maanantaina, huhtikuuta 30, 2012

Rapsakkaa vappua!


Tässäpä rapsakka piirakkataikina! Toimii loistavasti vaikkapa vapun piknikeväänä.

Alkuun ohje epäilytti minua suurehkon jauhomäärän ja pienehkön rasvamäärän vuoksi, mutta lopputulos oli mitä mehevin ja maukkain. Täyteaineita voi soveltaa omaan makuunsa sopiviksi, mutta kapriksia ei ehkä kannata lisätä (jostain syystä maku tunki tomaatin ja tofun läpi, joten jätin kokeiluaineksen kokonaan pois reseptistä).



Tofupiirakka


Pohja:
2 dl kaurahiutaleita
4 dl speltti- tai vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
0,5 dl öljyä
2 dl vettä

Täyte:
1 pkt tofua (esim- yrttimaustettua tai itse marinoitua)
1 sipuli
10 kirsikkatomaattia
10 oliivia
muutama basilikanlehti (tai 1 tl kuivattua basilikaa)
3 dl kaura- tai soijakermaa
3 rkl peruna- tai maissitärkkelysjauhoja
suolaa
mustapippuria

Päälle:
kurpitsan- tai auringonkukansiemeniä

Tee ensin pohjataikina. Sekoita kulhossa hiutaleet, jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää vesi ja öljy. Sekoita taikina tasaiseksi ja levitä voidellulle piirakkavuoalle. Nosta taikinasta myös reunat piirakalle.

Laita pohjalle sipulirenkaat, kuutioidut tofut, puolitetut tomaatit ja oliivit sekä basilika. Sekoita kulhossa kerma ja perunajauhot, mausta suolalla ja pippurilla. Kaada kermaseos piirakan päälle ja ripottele lopuksi päälle siemeniä.

Paista 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Tarjoa vaikkapa itusalaatin kera.

maanantaina, huhtikuuta 23, 2012

Aurinkoiset kräkkerit

Kräkkerit murtautuvat ulos talvisista onkaloistaan ja murtavat happamankin naaman leveään hymyyn. Näin toimivat ainakin nämä kauniit siemenpitoiset keksit. Taikina saattaa vaikuttaa kuivahkolta, mutta hyviä niistä tulee. Sisältää hieman gluteenia (ks. kommentit), muttei sentään pahoja valkoisia jauhoja. Gluteenittomia näistä pikkunäkkäreistä saa vaihtamalla ruisjauhot vaikkapa hirssi- tai soijajauhoihin. Testaa, toimiiko!


Auringonsiemen-ruisnäkkärit

2 dl auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
4 dl kaurahiutaleita
1 dl ruisjauhoja
2 rkl fariini- tai ruokosokeria
2 dl kiehuvaa vettä
suolaa päälle

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kiehuva vesi. Sekoita ja anna veden imeytyä taikinaan.

Kauli taikina leivinpaperin päällä levyksi ja jaa veitsellä paloiksi. Ripottele suolaa pinnalle. Paista uunin keskitasossa 175 asteessa noin 30-40 minuuttia.

torstaina, huhtikuuta 19, 2012

Hurmaava lasagne

Lasagnen ei tarvitse olla hankala ja veemäinen. Se voi olla myös helppo ja hurmaava. Kuten tämä Uuden mustan sivuilta napattu tofuversio. Aikaa tämäkin ottaa, joten ape sopii loistavasti vaikka viikonlopun hemmotteluruoaksi.

Helppo tofulasagne

1 pkt tofua (mikä tahansa käy)
1 sipuli
1 pkt pakastepinaattia
öljyä
soijakastiketta
paprikajauhetta
inkivääriä (kuivattuna tai tuoreena)
2-3 rkl tomaattipyrettä
2-3 rkl sitruunamehua
1 kesäkurpitsa
4-5 valkosipulinkynttä
1 prk tomaattimurskaa
lasagnelevyjä
1 prk kaura- tai soijakermaa
basilikaa
mustapippuria
(juustoraastetta)

Silppua sipuli ja murenna tofu. Paista niitä pannulla öljyssä. Lisää pinaatti, soijakastike ja haluamasi mausteet. Kuumenna kasaan. Lisää vielä tomattipyrettä ja sitruunamehua.

