Huomio! Nyt on se aika, kun meidän kaikkien kannattaa kirmata ulkona ja nauttia kukoistavan luonnon antimista. Se onnistuu keräämällä villiyrttejä, kuten vaikkapa nokkosia tai voikukan lehtiä. Ne tunnistaa, vaikka viimeisimmän kasviston keräämisestä olisikin vierähtänyt tovi jos toinenkin.
Vasta versonneista nokkosista kannattaa kerätä latvukset ja tuoreet lehdet. Nokkoset voi kuivata (huoneen lämmössä päiviä tai enintään 50-asteisessa uunissa pari tuntia). Ne voi myös ryöpätä (= keittää kolmisen minuuttia kiehuvassa vedessä) ja valmistaa heti tai pakastaa myöhempää käyttöä varten.
Crackeritkin villiintyvät aivan hiiteen, kun ne maustaa ripauksella nokkosta.
Nokkoscrackerit
3,5 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
2 dl kaurajauhoja
2 tl sokeria
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
(3-4 rkl seesaminsiemeniä)
3 rkl öljyä
2 dl vettä
2-3 rkl kuivattua nokkosta
Sekoita kuivat aineet, lisää nesteet ja sekoita taikina tasaiseksi. Ripottele leivinpaperille hiukan jauhoja ja kauli taikina noin puolen sentin paksuiseksi levyksi. Jaa levy veitsellä tai taikinapyörällä paloiksi.
Paista keksejä 225-asteisen uunin keskitasolla kymmenisen minuuttia, kunnes ne ovat saaneet vähän väriä pintaansa.
perjantaina, toukokuuta 27, 2011
tiistaina, toukokuuta 24, 2011
Mussukoilla suut suppuun
Viimeistään nämä pikkumussukat hiljentävät sen sinnikkäästi epäilevän eläintensyöjän, joka luulottelee, ettei vegaaninen ruoka voi olla täyttävää saati hyvää. Chocochilinkin testaamat maapähkinävoi-suklaacookiet ovat nimittäin täynnä paitsi sokeria ja rasvaa myös ylimaallista makua!
Minun kekseistäni ei tullut mitään kaunokaisia, mutta sopivan tuhteja cookieiksi kyllä. Vegaanisissa leipomuksissa taajaan käytettävä maapähkinävoi ei tapojensa vastaisesti peitonnut muita makuja alleen vaan päinvastoin antoi kaikille tilaa.
Maapähkinävoi-suklaacookiet
Suklaataikina:
1 dl rypsiöljyä
2,5 dl sokeria
0,5 dl vaahterasiirappia
3-4 rkl kaura- tai soijamaitoa
1 tl vaniljasokeria (tai -aromia)
4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
0,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
Täyte:
1,75 dl maapähkinävoita
1,5 dl tomusokeria
0,5 tl vaniljasokeria (tai -aromia)
2-3 rkl kaura- tai soijamaitoa
Tee ensin suklaataikina. Sekoita suuressa kulhossa öljy, sokeri, vaahterasiirappi, maito ja vaniljasokeri. Sekoita kuiva-aineet keskenään ja sihtaa tai vain kääntele seos taikinaan. Sekoita tasaiseksi ja kosteaksi. Lisää tässä vaiheessa tarvittaessa neljäs ruokalusikallinen maitoa.
Sekoita toisessa kulhossa täytteen ainekset keskenään. Chocochilissä maitomäärä oli merkattu teelusikoina, mutta huomasin jo taikinaa tehdessä ja myöhemmin alkuperäisreseptiä tarkistaessa, että mitta olisi kuulunut merkitä ruokalusikoissa. Täytetaikinankin tulee olla kosteaa, mutta kiinteää. Lisää tarvittaessa hiukan tomusokeria tai maitoa.
Voit tehdä minun tapaani taikinat edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin.
Paiston koittaessa laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Jaa molemmat taikinat 24 osaan. Litistä suklaataikinapalanen kämmenellä levyksi ja pyörittele täytepala palloksi. Laita täyte suklaataikinan keskelle ja kääri taikina sen ympärille.
Pyörittele taikinakombo jälleen palloksi ja litistä keksiksi. Asettele keksit leivinpaperin päälle ja paista 10 minuuttia.
Minun kekseistäni ei tullut mitään kaunokaisia, mutta sopivan tuhteja cookieiksi kyllä. Vegaanisissa leipomuksissa taajaan käytettävä maapähkinävoi ei tapojensa vastaisesti peitonnut muita makuja alleen vaan päinvastoin antoi kaikille tilaa.
