maanantaina, toukokuuta 27, 2013

Piimäskonssit


Enpä ole ennen tehnyt skonsseja piimästä. No, nyt sekin on tullut testattua. Jääkaapistamme löytyi nimittäin vanhenemisen uhkaamat piimäpurkin jämät, jotka halusin jatkoajalostaa leivontaan. Piimästä onneksi saa leivottua paljonkin kaikkea hyvää - leipää, vohveleita, pullia, piirakkaa...

Minä tartuin skonssireseptiin, jonka bongasin Olivia-lehden sivuilta. Puolitoistakertaistin ainesosien määrät, sillä piakkoin pilalle menevää piimää oli purkin pohjalla kolmisen desiä. Jos sinulla on piimää vieläkin enempi, lisää vaan aineksia suhteessa nesteeseen ja halutessasi pakasta osa taikinasta - tai valmiista skonsseista - myöhempää käyttöä varten.

Piimäskonssit

6 dl vehnäjauhoja
1,5 tl soodaa
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl sokeria
1,5 tl suolaa
75 g margariinia
3 dl piimää

Makuaine (jokin seuraavista):
1,5 dl hienonnettuja kuivahedelmiä tai -marjoja TAI siemeniä TAI rouhittuja pähkinöitä


Sekoita kuiva-aineet keskenään. Nypi rasva joukkoon, jotta saat murumaisen seoksen. Lisää piimä ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

Lisää vielä haluamasi makuaine. Voit myös yhdistellä kahta makuainetta esim. auringonkukansiemeniä ja kuivattuja karpaloita. Minä maustoin skonssit kuivatulla nokkosella ja hampunsiemenillä.

Muotoile taikinasta 12 pyöreää pullaa. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15 minuuttia.

keskiviikkona, toukokuuta 22, 2013

Vierasvarakakku päärynätwistillä


Oi voi. Muistatteko tämän herkun viime syksyltä? (Tekaisin sen sattumoisin edellistä Siivouspäivää varten, älkäähän unohtako lauantain seuraavaa!) Minäpä muistan ja sokerinen maku suussani sitä muistelen.

Tein viikonloppuna anoppilassa toistamiseen tämän mehevän banaanikakun. Kylläpä tuli hyvää, myös näin päärynällä maustettuna ja mausteita muunnellen. Tämä on ehdottomasti paras vierasvara- tai hätäkakku, jonka tiedän, sillä parhaat päivänsä nähneiden hedelmien lisäksi ainekset ovat melko peruskamaa ja muutenkin helposti muunneltavissa.

Miltäköhän tämä maistuisi maapähkinävoilla maustettuna? Täytyypä testata seuraavalla kerralla...

Banaani-päärynäkakku

4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
1 tl vanilliinisokeria tai vaniljauutetta
1-2 tl suolaa
2 tl soodaa
1 dl siemeniä (esim. auringonkukan-, kurpitsan- tai vaikkapa mustia seesaminsiemeniä) tai pähkinärouhetta
vajaa 1 dl agavesiirappia tai sokeria
reilu 1 dl öljyä tai sulatettua margariinia
2 dl muussattua banaania
1 dl pehmeää päärynää
1,5 dl kasvismaitoa

Sekoita kuiva-aineet keskenään. Lisää joukkoon siemenet, siirappi, rasva, banaanimuusi, päärynä ja maito. Pyöräytä tasaiseksi taikinaksi.

Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa tunteroisen verran.

Kakku saattaa parantua yön yli tekeytyessään, mutta todennäköisesti se hupenee parempiin suihin hyvin ennen seuraavaa päivää.

perjantaina, toukokuuta 10, 2013

Mehevät minttucookiet



Minttukeksejä! Niitä alkoi tehdä mieli tässä yhtenä päivänä ihan yllättäen. Ja koskapa minulla oli minttusuklaajäätelön jäminä mintturouhetta kaapissani, päätin koota taikinani niiden ympärille.

Näistä tuli kunnon cookieiden tapaan ihanan isoja, kosteita ja meheviä. Jostain syystä Marianne Crusheista tuntuu jäävän kaikkeen vahva ja hivenen outo jälkimaku. Onko kukaan muu huomannut samaa ja osaako joku selittää tyhmemmälle, mistä moinen johtuu?


