tiistaina, helmikuuta 26, 2013

Kermainen vegejäätelö



Tein taannoin tätä aivan ihastuttavaa piparijäätelöä, josta tulikin kestohitti joulupöytäämme. Viime juhlapyhinä halusin tehdä herkusta vegaanisen version, joten antauduin suinpäin ja ominpäin kokeiluille.

Alkuperäisen ohjeen kuohukerma oli helppo korvata kasvisvispikermalla. Maitotiivisteen korvasin enempiä miettimättä maustamattomalla soijatuorejuustolla - ja se toimi! Varmaan vaikkapa soija- tai kaurajogurttikin saattaisi ajaa maitotiivisteen asian... Jos testailette ohjetta, kertokaa toki kokemuksistanne.

Vaikka tämä nimenomainen ohje on piparintuoksuinen, voi perusjäätelöohjetta soveltaa kauden ja makunsa mukaan. Suosittelen kokeilemaan!


Vegaaninen jäätelö

Perusohje:
vajaa 1,5 dl vaahterasiirappia
3 dl kasvisvispikermaa
2 tl kanelia
0,75 tl jauhettua inkivääriä
0,75 tl jauhettua neilikkaa
1 prk maustamatonta soijatuorejuustoa (esim. Tofutti)

Mausteaines:
100 g piparimurua (tai muuta haluamaasi mausteainetta, esim. mantelimurua, kuivattuja marjoja/hedelmiä tms.)


Vatkaa keskenään siirappi, kerma ja mausteet. Kääntele soijatuorejuusto joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

Kaada jäätelömassa esimerkiksi kuivakakkuvuokaan ja pakasta 1-2 tuntia tai kunnes massa alkaa kovettua reunoista.

Kumoa seos kulhoon ja riko rakenne haarukalla. Sekoita vasta nyt joukkoon piparimuru (tai muu mausteaines) ja kaada massa takaisin vuokaan.

Pakasta vielä ainakin 2-3 tuntia. Jos jäätelö meinaa säilyä pakkasessa pidempäänkin, peitä se kannella tai kelmulla.

keskiviikkona, helmikuuta 20, 2013

Vegemajo


Emulgoituminen tarkoittaa sekoittumista. Nytpä sen tiedän.

Tein tätä Tuija Ruuskan uudesta Kasvisaskeleet -kirjasta löytynyttä vegaanista majoneesia aluksi ihmetellen, että mitä nyt. Kuvittelin ohjeen alussa mainitun emulgoitumisen merkitsevän jo seoksen majoneesiutumista. Onneksi huomasin virheeni pian ja sain kuin sainkin lopputuloksesta sitä, mitä haettiin.

Tämä majoneesiohje on ehdottomasti yksi helpoimmista, mihin olen törmännyt! Määrää voi rajoittaa ainesosien ja tarpeen mukaan, ja aineksiksi tarvitset vain soijamaitoa (en tiedä, toimisivatko muutkin kasvismaidot), öljyä ja omenaviinietikkaa. Toimii esimerkiksi coleslawssa tai juureslastujen lisukkeena (ks. alla).


Vegaaninen majoneesi

1 dl (huoneenlämpöistä) soijamaitoa
1,5 dl öljyä
1 rkl omenaviinietikkaa

mausteita (esim. suolaa, pippuria, sitruunaa, sokeria, yrttejä/chiliä)

Laita puoli desiä (mielellään huoneenlämpöistä) soijamaitoa korkeaan astiaan. Sekoita sauvasekoittimella kaataen samaan aikaan hitaasti öljy joukkoon. Seoksen pitäisi emulgoitua eli ainesten sekoittua keskenään. Majoneesimaista seoksen ei tarvitse vielä olla. Mikäli seos ei ole emulgoitunut, kaada toiset puoli desiä maitoa korkean astian pohjalle ja kaada sauvasekoittimella sekoittaen ei-emulgoitunut seos joukkoon.

Lisää emulgoituneen seoksen joukkoon omenaviinietikka ja loput maidot (jos et jo joutunut niitä toiseen emulgoitumissatsiin laittamaan). NYT seoksen pitäisi muistuttaa majoneesia.

