ja aprikoosit. Laita ne kaljamaltaiden kanssa likoamaan veteen yön yli. Jos käytät leipämaltaita, lisää ne vasta seuraavana päivänä jauhojen kanssa.

Seuraavan aamun valjettua kuumenna mehu kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää muut ainekset ja alusta taikina pehmeäksi. Jaa taikina kahteen voideltuun leipävuokaan ja anna nousta liinalla peitettynä tunnin ajan.

Paista leivät 175-asteisessa uunissa tunnin verran. Voitele kypsät leivät halutessasi siirappivedellä.


Hernehummus

2 pss pakasteherneitä
1 sipuli
1 rkl öljyä
1-2 valkosipulinkynttä
3 rkl sitruunamehua
suolaa
pippuria
1 dl maustamatonta jogurttia

Nosta herneet huoneenlämpöön sulamaan paria tuntia ennen hummuksen tekemistä. Freesaa sipuli pannulla öljyssä ja murskaa valkosipuli. Laita kaikki ainekset jogurttia lukuunottamatta tehosekoittimeen ja surauta sekaisin. Lisää jogurttia niin paljon, että saat hummuksesta pehmeää. Värikäs lisuke sopii mainiosti joulupöytään perinteisten herneiden sijaan.

tiistaina, joulukuuta 21, 2010

Kasvistäytteiset pikkujoulut pt.1



Kokoonnuimme viime viikoloppuna oululaisten ruokabloggaajien kanssa minun yksiööni viettämään miittiä pikkujouluhengessä. Suurin osa sekasyöjienkin, eli Pastanjauhajien, Peruspöperölän Virpin sekä Insinöörikeittiön Pekan, tuomista ruoista oli kasvispitoisia, vaikkemme me Vegemiset sitä mitenkään ennakkoon olettaneet. Kuitenkin kun kerran tällä erää melkein kaikkea saattoi maistaa, tuli kupu kyllä kunnolla täyteen.

Vegemisten puolesta tarjolla oli kikhernekeittoa, juustokierteitä, joululeipää, hernehummusta, piparitoffeeta ja karpalo-valkosuklaafudgeja. Sekä kotitekoista glögiä. Peruspöperölä toi pöytään vuohenjuustosalaattia paholaisenhillon kera, juureshyrriä sekä ihastuttavaa piparimoussea. Pastajauhajien tuomisina oli punajuurilaatikko, kikhernepyöryköitä lisukkeineen sekä ainekset munatoteihin. Pekka teki luumusorbettia sekä sieni- ja lihapiirakoita.

Ah ja voi, kun oli hyvää! Mutta seura vielä parempaa. Kiitos ihanat ihmiset.

Listaan aluksi miittiin tekemäni makeat herkut. Ennen joulua seuraa vielä suolainen osio...


Karpalo-valkosuklaafudge

100 g kuivattuja karpaloita
100 g valkosuklaata rouhittuna
2 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
2 rkl hunajaa
4 rkl voita
2 tl vaniliinisokeria
(karpalojauhetta)

Kuumenna kerma ja sokeri paksupohjaisessa kattilassa hitaasti hämmentäen, kunnes se kiehahtaa. Lisää hunaja ja voi. Anna kiehua hiljaa kuplien ilman kantta noin vartin verran.

Ota kattila levyltä ja lisää valkosuklaarouhe, vaniliinisokeri sekä karpalot ja halutessasi hieman karpalojauhetta. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja anna jähmettyä. Koristele levy karpalojauheella. Leikkaa fudge terävällä, öljytyllä veitsellä paloiksi.


Piparitoffee

1 dl kuohukermaa
0,5 dl sokeria
0,5 dl siirappia
2 tl piparkakkumaustetta
3 piparia murskattuna

Sekoita kerma, sokeri, siirappi ja mauste kulhossa. Lämmitä seosta mikrossa täydellä teholla 6 minuuttia. Hämmennä seosta ja kuumenna vielä 2 minuuttia. Lisää murskatut piparit, kaada voidellun folion päälle ja anna jähmettyä. Leikkaa paloiksi.

torstaina, joulukuuta 16, 2010

Turpa rullalle ja kääryleet kanssa!

