maanantaina, syyskuuta 26, 2011

Omenainen piiras

Omenoita, ihania omenoita! Piirakkaa ja hilloa! Vitamiineja talven varalle! Iloa mielelle! Syysmarkkinoilta hankkimani omenakilot päätyivät yhteen piiraaseen sekä useaan hillopurkkiin. Nam, etten sano!

Omenapiirakka

Täyte:
500 g omenoita
1 dl fariinisokeria
1 rkl vehnäjauhoja
25 g margariinia

Pohja:
100 g margariinia
4 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
0,5 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia

lisäksi 1 dl (kasvis)maitoa

Teen ensin täyte. Pilko omenat ja sekoita ne sokerin ja vehnäjauhon kanssa. Lisää margariini pieninä nokareina.

Sulata pohjataikinaa varten tarkoitettu margariini. Sekoita sula rasva kuiva-aineiden kanssa, kunnes tuloksena on kasa muruja. Voitele ja jauhota vuoka. Kaada puolet taikinasta vuokaan ja taputtele tasaiseksi.

Kaada täyte pohjan päälle. Lisää lopun taikinan joukkooon desi maitoa ja vatkaa sekaisin. Levitä taikina omenapalojen päälle.

Paista piirasta 225 asteessa puolisen tuntia ja nauti lämpimänä jäätelön tai kermavaahdon kera.

perjantaina, syyskuuta 23, 2011

Pyöryköitä melkein metsästä


Löysimme Hailuodosta muutamia sieniä. Emme kuitenkaan ihan tarpeeksi. Näinpä ostin syysmarkkinoilta kanttarelleja ja mustatorvisieniä, joista jälkimmäiset kuivasin myöhempää käyttöä varten.

Kanttarelleista pyöräytin palleroita. Vähän tuhteja, mutta ihan maukkaita. Ohje löytyi eläinoikeusyhdistys Faunan sivuilta.

Kermaiset sienipyörykät

1 l sieniä
1 sipuli
öljyä
2 dl korppujauhoja
2 dl kaurakermaa
1 tl suolaa

Puhdista ja pilko sienet ja silppua sipuli. Paista sieniä aluksi kuivalla pannulla, jotta neste irtoaa. Lisää sitten öljy ja sipulisilppu ja kuullota pehmeiksi.

Sekoita korppujauhot ja kaurakerma keskenään ja annan turvota 10 minuuttia. Sekoita sitten kaikki ainekset taikinaksi.

Pyörittele kostein käsin palloja ja paista öljyssä ruskeiksi.

maanantaina, syyskuuta 19, 2011

Kaikella rakkaudella


Vietimme hiljattain Nuoren naiselle ja sulholleen antamaamme häälahjaviikonloppua Hailuodossa. Vastanaineiden toivelistalla oli falafeleja pitaleivällä, joten tein niitä heille kaikella rakkaudella.

Tällä kertaa falafelien ohje - yllättäen vegaaninen sellainen - löytyi Pastanjauhajilta (joiden resepti nyt sattui olemaan ensimmäinen hakutulos "falafel ohjetta" googlaamalla). Jauhajat suomivat falafeleja melko kuiviksi, mutta annas olla. Lisää tarpeeksi maukasta kastiketta, niin johan maistuu. Ketsuppikin kelpaa. Testattu on.

Vegaaniset falafelit

3,5 dl kypsiä kikherneitä
1-2 sipulia
2-3 valkosipulinkynttä
0,75 dl grahamjauhoja
1 tl jeeraa
1 tl suolaa
ripaus cayennepippuria ja mustapippuria
(1 dl tuoretta korianteria tai persiljaa silputtuna)
1 rkl maapähkinävoita
1 rkl sitruunamehua

jauhoja
öljyä

Silppua sipulit ja kuullota niitä hetki. Yhdistä kuiva-aineet keskenään.

Soseuta kikherneet monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Lisää joukkoon sipulisilppu ja kuiva-aineseos. Lisää vielä tuoreyrtit, maapähkinävoi ja sitruunamehu.

Muotoile taikinaksi. Taikina saattaa vaikuttaa kuivalta, mutta älähän hämäänny.

Pyörittele taikinasta kostein käsin palleroita. Kierittele ne vielä graham- tai korppujauhoissa ja paista runsaassa öljyssä kullanruskeiksi.

keskiviikkona, syyskuuta 14, 2011

Muffinseja mentorille

Oma maa, omat antimet! Ihana pikku palstamme vetelee jo viimeisiään. Maassa on enää muutamia porkkanoita, mutta ah kuulkaa, mitä olemme jo niittäneet. Tänä vuonna jätimme mausteet vähemmälle, ja viljelimme ainoastaan timjamia.

Teimme mentorillemme, naapuripalstan Liisalle, timjamimuffinseja kiitokseksi neuvoista ja henkisestä tuesta. Leipomukset sopivat myös muihin tilaisuuksiin. Ohje on napattu Kotimaisten kasvisten sivuilta.



Timjamimuffinsit

2 luomumunaa
0,75 dl öljyä
2,5 dl (kaura- tai soija)maitoa
n. 300 g kesäkurpitsaa raasteena
1 pieni paprika
2 rkl silputtua tuoretta timjamia
0,5 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaura- tai muita leseitä
1 dl auringonkukasiemeniä
1 rkl leivinjauhetta

Riko munat kulhoon ja sekoita joukkoon öljy ja maito. Raasta kesäkurpitsa ja hienonna paprika. Lisää munaseokseen kasvikset, timjami ja suola.

Sekoita kuiva-aineet toisessa kulhossa ja lisää ne märkäseokseen. Jaa taikina muffinsipellin koloihin tai paperisiin muffinsivuokiin.

Paista pieniä (12 kpl) muffinseja 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia ja isoja (6-8 kpl) 175 asteessa 30 minuuttia.

maanantaina, syyskuuta 05, 2011

Mmm-maitoa!


Onnea meille! Tämä on jo Vegemisien historian 300. postaus. Jee! Kolmantenasadantena tarjoilen teille maitoa, ihan itse tekemääni.

Kyseessä on kauramaito, joka kelpaa hyvin kasvispohjaiseksi lehmänmaidon korvikkeeksi. Itse tehtynä maidon saattaa maustaa juuri niin makeaksi ja tuhdiksi kuin tykkää.

Maito on vieläpä helppo tehdä. Vaatii vain hieman aikaa. Jos tunnet olosi ja elämäsi liian kiireiseksi kauramaidon tekoon, pysäytä kello ja ota oma aikasi.


Kauramaito

0,75 dl kauraryynejä eli -suurimoita (+ vettä liotukseen)
4 dl vettä
ripaus suolaa
5-6 dl vettä
vaniljasokeria tai -uutetta
sokeria
(kanelia)

Liota kauraryynejä yön yli vedessä. Kaada liotusvesi pois ja laita ryynit suolalla maustetun veden (4 dl) kanssa kattilaan. Anna kiehua hiljalleen 40 minuuttia. Jäähdytä.

Laita ryynit vesineen tehosekoittimeen. Lisää 5-6 desiä vettä ja surauta sekaisin. Mausta vaniljalla, sokerilla ja mahdollisesti muillakin mausteilla.