Maapähkinävoi-suklaacookiet
Suklaataikina:
1 dl rypsiöljyä
2,5 dl sokeria
0,5 dl vaahterasiirappia
3-4 rkl kaura- tai soijamaitoa
1 tl vaniljasokeria (tai -aromia)
4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
0,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
Täyte:
1,75 dl maapähkinävoita
1,5 dl tomusokeria
0,5 tl vaniljasokeria (tai -aromia)
2-3 rkl kaura- tai soijamaitoa
Tee ensin suklaataikina. Sekoita suuressa kulhossa öljy, sokeri, vaahterasiirappi, maito ja vaniljasokeri. Sekoita kuiva-aineet keskenään ja sihtaa tai vain kääntele seos taikinaan. Sekoita tasaiseksi ja kosteaksi. Lisää tässä vaiheessa tarvittaessa neljäs ruokalusikallinen maitoa.
Sekoita toisessa kulhossa täytteen ainekset keskenään. Chocochilissä maitomäärä oli merkattu teelusikoina, mutta huomasin jo taikinaa tehdessä ja myöhemmin alkuperäisreseptiä tarkistaessa, että mitta olisi kuulunut merkitä ruokalusikoissa. Täytetaikinankin tulee olla kosteaa, mutta kiinteää. Lisää tarvittaessa hiukan tomusokeria tai maitoa.
Voit tehdä minun tapaani taikinat edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin.
Paiston koittaessa laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Jaa molemmat taikinat 24 osaan. Litistä suklaataikinapalanen kämmenellä levyksi ja pyörittele täytepala palloksi. Laita täyte suklaataikinan keskelle ja kääri taikina sen ympärille.
Pyörittele taikinakombo jälleen palloksi ja litistä keksiksi. Asettele keksit leivinpaperin päälle ja paista 10 minuuttia.
lauantaina, toukokuuta 21, 2011
Vaihtoehtoja juustolle
Minun suurin koetinkiveni matkalla vegaaniseen ruokavalioon ovat juustot, nuo syntiset leivänpäällysteet, mehevät ruoan lisukkeet ja sellaisenaan syötävät herkut. Koska vegaanisia margariineja on tavallisissa ruokakaupoissa tarjolla tasan kaksi (sininen ja vaaleansininen Keiju), jotka eivät maistu perusrasvaa kummoisemmalle, on leivänpäällysteitä hyvä varioida erilaisilla tahnoilla.
Tässä on kaksi loistavaa esimerkkiä maittavista ja ravintekkaista tahnoista, joita saattaa myös dippeinä käyttää. Paprika-pähkinätahna sai tupareissamme ylisanoja kaikilta sitä maistaneilta. Molemmat ohjeet on napattu Chocochililtä. Erityisen maittavan leivästä saa päällystämällä sen jommallakummalla allaolevista ja viipaloimalla kypsää avokadoa päälle.
Maapähkinävoihummus
3-4 dl kypsiä kikherneitä
0,5 sitruunan mehu
3-4 rkl maapähkinävoita
3-4 rkl maustamatonta soijajogurttia
3-4 rkl öljyä
1 tl jeeraa
1 valkosipulinkynsi
suolaa
(rouhittuja suolapähkinöitä tarjoiluun)
Soseuta kaikki ainekset monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi. Jos laitat hummusta tarjolle, koristele se rouhituilla suolapähkinöillä.
Pähkinäinen paprikadippi
2 paahdettua paprikaa
80 g kuorittuja manteleita
0,25 dl pinjansiemeniä
1 valkosipulinkynsi
1-2 rkl öljyä
1 tl sitruunamehua
0,25 tl suolaa
mustapippuria
Paahda paprikat uunissa. Halkaise ne ja poista siemenet. Pese, kuivaa ja valele kauttaaltaan öljyllä. Paahda 250-asteisen uunin ylätasolla. Jos sinulla on grillivastus, käytä sitä. Käännä paprikoita muutaman kerran paahtamisen aikana. Kun niihin alkaa muodostua tummia läiskiä, ota pois uunista. Kääri kuumat paprikat folion sisälle ja anna jäähtyä. Näin kuoret lähtevät helpommin pois.
Kuori paprikat ja soseuta ainekset sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Dippi on parhaimmillaan, jos sen antaa vetäytyä jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.