Mausta ainakin pippurilla, suolalla ja ripauksella sokeria. Lisää vielä vaikkapa kuivattuja yrttejä, valkosipuliä tai chiliä/sambal oelekia/tabascoa. Johan potkii!

torstaina, helmikuuta 14, 2013

Makeaa kavereille


Oletko muistanut tänään ystävääsi? Tai työkaveriasi? Tai vaikka naapuriasi? Jos et ole vielä ehtinyt ketään yllättää, tässä oiva vinkki lajitoverisi ilahduttamiseen.


Pähkinäiset browniet ja ystävänpäivä. Mikä ihana syy herkutella hyvässä seurassa! Ohje on Emily Manquistin Vegeherkkuja -kirjasta. Olen aiemmin tehnyt kirjan kannessakin komeilevia minttubrownieita sekä agavekeksejä, mutta nyt päädyin hetken mielijohteesta tähän yllättävänkin helppon ohjeeseen.

Taikina syntyy käden käänteessä, eikä paistamisessakaan kauaa ehdi nokka tuhista. Malta antaa brownieiden jäähtyä kunnolla ennen kuin isket kiinni. Sillä välin voit vaikka keittää kahvit ja jutustella kaverisi kanssa.



Maapähkinävoibrowniet

3 dl vehnäjauhoja
2,5 dl sokeria
3-5 rkl kaakaojauhetta
vajaa 1 tl leivinjauhetta
vajaa 1 tl suolaa

2 dl vettä
2 dl öljyä
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria

50-100 g maapähkinävoita

(100 g tummaa suklaata)

Sekoita kuiva-aineet monitoimikoneessa. Lisää nesteet ja vanilja (joka sekin tosin on neste, jos uutteena vaniljasi käytät) käyttäen samalla konetta. Surauta tasaiseksi taikinaksi. (Kaikki edellä mainittu onnistuu toki käsinkin.)

Kaada seos voidellulla leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (20x30 cm). Nostele maapähkinävoita lusikalla seoksen kulmiin ja keskelle, ja sekoita haarukalla marmorimaiseksi. Paista 180-asteisen uunin keskitasolla 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä puolisen tuntia vuoassa ennen kuin leikkaat paistoksen sopivan kokoisiksi paloiksi.

(Jos kaapistasi löytyy tummaa suklaata, sulata se vesihauteessa ja levitä viiruina browniepalojen päälle.)

Nämä maistuvat erityisen hyviltä kahvin, kasvismaidon ja ystävän kera.

maanantaina, helmikuuta 11, 2013

Kakkumainen leipä


Tämä leipäpostaus on odottanut julkaisuaan viime juhlapyhistä lähtien. Siksi maku on hieman jouluinen. Leipä sopii kuitenkin kaikkiin vuodenaikoihin etenkin makean leivän ystäville. Siis heille, jotka pitävät esimerkiksi myslillä maustetuista leivistä tai vaikkapa hillosta leipänsä päällä.

Kuivattujen hedelmien ansiosta leivän koostumus on kostea ja kakkumainen. Kakkumaisuus lisääntyy, jos teet leivän kakkuvuokaan. Päälle sopii pelkkä margariini tai hyvä voimakas juusto.

Makea leipä

6 dl haaleaa vettä
0,25 pkt hiivaa
2-3 rkl siirappia
2 tl suolaa

10 kuivattua aprikoosia silputtuna
10 kuivattua luumua silputtuna
1,5 dl (auringonkukan)siemeniä tai kokonaisia manteleita
1 dl rusinoita
1 rkl kanelia
1 rkl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
4 dl vehnäjauhoja

Sekoita illalla kulhossa haaleaan veteen hiiva, siirappi ja suola. Peitä kulho liinalla ja jätä tekeytymään yön yli.

Aamulla sekoita hiivaliemeen loput aineet. Kaada taikina kahden litran vetoiseen leipä- tai kakkuvuokaan (tai kahteen litran vetoiseen) ja anna leivän nousta tunnin ajan.

Paista 200-asteisen uunin alatasolla 1 h 10 min. Irrota leipä vuoasta ja paista vielä jälkilämmöllä kymmenisen minuuttia.