Olen kuvitellut kaalikääryleiden olevan vaikeatekoista ruokaa. Siksi varasin niiden tekoon kokonaisen lauantai-iltapäivän ja treffit äidin kanssa. Vaan eipä tuohon kaksin käsiparein kulunut kuin pari tuntia, paistoaika mukaan lukien. Heleppoa kuin heinänteko, voisi joku luonnehtia. En minä.

P.S. Puolukkasurvosta ei kannata unohtaa, kuten kuvastakin näkyy.

Kuvassa punakaalista tekemääni kaalilaatikkoa.
Kääryleet jäivät valitettavasti kuvaamatta.

Sienikääryleet

1 kaali (valko- tai keräkaali)
vettä
suolaa

3 dl ohrasuurimoita
1-2 sipulia
1 iso porkkana
3 dl sieniä
mustapippuria
suolaa
timjamia
1 kananmuna
(1 pkt tofua tai 2 dl liotettua soijarouhetta)

2 dl kaalin keitinlientä
0,5 dl siirappia

Koverra kaalin kova kantapala pois. Laita kaali kattilaan, peitä vedellä ja kuumenna liedellä kiehuvaksi. Irrottele uloimpia lehtiä pois niiden pehmetessä. Näin sisemmät lehdet kypsyvät nopeammin. Nosta lehdet kuivumaan. Leikka lehtien selistä kovat lehtiruodit pois ja hienonna ne sekä jäljelle jäävä sisäkaali osaksi täytettä.

Kypsennä ohrasuurimot, silppua sipuli, paloittele porkkana ja pieni sienet. Paista kasviksia pannulla. Lisää kypsät ohrasuurimot, pilkottu jämäkaali ja mausteet. Halutessasi lisää liotettua soijarouhetta tai murennettua tofua joukkoon. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä.

Sekoita jäähtyneen täytteen joukkoon yksi kananmuna. Levitä kaalinlehdet alustalle ja lisää täytettä ruokalusikallinen lehden keskelle. Käännä reunat täytteen päälle ja kääri rullalle. Nostele kääryleet uunipannulle saumapuoli alaspäin. Sekoita kaalin keitinliemeen siirappia ja valele kääryleitä sillä.

Paista 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Valele välillä keitinliemellä. Mikäli kääryleet uhkaavat ruskistua liikaa, peitä ne foliolla. Nauti puolukkasurvoksen ja peruna- tai juuresmuusin kera.

lauantaina, joulukuuta 11, 2010

Murise mun muffinsiin

Olen jostain syystä hylännyt leivän miltei kokonaan. En ole sitä juurikaan kotona leiponut saati syönyt (sillä kaupan leipäähän en huusholliini osta). Leivättömyys ei ole ollut mitenkään tietoinen valinta, vaan jotenkin kai olosuhteiden - yksin kotona tai harvemmin ollenkaan - seurausta. Leivoinpa kuitenkin tässä eräänä iltana suolaisia muffinseja tulisen tomaattikeiton seuraksi. Niillä ruokin nälkäisen miehen ja otin muutaman muffarin töihin evääksi.


Juusto-pähkinämuffinsit

3 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
1 dl ruisjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1 tl chiliä
100 g pähkinöitä karkeana rouheena
100 g juustoa raasteena
2 kananmunaa
2,25 dl maitoa
0,75 dl öljyä
(juustoraastetta pinnalle)

Sekoita kuivat aineet. Lisää pähkinärouhe ja juustoraaste. Sekoita munat, maito ja öljy toisessa kulhossa. Kaada munaseos jauhoseokseen ja sekoita huolellisesti. Jaa taikina muffinsivuokiin ja ripottele päälle halutessasi hieman juustoraastetta. Paista 200-asteisessa uunissa n. 20-30 minuuttia. Ohjeesta tulee kahdeksisen muhkeaa muffinsia.

sunnuntaina, joulukuuta 05, 2010

Nyt ois piparia keksissä!