Tässä on kaksi loistavaa esimerkkiä maittavista ja ravintekkaista tahnoista, joita saattaa myös dippeinä käyttää. Paprika-pähkinätahna sai tupareissamme ylisanoja kaikilta sitä maistaneilta. Molemmat ohjeet on napattu Chocochililtä. Erityisen maittavan leivästä saa päällystämällä sen jommallakummalla allaolevista ja viipaloimalla kypsää avokadoa päälle.
Maapähkinävoihummus
3-4 dl kypsiä kikherneitä
0,5 sitruunan mehu
3-4 rkl maapähkinävoita
3-4 rkl maustamatonta soijajogurttia
3-4 rkl öljyä
1 tl jeeraa
1 valkosipulinkynsi
suolaa
(rouhittuja suolapähkinöitä tarjoiluun)
Soseuta kaikki ainekset monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi. Jos laitat hummusta tarjolle, koristele se rouhituilla suolapähkinöillä.
Pähkinäinen paprikadippi
2 paahdettua paprikaa
80 g kuorittuja manteleita
0,25 dl pinjansiemeniä
1 valkosipulinkynsi
1-2 rkl öljyä
1 tl sitruunamehua
0,25 tl suolaa
mustapippuria
Paahda paprikat uunissa. Halkaise ne ja poista siemenet. Pese, kuivaa ja valele kauttaaltaan öljyllä. Paahda 250-asteisen uunin ylätasolla. Jos sinulla on grillivastus, käytä sitä. Käännä paprikoita muutaman kerran paahtamisen aikana. Kun niihin alkaa muodostua tummia läiskiä, ota pois uunista. Kääri kuumat paprikat folion sisälle ja anna jäähtyä. Näin kuoret lähtevät helpommin pois.
Kuori paprikat ja soseuta ainekset sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Dippi on parhaimmillaan, jos sen antaa vetäytyä jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.
keskiviikkona, toukokuuta 18, 2011
Minä ite!
Kerrankin saatan postata tänne jotain täysin omaa. Tein tupareihimme makeana tarjottavana jäädykekakkua. Aluksi ajattelin tehdä sen perinteiseen tapaan, sillä löysin Maku-lehden sivuilta hauskan vadelma-kinuskijäädykekakkuohjeen. Mutta siinä vaiheessa suunnitelmia, kun kaikki muut antimet alkoivat näyttää paperilla puhtaasti kasvisperäisiltä, halusin tehdä kakustakin vegaanisen.
Löysin vinkkejä Eläinoikeusfoorumilta, mutta lopputuloksella voin ylpeillä yksin minä.
Vegaaninen kinuskijäädykekakku
200 g vegaanisia digestivekeksejä
50 g margariinia sulatettuna
1 dl omatekoista (ohje alla) tai valmista kinuskikastiketta
2 prk vaahtoutuvaa soija- tai kaurakermaa tai kauravaniljakastiketta
n. 1 dl soija- tai kaurajogurttia (mielellään yön yli tai muutaman tunnin ajan valutettuna)
ripaus vaniljasokeria
0,5 dl kinuskikastiketta
3-5 dl tuoreita tai pakastemarjoja (esim. mustikoita ja herukoita)
Murskaa keksit. Se hoituu helposti rusentamalla muovipussin sisälle laitetut keksit kaulimella. Sekoita joukkoon sula rasva ja kinuskikastike. Painele taikina voidellun ja korppujauhotetun irtopohjavuoan pohjalle.
Vatkaa toinen kermapurkki vaahdoksi. Sekoita joukkoon loput kermat, jogurtti, vaniljasokeri ja kinuskikastike. Lisää vielä marjoja haluamasi määrä.
Kaada täyte kakkupohjan päälle ja laita yön yli pakkaseen. Kakku kannattaa nostaa huoneen lämpöön tuntia ennen tarjoilua.
Kinuskikastike
1-2 rkl margariinia
2 dl kaura- tai soijakermaa
2 dl fariinisokeria
Sulata rasva kattilassa. Lisää kerma ja sokeri. Anna kiehua hiljalleen, kunnes kastike sakenee. Tähän voi mennä ainakin soijakerman kera kymmenenkin minuuttia.
Ota kattila pois liedeltä, anna jäähtyä ja käytä kuten haluat. Kastike säilyy jääkaapissa muutamia päiviä.
Löysin vinkkejä Eläinoikeusfoorumilta, mutta lopputuloksella voin ylpeillä yksin minä.