Pilko valkosipulit ja viipaloi kesäkurpitsa ohuiksi paloiksi. Voitele vuoka ja kasaa lasagne: laita vuokaan kerroksittain tomaattimurskaa, kasviksia, tofupaistosta ja lasagnelevyjä. Lisää väliin kermaa ja vähän basilikaa sekä pippuria. Kaada päälle loput kermat ja vähän sitruunamehua.

Ripottele päälle halutessasi juustoraastetta. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 45 minuuttia.

sunnuntaina, huhtikuuta 15, 2012

Makeasta piittaamattomammallekin

Raisa Kettusen uusi vegaanikeittokirja Puputytön juhlakirja sisältää edeltäjänsä tapaan ihanan värikkäitä ruokaohjeita. En ole yleensä mikään kuorrutettujen keksien ylin ystävä, mutta näiden spelttisten kaakaokeksien pähkinäinen kuorrute on aivan yliveto! Eivätkä ole mitään äkkimakeita, joten maistuvat makeasta piittaamattomammallekin (huh, mikä sana).


Kaakao-spelttikeksit

2,5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl spelttijauhoja
0,5 dl sokeria
0,5 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
100 g margariinia
1 dl vettä
2 rkl siirappia
1 tl vanilja-aromia

Pähkinäkuorrute:
2 dl tomusokeria
0,5 dl maapähkinävoita
vettä
(suklaarouhetta)

Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi kylmä margariini jauhojen sekaan. Lisää vielä vesi, siirappi ja vanilja. Sekoita. Siirrä taikina jääkaappiin vähintään tunniksi.

Kauli taikina jauhotetulla alustalla hyvin ohueksi. Ota muotilla levystä keksejä, pistele niihin haarukalla reikiä ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille.

Paista keksejä 175-asteisessa uunissa 15-18 minuuttia.

Tee sillä välin kuorrute. Sekoita tomusokeri ja maapähkinävoi keskenään. Lisää vettä ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes kuorrute on sopivan paksuista. Levitä kuorrutetta veitsellä keksien päälle ja ripottele halutessasi päälle suklaarouhetta.

perjantaina, huhtikuuta 13, 2012

Borssi kohti kevättä


Tämä ohje on lojunut laatikon pohjalla jo pitkään. Helmikuun alussa Helsingissä vieraillessa sain Ravintolapäivän kunniaksi maistaa aivan ihastuttavaa kasvisborssikeittoa. Innostuin siitä niin, että tekaisin keittoa muutaman kerran omin päin. Helppoa ja hemmetin hyvää!

Mutta miten ranskankerman tai smetanan saisi korvattua vegaanille sopivalla tavalla?


Vegeborssikeitto

8 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 laakerinlehti
1-2 sipulia
2-3 valkosipulinkynttä
tilkka öljyä
pala valkokaalta
400 g raakaa punajuurta
2 porkkanaa
suolaa
(tomaattisosetta)
(etikkaa)

Tarjoiluun:
smetanaa tai ranskankermaa

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Silppua kaali. Kuori ja suikaloi punajuuret sekä porkkanat. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulit.

Lisää kattilaan vesi, kasvisliemikuutio, laakerinlehti ja kasvikset. Anna ainesten kypsyä.

Tarkista maku ja lisää suolaa sekä tarvittaessa tomaattisosetta ja etikkaa. Tarjoile smetanan tai ranskankerman kera.

maanantaina, huhtikuuta 09, 2012

Muuta kuin pashaa

Onko teillä jo suut täynnä suklaamunia? Tai pinttynyt pashan maku huulilla? Mikäli olette viettäneet pääsiäispyhiä perinteisin pidoin, olette saattaneet saada edellä mainituista herkuista jo tarpeeksenne.

Makeanhimon voi tyydyttää myös leivällä. Löysin tämän siirappisen leipäohjeen loistavasta Vegaanikeittiön käsikirjasta (2011). Siirapin määrää voi halutessaan hieman rajoittaa. Leipä toimii loistavasti suolaisten päällisten kera.