Minttucookiet

3,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
0,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

0,5 dl siirappia
0,5 dl öljyä
1 tl vaniljaa
vajaa 1 dl mintturouhetta (esim. Marianne Crush n. puolet pussista)
3 rkl vettä tai kasvismaitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Toisessa kulhossa sekoita siirappi, öljy, vanilja (-uute tai -sokeri) ja mintturouhe. Yhdistä kuiva- ja märkeseokset toisiinsa. Lisää nestettä sne verran, että saat taikinasta joustavaa.

Nostele lusikoilla kekoja leivinpaperin päälle pellille. Taikinasta tulee noin 15 muhkeaa cookieta. Halutessasi voit painella kekoja hieman lyttyyn, sillä keksit eivät juurikaan leviä uunissa.

Paista 175-asteisessa uunissa 11-15 minuuttia.

sunnuntaina, toukokuuta 05, 2013

Seitania siiderissä


Siiderivalmistaja Golden Cap lähestyi blogia ja halusi tarjota siidereitään testattavaksi. Vaikka itse kärsin vihuliaisesta omena-allergiasta, totesin, että eihän siideriä ole pakko juoda. Sitä voi myös syödä.

Ja koska esimerkiksi omenapiirakka tai kuivatut omenat eivät aiheuta minulle oireita, ajattelin ettei kiehautettu siiderikään niitä tee. Olin vähän väärässä, mutten onneksi paljon. Pieniä oireita tuli syönnin jälkeen, muttei mitään sellaista josta täytyisi olla huolissaan.

Googlailemalla ruokaohjeita joihin siideri kuuluu törmäsin Chocochilin Elina Innasen Viiden tähden vegaanissa julkaistuun siiderissä haudutettuun seitaniin. Ja kyllähän Elina tietää mitä tekee. Tämä oli oikein herkullista. Puhumattakaan herkullisesta omenan tuoksusta, joka kodissamme leijaili kokkailun jälkeen. Itse käytin reseptiin perus omenasiideriä.

Marinoinnin vuoksi seitan täytyy valmistaa jo edellisenä iltana, joten resepti ei sovi hätähousuille.


Seitania siiderissä

Seitan:
2 1/2 dl gluteenijauhoja
1 1/4 dl kikhernejauhoja
2 tl savupaprikajauhetta
1 tl kasvisliemijauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
2 dl vettä
2 tl soijakastiketta
Keitinliemi:
1 1/2–2 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
1/4 dl soijakastiketta
1/4 dl balsamiviinietikkaa
Marinadi:
1 rkl raastettua inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1 rkl soijakastiketta
1 tl chilirouhetta
2 tl riisi- tai valkoviinietikkaa
1/2 dl vettä
1/2 dl öljyä
Siideriliemi:
1/2 l omenasiideriä
1 rkl kasvisliemijauhetta
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl sokeria
2 tl soijakastiketta
1 tl sipulijauhetta
1,5 tl rosmariinia
1,5 tl persiljaa
1,5 tl timjamia
1,5 tl basilikaa tai tuoreita basilikan lehtiä kourallinen

Sekoita seitanin kuivat aineet ja lisää soijakastike sekä vesi. Vaivaa taikinaa muutama minuutti ja muotoile se pötköksi. Leikkaa siitä noin sentin paksuisia viipaleita ja painele ne litteiksi kiekoiksi.

Kiehauta vesi ja lisää sinne muut liemen ainekset sekä seitanpihvit yksi kerrallaan. Anna kiehua noin 20 minuuttia. Käy välillä hämmentämässä ja kääntämässä pihvejä. Kaada pihvit siivilään.

Yhdistä marinadin ainekset ja kaada se pihvien päälle kulhoon tai pussiin. Jätä seitanit marinoitumaan jääkaappiin yön yli.

Sekoita kasarissa yhteen siideri, kasvisliemijauhe, valkoviinietikka, sokeri ja soijakastike ja mausteet. Nosta seitanpalat sekaan ja kaada päälle marinadi.

Hauduta 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Puolessa välissä voit käydä kääntämässä seitanpaloja.

Nosta  seitanpalat tarjoiluastiaan ja siivilöi siideriliemi kattilaan. Keitä lientä noin 10 minuuttia ja tarjoa kastikkeena ruuan kanssa.

Me nautimme omamme perunamuusin ja papujen kanssa. Kuvittelen, että esimerkiksi riisi tai uunijuurekset toimisivat myös hyvänä parina.