Vegaaninen kinuskijäädykekakku
200 g vegaanisia digestivekeksejä
50 g margariinia sulatettuna
1 dl omatekoista (ohje alla) tai valmista kinuskikastiketta
2 prk vaahtoutuvaa soija- tai kaurakermaa tai kauravaniljakastiketta
n. 1 dl soija- tai kaurajogurttia (mielellään yön yli tai muutaman tunnin ajan valutettuna)
ripaus vaniljasokeria
0,5 dl kinuskikastiketta
3-5 dl tuoreita tai pakastemarjoja (esim. mustikoita ja herukoita)
Murskaa keksit. Se hoituu helposti rusentamalla muovipussin sisälle laitetut keksit kaulimella. Sekoita joukkoon sula rasva ja kinuskikastike. Painele taikina voidellun ja korppujauhotetun irtopohjavuoan pohjalle.
Vatkaa toinen kermapurkki vaahdoksi. Sekoita joukkoon loput kermat, jogurtti, vaniljasokeri ja kinuskikastike. Lisää vielä marjoja haluamasi määrä.
Kaada täyte kakkupohjan päälle ja laita yön yli pakkaseen. Kakku kannattaa nostaa huoneen lämpöön tuntia ennen tarjoilua.
Kinuskikastike
1-2 rkl margariinia
2 dl kaura- tai soijakermaa
2 dl fariinisokeria
Sulata rasva kattilassa. Lisää kerma ja sokeri. Anna kiehua hiljalleen, kunnes kastike sakenee. Tähän voi mennä ainakin soijakerman kera kymmenenkin minuuttia.
Ota kattila pois liedeltä, anna jäähtyä ja käytä kuten haluat. Kastike säilyy jääkaapissa muutamia päiviä.
sunnuntaina, toukokuuta 15, 2011
Tofuton pitopiirakka
Vietimme tänä viikonloppuna kotimme tupaantuliaiset. Tarjottavien lista paisui viikon aikana sen verran, että kokkailuun ja valmisteluun kului koko perjantai-ilta ja puolet lauantaista. Lopulta aika iisiä siis.
Tarjottavat olivat ensinnäkin itse tehtyjä ja toiseksi täysin vegaanisia (lukuun ottamatta viinirypäle-halloum-cocktailpaloja). Menestyksiksi osoittautuivat ainakin paprika-pähkinätahna sekä kinuski-jäädykekakku. Mukana oli myös tofupyöryköitä, kahdenlaisia crackereitä, tuunattua hummusta sekä maapähkinävoi-suklaacookieita. Aloitan postailun kuitenkin ainoalla jossain määrin epäonnistuneella tekeleellä.
Tein vegaanista pitopiirakkaa Chocochilin ohjetta soveltamalla. Tuplasin ainekset, jotta sain piirakkaa pellillisen, ja korvasin parsakaalit sienillä. Mutta oi ja voi. Vasta vetäessäni piirakkaa uunista tajusin, että olin unohtanut oleellisen ainesosan jääkaappiin. Näin ollen savutofu jäi odottamaan päivää parempaa, ja pitopiirakasta tuli pelkästään sieninen ja sipulinen sellainen. Eipä siinä, hyvinhän tuo tuntui maistuvan. Vain yksi pala jäi.
Menestyksekkäämpien tarjottavien ohjeet seuraavat pian.
Vegaaninen pitopiirakka
6 dl jauhoja (esim. 2 dl graham- ja 4 dl vehnäjauhoja)
1 tl leivinjauhetta
150 g margariinia
2 dl maustamatonta soijajogurttia
n. 4 rkl vettä
300 g sieniä (esim. herkku- tai kastanjasieniä)
2-3 sipulia
2-3 valkosipulinkynttä
(1 pkt savutofua)
4 dl maustamatonta jogurttia
1 tl suolaa
1 tl basilikaa
0,5 tl pippuria
Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Nypi rasva joukkoon ja lisää jogurtti sekä vesi. Sekoita tasaiseksi. Painele taikina leivinpaperilla päällystetylle tai rasvatulle syvälle uunipellille. Esipaista pohjaa 225 asteessa viitisen minuuttia.
Puhdista ja pilko sienet. Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita öljyssä paistinpannulla. Lisää pilkotut sienet ja anna paistua miedolla lämmöllä hetki. (Jos muistat hankkineesi savutofua, pilko paketillinen ja lisää sienten ja sipulien joukkoon paistumaan.) Ota pannu pois liedeltä.
