tiistaina, maaliskuuta 13, 2012

Mustikkajuustokakku ilman munaa tai liivatetta

Tein tämän juustokakun lähes kokonaan Chocochilin ohjeen mukaan. Ainoastaan tuotteet olivat hiukan eriä. Voin kertoa, että siitä tuli erinomaista!
Olin päässyt buzzaajaksi Nordic Soygurtin kamppanjaan ja muiden buzzaajien vinkistä keksin kokeilla mustikkajugurtin soveltuvuutta kakkuun. Ja voi pojat, sehän sopi kuin markka lompakkoon ja nyrkki silmään!
Nimittäin herkkunyrkki makunystyräsilmään. Tästä tuli samantien mieheni lempikakku, joten todeta voi, että kerrankin löysin kamppiksen kautta jotain, joka tulee jäämään omaan repertuaariini.
Kakku ei ole mitenkään erityisen makea, joten se sopii niiillekin, joita turhat äkkimakeat ällöttävät.


MUSTIKKAJUUSTOKAKKU

200 g Digestive-keksejä

0,5 dl oivariinia sulana
1 dl maitoa
1 pkt maustamatonta tuorejuustoa
750g mustikka soijajogurtti
2 dl tomusokeria
3 rkl perunajauhoja
1 tl vanilja-aromia

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen. Murenna keksit ja sulata oivariini. Sekoita keksimurut, sula oivariini ja maito keskenään. Paine seos irtopohjavuoan pohjalle.
Vatkaa tuorejuusto pehmeäksi ja lisää jugurtti, tomusokeri, perunajauho ja vanilija-aromi. Sekoita tasaiseksi massaksi.
Kaada täyte keksipohjan päälle ja paista 175-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Tiputa lämpö 150-asteeseen ja jatka paistamista 20 minuuttia. Annan kakun jäähtyä kunnolla vaikka seuraavaan päivään jääkaapissa.

Kiille

3 dl mehua (tässä mustaherukka)
1 rkl agar-agar -jauhetta

Keitä mehua ja agaria miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia, tai kunnes agar-agar on kunnolla liuennut nesteeseen. Anna jäähtyä ja kaada hiukan jähmettyneenä kakun päälle. Agarin kanssa kannattaa opetella toimimaan, sillä varsinkin jauhe saattaa jähmettyä hyvinkin kovaksi. Pidä myös huoli, että liemi on jäähtynyt, jottei se "polta" juustokakun pintaan reikää.

lauantaina, maaliskuuta 03, 2012

Täällähän tuoksuu ohramallas!

Jälleen kerran minä menin käyttämään olutta keittössämme kyseenalaisin tavoin (aiempi kokeilu löytyy täältä). Maustin tällä erää oluella näkkäreitä, joiden ohjeen löysin Maku-lehden sivuilta.

Olut tuoksuu hurmaavalle lämmetessään, joten nämä näkkileivät hivelevät niin maku- kuin hajuaistia. Näkkärit sopivat mainiosti myös ruokalahjoiksi.

Olutnäkkärit

2 dl olutta
1 rkl öljyä tai sulaa margariinia (tai voita)
1 tl hunajaa tai siirappia
0,5 tl suolaa
0,5 dl pellavansiemeniä
2 dl ruisjauhoja
2 dl ohrajauhoja

Pinnalle:
1 rkl sormisuolaa

Sekoita kulhossa olut, rasva, hunaja ja suola. Lisää pellavansiemenet ja jauhot. Vaivaa taikina sitkeäksi.

Muotoile taikinasta tasainen pötkylä ja jaa se kahdeksaan osaan, jotka voit kaulia näkkäreiksi. Vaihoehtoisesti voit kaulia koko taikinan isoksi levyksi leivinpaperille ja ruuduttaa sen pienemmiksi paloiksi. Pistele näkkäreiden pintaa haarukalla.

Ripottele päälle suolaa ja paista 200-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia. Anna näkkäreiden kuivahtaa.