Siirappileipä

2,5 dl soijamaitoa
1,5 tl omenaviinietikkaa
reilu 0,5 dl rusinoita
2 rkl siirappia
0,75 dl vaahterasiirappia
ripaus suolaa
reilu 1 rkl öljyä
1 tl vanilja-aromia tai -sokeria
5 dl vehnäjauhoja
1 tl kanelia
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa

Sekoita etikka ja soijamaito suuressa kulhossa, niin maito happanee piimän kaltaiseksi. Sekoita joukkoon rusinat, siirapit, suola, öljy ja vanilja.

Lisää jauhot kolmessa erässä vatkaten jokaisen lisäyksen jälkeen. Varo sekoittamasta liikaa. Hämmennä viimeisen jauhoerän mukana taikinaan kaneli, leivinjauhe ja sooda.

Kaada taikina öljyttyyn leipävuokaan. Paista 180-asteisessa uunissa 45-50 minuuttia. Jäähdytä ennen viipalointia.

torstaina, huhtikuuta 05, 2012

Naama näkkärille

Kuinka eri tavalla näkkäreitä voi kuvata? Pinoten, saumakohtiin tarkentaen tai paksuutta mittaillen? Niinkin. Montaa tapaa on jo kokeiltu.

Mutta koska minä en näemmä saa näistä tarpeekseni, tarjoilen taasen teille yhden uuden näkkärireseptin. Leivoin taikinan vain yhden pellin kokoiseksi levyksi, mutta enemmällä viitseliäisyydellä (ja ajalla ja voimilla) taikinasta saisi vallan hyvin myös useita ohuita näkkileipiä.

Seesaminäkkileivät

2,5 dl vettä
0,5 dl margariinia sulatettuna
1 rkl siirappia
1,5 tl suolaa
3 dl speltti- tai ruisjauhoja
n. 3 dl vehnäjauhoja
1 dl seesaminsiemeniä

Lisää rasva, siirappi ja suola kylmään veteen. Alusta sen verran jauhoja nesteseokseen, että saat napakan taikinan.

Jaa taikina jauhotetulla alustalla noin 25 osaan, jotka kaulit ohuiksi leiviksi. Tai kauli taikina kokonaisena isoksi levyksi, ja jaa se veitsellä paloiksi.

Paista näkkäreitä 225-asteisessa uunissa noin 7 minuuttia. Käännä näkkärit kerran paistamisen aikana.

maanantaina, huhtikuuta 02, 2012

Ihania vegeohjeita!

Emily Mainquistin ihana Vegeherkkuja-kirja on noteerattu jo monessa blogissa. Tilaa on saanut etenkin kirjan kantea koristava minttubrownie-ohje (ks. esim. Chocochili). Minäkin kokeilin sitä elämäni miehen syntymäpäiväjuhlissa ja ehdottoman ihanaahan se oli. Suosittelen pilkkomaan browniet pieniksi paloiksi, sillä kyseessä on sen verran makeaa kamaa, että vähäinenkin määrä herkkua riittää.

Minä aion esitellä kirjasta kuitenkin toisen testaamani ohjeen, joka on ehkä hieman arkisempi ja yksinkertaisempi, mutta vallan herkullinen tämäkin.

Huomaa murut pöydällä.

Agavekeksit

1 dl vehnäjauhoja
4 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 dl ruokosokeria
0,5 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
55 g margariinia
2 rkl agavesiirappia
1 rkl tummaa siirappia
4 rkl vettä

Sekoita kuiva-aineet ja lisää margariini ruokalusikallinen kerrallaan. Sekoita siirapit ja vesi keskenään kulhossa. Kaada seos jauhojen joukkoon ja sekoita, kunnes taikina on pallomainen. Kiedo taikina tuorekelmuun ja laita tunniksi jääkaappiin.

Kauli kylmä taikina jauhotetulla alustalla niin ohueksi kuin mahdollista. Ota muotilla keksejä ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille. Pistele kekseihin haarukalla reikiä ja voitele kevyesti vedellä. Ripottele päälle ruokosokeria.

Paista keksejä 180-asteisessa uunissa 13-15 minuuttia.