Sekoita jogurttiin mausteet ja lisää seos sieni-sipulipaistoksen joukkoon. Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle. Paista piirakkaa 200 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes piirakka näyttää mukavan kypsältä. Anna jäähtyä ja tarjoile kavereille.
tiistaina, toukokuuta 10, 2011
Vegaaninen brunssi
Minun ei pitäisi olla kovinkaan yllättynyt. Olenhan pitänyt Chocochiliä aivan loistavana ja ammattitaitoisena ruokablogina. Siitäkin huolimatta blogia pitävän Elina Innasen Viiden tähden vegaani on suorastaan hurmannut minut. Voin kertoa, etten aio palauttaa kirjaa kirjastoon ennen kuin on ihan pakko.
Kutsuin viime sunnuntaina äitienpäivän kunniaksi vanhempani brunssille. Tarjottavat olivat Innasen innoittamana - ja omien täysin eläinperättömään ravintoon pyrkivien taipumusteni johdosta - luomujuustoa lukuunottamatta vegaanisia: vihanneksia, avokadoviipaleita, hedelmiä, paputahnaa, kaurakeksejä sekä varsinaiset leivonnaiset. Skonsseihin ja kakunkaltaiseen makeapalaan hain ohjeet Chocochilistä.
Porkkanaskonssit
2 keskikokoista porkkanaa
3 dl vehnäjauhoja
3 dl kaurahiutaleita
1 rkl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 tl sokeria
400 g maustamatonta soijajogurttia
0,75 dl öljyä
(kasvimaitoa)
unikonsiemeniä
Raasta porkkanat ja sekoita kuiva-aineet keskenään. Yhdistä kuiviin aineisiin porkkanaraaste, jogurtti ja öljy. Sekoita. Jos taikina tuntuu liian kuivalta, sekoita joukkoon loraus vettä tai maitoa. Lisää halutessasi vielä hieman unikonsiemeniä.
Muotoile taikinasta sämpylän tapaisia vedellä kostutetuin käsin ja paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.
Mustikka-banaaniruudut
4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1,5-2 dl sokeria
0,5 tl inkiväärijauhetta
1,5 tl kanelia
2 kypsää banaania
2,5 dl soija- tai kauramaitoa
1,5 dl sulaa margariinia
1 dl mustikoita
Sekoita kuivat aineet keskenään. Alkuperäisessä ohjeessa sokerin määrä oli 2 desilitraa, mutta mielestäni vähempikin saattaisi riittää.
Soseuta kypsät banaanit haarukalla toisessa kulhossa. Lisää soseen joukkoon maito ja margariini. Kääntele sose kuiva-aineiden joukkoon. Lisää lopuksi vielä mustikat ja sekoita tasaiseksi.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (28x28 cm) ja paista 175 asteessa uunin alatasolla noin puoli tuntia tai kunnes kokeilutikkuun ei tartu enää taikinaa.
keskiviikkona, toukokuuta 04, 2011
Kiireisen pelastus
Olin tässä taannoin väsynyt. Olen sitä nykyään usein. Se ei kuitenkaan tarkoita, että olisin apea. Tai ainakaan tavallista apeampi. Pikemminkin olotilani on tätä nykyä taajaan urheilullisen väsynyt mutta onnellinen.
Näissä olosuhteissa nopeat omatekoiset appeet ovat parasta ikinä. Kuten vaikkapa mainiot skonssit, joita voi muunnella makunsa (pun intended) mukaan. Tällä kertaa käytin makuaineena auringonkukansiemeniä. Pähkinärouhe, silputut kuivahedelmät tai vaikkapa pesto+pinjansiemenet toimisivat varmaan loistavasti nekin.
Skonssit
4 dl vehnäjauhoja (tai jauhosekoitusta)
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
75 g voita
1 dl makuainetta (siemeniä, pähkinöitä, kuivahedelmiä tai -marjoja, juustoa, oliiveja tms.)
2 dl maitoa
Sekoita jauho, leivinjauhe, suola ja sokeri keskenään. Nypi rasva kuiva-aineisiin. Lisää makuaine, eli pähkinät, kuivatut hedelmät, siemenet, oliivit, juusto tai mikä ikinä nyt sattuukin maistumaan. Lisää vielä maito ja sekoita taikina tasaiseksi.
Nostele taikinasta reiluja lusikallisia pellille leivinpaperin päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)