torstaina, tammikuuta 24, 2013

Pyörryttävä pesto


Uu. Tästähän menee aivan pää pyörälle. Hernepesto, mikä ihana uusi tuttavuus! Lainasin pitkästä aikaa kirjastosta hienon Härkäpapua sarvista -keittokirjan, josta bongasin ensialkuun tämän ohjeen. Respetiin kelpaavat sekä pakaste- että kuivatut (ja keitetyt) herneet. Jos käytät kuivaherneitä, lisää veden määrää.

Hernepesto

200 g pakasteherneitä
0,5 dl vettä
1 ruukku tuoretta basilikaa (tai 2 rkl kuivattua)
4 valkosipulinkynttä
0,5-1 dl paahdettuja pinjansiemeniä
0,25 dl öljyä
suolaa
pippuria

Sulata herneet ja paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla. Blendaa ainekset kasaan. Nauti esimerkiksi pastakastikkeena, dippikastikkeena tai leivänpäällyksenä.

tiistaina, tammikuuta 15, 2013

Melkein kuin munakas


Mihin muuhun kuin seitaniin kikhernejauhoja voi käyttää? No esimerkiksi vegaaniseen "munakkaaseen", farinataan. Löysin tämän mainion ohjeen Vegaanikeittiön käsikirjasta, jonka maltoin vihdoin ja viimein palauttaa takaisin kirjastoon. Pitäisiköhän kirja jopa ostaa omaksi?

Farinata oli melko helppotekoinen. Kikhernejauhoilla vegaanimunakkaasta tulee myös huomattavasti maittavampi kuin soijajauhoilla tehdystä. Tästä ohjeesta tulee joko kaksi paksua pienempää (reilu 20 cm ympärysmitta) munakasta tai kaksi ohuempaa isomman pannun (25-26 cm) lättyä. Täytä haluamallasi fyllingillä - minulla oli tofu-lehtikaali-sipuliseosta - ja nauti!


Kikhernemunakas

2 rkl öljyä
2 rkl omenaviinietikkaa
1,75 dl kasvismaitoa
2 tl Dijon-sinappia
0,5 tl suolaa
pippuria
4 valkosipulinkynttä
(basilikaa, timjamia)
2 rkl paahdettuja (auringonkukan)siemeniä tai manteleita
2,3 dl kikherne- eli gramjauhoja
0,5 tl soodaa

Paistamiseen:
2 rkl öljyä


Yhdistä öljy, etikka ja maito. Anna seistä 2 minuuttia.

Sekoita joukkoon sinappi, mausteet, silputut valkosipulit ja paahdetut siemenet. Hämmennä joukkoon vielä kikhernejauhot ja suola. Anna taikinan levätä vartin verran.

Kuumenna öljy keskilämpöisellä pannulla. Kaada puolet taikinassa pannulle ja paista molemmin puolin 5 minuuttia. Täytä haluamallasi täytteellä ja nauti hyvässä seurassa.

torstaina, tammikuuta 03, 2013

Mehevät voileipäkeksit


Ui jui. Nämä voileipäkeksit ovat varsin meheviä. Täyteläinen maku johtuu epäilemättä rasvan määrästä, joka on crackereissä yleensä melko vähäinen. Taikina syntyy nopeasti, joten keksit toimivat hyvänä naposteltavana esimerkiksi yllättäviin illanistujaisiin.

Kaurakeksit

1 dl kauraleseitä tai 1,5 dl kaurahiutaleita
2,75 dl vehnäjauhoja
(1 tl sinappijauhetta)
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl mustapippuria
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
100 g margariinia kuutioina
3 rkl kasvismaitoa

Yhdistä kuiva-aineet kulhossa. Kaada ne monitoimikoneeseen ja lisää rasva. Anna käydä, kunnes seoksesta tulee taikinamainen. Lisää vielä maito ja surauta tasaiseksi.

Kauli taikinasta jauhotetulla alustalla ohut levy. Nosta se leivinpaperin päälle. Jaa taikinalevy veitsellä haluamasi kokoisiksi kekseiksi.

Paista 180-asteisen uunin keskitasolla 12-15 minuuttia. Nauti esimerkiksi hillojen tai tahnojen kera.