Hahhaa. Kun kerran kukaan ei ole moista aiemmin kokeillut, piti minun tekemän niitä itse. Nimittäin piparicookieseja! Tuunasin erästä suklaa-pähkinäkeksiohjetta korvaamalla pähkinärouheen piparimuruilla ja lisäämällä taikinaan piparkakkumaustetta. Tällä voi vallan hyvin virittäytyä juhlatunnelmaan sellainenkin, joka ei joulunpunasta niin välitä.


Piparicookies

4 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl piparkakkumaustetta (tai vaikkapa kanelia ja kardemummaa)
1,25 dl sokeria (tai hunajaa)
50 g pipareita murusina
50 g tummaa suklaata rouheena
1 kananmuna
1,5 dl maitoa (tai appelsiinimehua)
50 g öljyä tai sulaa margariinia

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Lisää joukkoon piparimurut ja suklaarouheet. Lisää kananmuna, maito (tai mehu) ja rasva. Sekoita nopeasti taikina tasaiseksi. Nostele lusikalla pieniä kekoja pellille leivinpaperin päälle. Paista 200-asteisen uunin toiseksi ylimmällä tasolla 8-10 minuuttia.

keskiviikkona, joulukuuta 01, 2010

Vaahtokarkki-riisimuro-pallerot

Rakastan joulunalusaikana sitä, että joululeivonnaisia tursuavia kauppojen asiakaslehtiä pursuaa ovista ja ikkunoista. Tai, jos nyt ollaan todenmukaisia, on niitä pursunnut tähän mennessä nätistä postiluukusta kaksi.

Mutta sen lisäksi Maku ja Kodin Kuvalehti on nyt luettu kannesta kanteen. Ainakin kahdesti. Kaikista sokeria ja rasvaa tursuavista resepteistä innostuneena, tein jopa listan niistä lukuisista leivonnaisista, joita haluan ennen joulua kokeilla.

Tässä niistä yksi. Riisimurovaahtokarkkipallerot. Tämä löytyi Yhteishyvän ruoka-liitteestä.

Saimme täällä Vegemisissä muutama viikko sitten postia Biokialta. Kirjekuoresta löytyi mustikka-, puolukka- ja karpalojauhetta. Olen kokeillut jauheita nyt muutamassa paikassa, joista yksi oli nämä vaahtokarkki-tryffelit.

Ja voin kertoa, olen pahoillani, että keksi jauheen vasta viimeisten palleroiden kohdalla! Niin hyvin kirpeä karpalo nimittäin sopi muuten niin makeisiin tryffeleihin.

No, onpahan nyt syy tehdä näitä uudelleen.

Riisimurotryffelit

50 g oivariinia
90 g vaahtokarkkeja
6 dl riisimuroja

100 g
tummaa suklaata
130 g valkoista suklaata
nonparelleja
karpalojauhetta

Sulata oivariini ja vaahtokarkit teflonpohjaisessa kattilassa. Kun ne ovat sulaneet, nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon riisimurot.

Anna massan jäähtyä kädenlämpöiseksi. Rasvaa kädet rypsiöljyllä ja pyörittele massasta pieniä palloja. Hox! Massa on todella tahmeaa, joten käsiä voi joutu öljyämään pyörittelyn välissäkin.

Nosta pallot leivinpaperin päälle. Töki niihin katkaistu puinen grillitikku, tai vaikka hammastikku. Sulata suklaat (molemmat omissa astioissaan) vesihauteessa tai mikrossa.

Odota, että riisimurot ovat kunnolla jähmettyneet (toisin kuin minä) eikä sula suklaa ole tulikuumaa. Muuten pallerot alkavat venyä ja sulaa, kun niitä kuoruttaa.

Upota pallero suklaaseen ja nosta leivinpaperin päälle jähmettymään. Halutessasi voit pyöritellä niitä nonparelleissa tai karpalojauheessa.