lauantaina, marraskuuta 26, 2011

Siemenpatongit

Olen edistynyt. Ja jo miltei hyvä tässä. Nimittäin hiivaleipien vääntämisessä. Eikähän niihin aikaakaan liikaa tuhraannu, jos nyt ei aivan jäniksen selässä ole. Sitä paitsi, taikina kohoaa jopa puolessa tunnissa.

Näitä siemenpatonkeja olen tehnyt muutamankin kerran. Pellavansiemenet voi korvata auringonkukansiemenillä ja taikinasta voi tehdä sämpylöitäkin.

Siemenpatongit

25 g hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
3 dl vettä
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
1 dl pellavansiemeniä (tai esim. auringonkukansiemeniä)
0,5 dl ruisrouhetta tai -hiutaleita
1 dl kauraleseitä
4-5 dl vehnäjauhoja
1 rkl etikkaa
2 rkl öljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, siirappi, pellavansiemen- ja ruisrouhe, kauraleseet ja 1 dl vehnäjauhoja. Vatkaa tasaiseksi ja anna taikinan levätä 10 minuuttia.

Alusta taikinaan loput jauhot ja lisää lopuksi etikka ja öljy. Vaivaa muutama minuutti ja lisää tarvittaessa jauhoja. Kohota taikina lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi (0,5-1 h).

Jaa taikina kahteen osaan ja mutoile niistä patongit tai väännä halutessasi sämpylöitä. Siirrä pellille leivinpaperin päällee, viillä pintaan viiltoja ja anna kohota 20 minuuttia.

Paista patonkeja 250-asteisen uunin keskitasolla noin 12 minuuttia. Laita matala, vedellä täytetty astia uunin pohjalle paistamisen ajaksi, niin saat rapeakuorisia patonkeja.

maanantaina, marraskuuta 21, 2011

Satsi kastiketta

Salaatinkastike on yksi helpoimmista itsetehtävistä ruokalisukkeista. Täytyy vain löytää yksi tai pari omaan makuun sopivaa reseptiä, jotta niitä tohtii tehdä tuosta vaan. Minä otin talteen mukavan sinappisalaatinkastikeohjeen Pia Hallin Kausiruokaa kasviksista -kirjasta (hyvä postaus kirjasta täällä). Tein muutaman yksittäisannoksen jälkeen kastiketta kunnon satsin, jotta eväisiin saa kiireessäkin helposti makua.

Sinappikastike soveltuu loistavasti itusalaattiin.

Sinappisalaatinkastike

vajaa 1 dl öljyä
2 rkl puna- tai omenaviinietikkaa
2 rkl sinappia
2 puristettua valkosipulinkynttä (tai 2 tl kuivattua valkosipulijauhetta)
2 tl sokeria
suolaa
(valko)pippuria

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja valuta kastike pulloon. Ravista pulloa voimakkaasti ennen annostelua, sillä öljy ja sinappi kerrostuvat helposti.

lauantaina, marraskuuta 12, 2011

Ihastuttavat idut

Kaikki vastuulliset ruokaihmiset kai jo tietävät, ettei talvella kannattaisi syödä juurikaan tuorevihanneksia, kuten tomaatteja, lehtisalaatteja tai kurkkuja. Niiden sijaan tulisi hyödyntää kauden satoa meiltä ja muualta, kuten ulkomaisia sitrushedelmiä ja kotimaisia juureksia. Jos kuitenkin on tottunut kurkkuun leivän päällä, siitä voi olla vaikea luopua.

Ylinnä ja alinna mungpavun ituja. Keskellä sinimailasen- eli alfalfan ituja.

Siksipä tuorevihreät kannattaa tehdä itse! Ja sehän onnistuu helposti idättämällä. Idättää voi miltei kaikkia siemeniä ja papuja. Minä olen mieltynyt sinimailasen ja mungpavun ituihin. Löysin hyvän idätysastian tuolta ja vinkkejä muun muassa täältä.

Idut antavat ihanan lisän eväsleipiin ja itusalaatista saa helposti ja nopeasti ravinteikkaan aterian. Tässä versiossa on tosin vielä tomaattia, mutta sen voi hyvin korvata esimerkiksi juures- tai kaaliraasteella.

Itusalaatti

3-4 dl tuoreita ituja, esim. sinimailasen ja mungpavun ituja
0,5 avokado
1 tomaatti
auringonkukansiemeniä t. pähkinöitä
salaatinkastiketta

Pilko avokadon puolikas ja tomaatti. Sekoita ainekset keskenään ja mausta haluamallasi kastikkeella.