perjantaina, elokuuta 26, 2011

Lusikoitavaa hamppua


Hampunsiemenistä saa jauhettua teho- tai sauvasekoittimella veden kera ihanaa hamppumaitoa. Surautuksesta syntyy sivutuotteena kuitenkin myös siemenrouhetta, jota ei kehtaa ihan sellaisenaan nauttia.

Rouhetta voi lisätä esimerkiksi leipätaikinaan tai sen voi jatkojalostaa linssilevitteeksi, joka on ravinteikas vegaaninen leivänpäällys. Toimii myös avokadon puolikkaalle lusikoituna!


Linssi-hamppulevite

4 dl keitettyjä vihreitä linssejä tai herneitä
1 dl hamppurouhetta
2-3 valkosipulinkynttä
n. 1 rkl soijakastiketta
1-2 rkl hamppu- tai rypsiöljyä
1 tl kuivattua (tai runsaasti tuoretta) oreganoa ja basilikaa
(vettä)

Jauha ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tahnaksi. Lisää tarvittaessa vettä, jotta saat seoksesta helposti levittyvää.

maanantaina, elokuuta 22, 2011

Huumeeton mutta huumaava


Tiesittekö, että hampusta saa loihdittua hemmetin hyvää ruokaa? Huumeetonta, joskin huumaavaa sellaista. Kuten vaikkapa näitä vegaanisia kaakaokeksejä. Ohje on otettu Vegaaniliiton sivuilta, josta löytyy paljon muutakin hyvää hampputietoutta.

Hamppu-kaakaokeksit

50 g margariinia sulatettuna
0,5 dl paahdettuja hampunsiemeniä
0,75 dl sokeria
0,5 tl vaniljasokeria
2,5 dl vehnä- tai spelttijauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
n. 0,5 dl vettä

Sulata rasva. Paahda hampunsiemeniä kuivalla pannulla. Sekoita kuiva-aineet keskenään. Lisää jauhoseokseen hampunsiemenet ja sula margariini. Lisää vähitellen vettä, kunnes saat pyöritettyä taikinasta pallon.

Rullaa taikinapallo pötköksi ja leikkaa siitä sentin paksuisia viipaleita. Paina viipaleet litteiksi kostutetulla haarukalla.

Paista keksejä 200-asteisen uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.

tiistaina, elokuuta 16, 2011

Potut pihveiksi


Pari pottua ja hirveä nälkä. Mitäs sitä sitten? No vaikka linssipihvejä. Helppoa, hyvää ja kaunista!

Linssipihvit

2 dl punaisia linssejä
2 raakaa perunaa (keitetytkin käyvät)
mausteita (esim. persiljaa, chiliä, jeeraa ja currya)
2-3 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoja
öljyä paistamiseen

Huuhtele linssit ja laita ne mikronkestävään vähintään yhden litran vetoiseen astiaan. Muovinen akastusrasia käy hyvin. Lisää vettä sen verran, että linssit peittyvät. Kuumenna mikrossa täydellä teholla 1-2 minuuttia.

Raasta sillä välin perunat karkeaksi raasteeksi ja lisää raaste linssien joukkoon. Kuumenna mikrossa vielä 7-10 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsyneet. Lisää vettä, jos seos kuivahtaa.

Mikäli käytät kypsiä perunoita, lisää potturaaste linssien sekaan vasta kypsennyksen loppuvaiheessa.

Mausta taikina haluamallasi tavalla. Lisää maissitärkkelystä, kunnes seos alkaa tuntua kiinteältä.

Muotoile taikinasta kostein käsin pihvejä ja paista pannulla molemmin puolin kypsiksi. Voit kypsentää pihvit myös uunissa: 15 minuuttia 200 asteessa.

perjantaina, elokuuta 12, 2011

Vanhan kertausta

Hiphei ja halleluja! Pitihän sitä sitten vielä ihan oikeana syntymäpäivänä kestitä kavereita ja laittaa suut makeiksi. Eipä yksi piirakka riittänyt näitä vuosia tarpeeksi juhlistamaan.

Ystävilleni leivoin hieman toisenlaisen marjapiirakan. Tämä on siinä mielessä helppo tarjottava, että sen saattaa - tai jopa kannattaa - tehdä edellispäivänä valmiiksi. Jälleen kerran nappasin ohjeen Chocochilistä. Hyvää ja kaunista.

Marjapiirakka

100 g margariinia
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl soijamaitoa

Täyte:
500 g maustamatonta soijajogurttia
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria
2-3 dl marjoja (pakaste- tai tuoreita)

Sekoita yhteen margariini ja sokerit.Yhdistä toisessa kulhossa vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää kuiva-aineseos vuorotellen soijamaidon kanssa taikinaan.

Painele taikina voideltuun piirakkavuokan ja esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa 8 minuuttia.

Sekoita täytteen ainekset ja levitä täyte esipaistetun pohjan päälle. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Laske lämpö 175 asteeseen ja paista vielä 4-5 minuuttia.

Anna piirakan jäähtyä hyvin ennen tarjoilua. Parhaimmillaan piirakka on, jos annat sen levätä jääkaapissa yön yli.

sunnuntaina, elokuuta 07, 2011

Paljon onnea piirakalla!


Veljeni täytti kuukausi sitten 30 vee. Onnea, jee! Minä taas täyttää täräytän ensi viikolla pari vuotta häntä vähemmän. Ja koskapa kaukana kaukomailla (lue: Yhdysvalloissa) asuva veljeni on parhaillaan viikon verran Suomessa, päätimme juhlia syntymäpäiviä koko perhe yhdes koos. Minä tein kekkereihin mustikkapiirakkaa (oho, yllättäen Chocochilin ohjeistuksella).

Hyvistä aikeista huolimatta emme ehtineet hienon miehen kanssa tällä viikolla mustikkametsälle, joten jouduin leipaisemaan piiraan pakastemarjoista. Nam!

Mustikkapiirakka

Pohja:
100 g margariinia
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
3,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaura- tai soijamaitoa

Täyte:
4 dl mustikoita
1-2 rkl sokeria
50 g margariinia
1,5 dl kaurahiutaleita
1 dl fariinisokeria

(tarjoiluun vaniljakastiketta tai -jäätelöä)

Sekoita yhteen sokeri, margariini ja vaniljasokeri. Yhdistä leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää kuiva-aineseos taikinaan yhdessä maidon kanssa. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Ripottele taikinan päälle mustikat ja sokeri. Yhdistä margariini, kaurahiutaleet ja fariinisokeri. Ripottele muruseos mustikoiden päälle. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Tarjoa vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa vaikkapa synttäreiden kunniaksi.