torstaina, joulukuuta 27, 2012

Piparijämät kekseihin


Jäikö joululta pipareita yli? Itse olen sitä mieltä, että pipareita voi aivan hyvin syödä vaikka ympäri vuoden, mutta kaikki eivät jaa näkemystä kanssani. Siksipä he, jotka haluavat päästä pipareistaan eroon, voivat hyödyntää niitä esimerkiksi keksien raaka-aineena.

Tässä kookosjauhoilla ryyditettyjen keksien ohje, johon on käytetty murustettuja pipareita. Otin perusohjeen Heli Kuusipalon Dolce Patata -keittokirjasta, mutta sovelsin sitä vallan vapaasti.


Kookos-piparikeksit

150 g margariinia
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
1 dl soijajauhoja
2 dl vettä
1 dl kookosjauhoja
1,5 tl kanelia
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl neilkoita murskattuna
3 dl vehnäjauhoja
10-12 piparia murustettuna

Vaahdota margariini ja sokerit keskenään. Sekoita lasissa soijajauhot veteen. Vaahdota soijajauhoseos rasvaseokseen.

Sekoita kuiva-aineet keskenään ja kääntele seos taikinaan. Murskaa piparit ja lisää taikinaan. Nostele kekoja leivinpaperin päälle pellille ja tasoittele märällä haarukalla litteiksi. Ohjeesta tulee parikymmentä keksiä.

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15 minuuttia.

keskiviikkona, joulukuuta 19, 2012

Saaristolaiset sämpylöiksi


Saaristolaisleipä on melko perinteinen joululeipä. Itsekin aion sellaisen juhlapyötään leipoa. Sen voi kuitenkin versioida myös sämpylöiksi. Ne maistuvat ainakin joulupyhien aamiaisilla sekä välipaloina. (Osan voi myös pakastaa.) Lisäksi sämpylät ovat oivat lahjaidea!

Saaristolaissämpylät

2 dl maustamatonta soijajogurttia
2 dl vettä
2 dl puolukkahilloa
2 dl kaljamaltaita
1 pss kuivahiivaa
1 tl fenkolia
1 tl kuminaa
1 tl anista
1 tl suolaa
1 dl siirappia
3 dl ruisjauhoja

6 dl vehnäjauhoja

Sekoita jogurtti, vesi ja hillo keskenään. Lisää maltaat sekä hiiva. Sekoita joukkoon mausteet, siirappi sekä ruisjauhot ja jätä tekeytymään jääkaappiin yön yli tai päivän ajaksi.

Nosta taikinakulho jääkaapista. Alusta joukkoon vehnäjauhot ja jätä taikina nousemaan vielä pariksi tunniksi. Jos taikina ei tunnu nousevan, voit nopeuttaa hommaa laittamalla kulhon 40-asteiseen uuniiin puoleksi tunniksi.

Leivo kohonneesta taikinasta parikymmentä sämpylää. Anna niiden kohota liinan alla sen aikaa, kun uuni lämpenee 225 asteeseen. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 12-15 minuuttia.

perjantaina, joulukuuta 07, 2012

Lahjaleipää glögistä


Maistuvatko suussasi jo neilikka, kaneli ja inkivääri? Entäpä pomeranssikuori tahi kardemumma? Jos vastasit kyllä kaikkiin edellä mainittuihin - ja vieläpä yhtä aikaa! - taidat siemailla glögiä.

Glögi on mainiota mahan ja mielen lämmikettä näillä keleillä. Kaikkea ei tarvitse kuitenkaan juoda, vaan osasta voi leipoa leipää. Sellaista, jota kannattaa viedä lahjaksi kavereille ja sukulaisille. Taikina on sen verran runsas, että kolmesta leivästä riittää helposti vaikka muille jakaa.



Glögileipä

5 dl glögiä (valmista tai tiivisteestä tehtyä)
3 dl maltaita

5 dl glögiä
50 g hiivaa
1 dl siirappia
1 rkl piparkakkumaustetta
1 rkl suolaa
5 dl taateleita silputtuina (tai puolukoita)
6 dl ruisjauhoja
1 dl öljyä tai muuta juoksevaa rasvaa
n. 12 dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja

Pinnalle:
1 dl siirappia
0,5 dl vettä

Laita maltaat likoamaan viiteen desiin glögiä. Anna turvota muutaman tunnin tai mieluiten yön yli.

Kuumenna loppuglögi ja lisää se maltaiden joukkoon. Lisää kädenlämpöiseen seokseen hiiva ja sekoita. Lisää siirappi, mausteet, taatelit, ruisjauhot ja rasva.

Alusta joukkoon hiivaleipä- tai vehnäjauhot ja jätä taikina kohoamaan puoleksi tunniksi vedottomaan paikkaan.

Vaivaa taikinasta ilmakuplat. Jaa se kolmeen voideltuun leipävuokaan. Anna leipien kohota vielä puoli tuntia ja paista 175-asteisen uunin alaosassa 1,5 tuntia. Sivele valmiit leivät siirappivedellä.