keskiviikkona, marraskuuta 27, 2013

Viimeisiä viedään


Minkälaisia hommii, nonniin? No sellaisia, että: taannoin voivottelemani herneproteiinijauho (jota protskupäissäni hankin keväällä peräti kilon kotiini, mutta jonka maku teki sen nauttimisesta hivenen haastavaa) vetelee jo viimeisiään! Jäljellä on enää yksi (kuvassa näkyvä) purkillinen.

Olen testaillut vielä muutamaa uutta ohjetta hyviksi todettujen energiapatukoiden lisäksi. Näiden kookospalleroiden ohje on napattu Little Miss -blogista. Maustoin taikinaa suklaarouheilla.



Protskupallerot

0,5 dl kookoshiutaleita
0,5 dl kookosjauhoja
1 dl proteiinijauhetta
50 g tummaa suklaata rouhittuna
3-5 rkl kasvimaitoa
1-2 rkl öljyä

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja pyörittele taikinasta palleroita (n. 10 kpl). Anna jähmettyä pakkasessa tai jääkaapissa. Nauti energiavajeeseen.

torstaina, marraskuuta 21, 2013

Porkkana kräk kräk




Jos ette ole jo huomanneet, minä RAKASTAN crackereitä. Senpä vuoksi uudet kräkkeriohjeet jäävät usein ainakin muistiini ellei välilehdille. Tämä porkkanainen kräkkeriohje on napattu Torkkuja & nokkosia -blogista. Ohje vaatii hieman aikaa, muttei juurikaan vaivannäköä.

Alkuperäisessä ohjeessa taikinaa paistettiin peräti kaksi tuntia 100-asteisessa uunissa (kääntäen taikinalevy puolivälissä), mutta minä paistoin vain puoli tuntia korkeammissa lämpötiloissa.

Taikinaan käyttämäni kurpitsansiemenet olivat peruja keittoon käyttämästäni kurpitsasta. Paahdoin ne kuivaksi kuivalla pannulla, enkä liottanut vedessä yön yli, vaikka ao. ohjeessa niin sanotaankin (ohje kun olettaa siemenien olevan kuivattuja). Maistuu näinkin!


Porkkanakräkkerit

2 dl pellavansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
1 iso porkkana raastettuna
timjamia (tuoretta tai kuivattua)
suolaa

Turvota pellavansiemeniä vedessä yön yli. Laita muut siemenet (voit huoleti käyttää muitakin kuin auringonkukan- ja kurpitsan-) toiseen kulhoon veteen likoamaan. Yön yli nekin.

Raasta porkkana hienoksi raasteeksi. Lisää raasteen sekaan pellavansiemenet vesineen ja muut siemenet huuhdeltuna. Lisää myös timjami. Levitä taikina kostealla haarukalla leivinpaperin päälle levyksi.

Ripittele päälle suolaa. Paista 200-asteisessa uunissa vartti. Laske lämpö 175 asteeseen ja paista vielä toinen vartti.

lauantaina, marraskuuta 16, 2013

Kunkku kurpitsakeitto



Tunnustus: olen syönyt kurpitsalla maustettuja ruokia, mutten ole koskaan valmistanut tuosta Halloweenin kunkusta mitään. Päätin tänä syksynä rikastuttaa itseäni uudella kokemuksella ja ostin kaupasta suuren oranssin kausivihanneksen.

Kurpitsan kuoriminen ja paloittelu osoittautuivat varsin aikaavieviksi hommiksi, mutta lopputulos palkitsi jo värinkin puolesta. Keittelin kurpitsasta omenalla maustetun keiton pyhäinpäivän kunniaksi.


Omenainen kurpitsakeitto

1 iso kotimainen omena
1-2 sipulia
(3-4 valkosipulinkynttä)
öljyä
inkivääriä (1 rkl tuoreena tai 1 tl jauheena)
ripaus chiliä
vajaa 1 kg kurpitsaa paloiteltuna
6-8 dl kasvislientä
2 dl kookosmaitoa tai (kasvi)kermaa (tai 100 g Koskenlaskijaa)
2 rkl sitruunamehua
1 rkl sokeria (tai muuta makeutusta)
suolaa
(tofua)

Kuori ja paloittele omena ja sipulit. Kuullota niitä öljyssä kattilan pohjalla. Lisää mausteet ja paista muutama minuutti.

Lisää kattilaan paloiteltu kurpitsa sekä kasvisliemi. Kiehauta ja anna keiton muhia kannen alla puolisen tuntia.

Soseuta keitto ja lisää kookosmaito, sitruunamehu ja sokeri. Kuumenna ja tarkista maku. Lisää halutessasi suolaa. Nauti vaikkapa paistetun tofun kera.

sunnuntaina, marraskuuta 10, 2013

Ruista kekseissä


Nappasin tämän ruis-kuminakräkkeriohjeen talteen Hesarista joskus syksyllä. Nyt vasta sain reseptiä testattua ja kah, vallan toimivaksi osottautui hän!

Rukiin ja kuminan liittoa mainostettiin HS:n jutussa mainioksi ja sitähän se nimenomaan on. Suosittelen testaamaan. Ja nauttimaan kera juustojen tahi hillokkeiden.



Ruis-kuminakräkkerit

1 dl kylmää vettä
0,5 tl suolaa
2,5 dl ruisjauhoja
2 rkl kaurahiutaleita tai ruisleseitä
2 rkl auringonkukansiemeniä
0,5 tl kuminansiemeniä murskattuna
vajaa 1 rkl öljyä

Sekoita vesi ja suola. Lisää loput ainekset ja sekoita nopeasti tiiviiksi taikinapalloksi.

Kaulitse taikina leivinpaperin päällä ohueksi levyksi ja jaa veitsellä paloiksi. Paista 250-asteisessa uunissa 5-7 minuuttia.

sunnuntaina, marraskuuta 03, 2013

Marjaisat energiapatukat


Olen tehtaillut tänä syksynä useasti aiemmin postaamaani proteiinikeksiohjetta. Testailemalla olen löytänyt hyvän ja helposti muunneltavan version, joka sopii minun tarpeisiini ja aineksiini. Kuivatut marjat olen surutta korvannut tuoreilla (tai pakaste-) sellaisilla ja jauhoina käytän huoletta vehnäisiä versioita. Voidellussa vuoassa paistettuna taikinasta saa helpommin muovailtua välipalapatukoita.



Energiapatukat

2,5 dl jauhoja (yhtä tai useampaa sekoituksena)
2,3 dl kaurahiutaleita
2,5 dl marjoja (tuoreita tai pakaste-)
1,25 dl proteiinijauhetta
vajaa 2 dl sokeria tai 1,5 dl siirappia
1,25 dl pähkinöitä tai manteleita
vajaa 2 dl siemeniä
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl kanelia
3 dl nestettä (esim. jogurttia+kasvismaitoa)
reilu 0,5 dl maapähkinävoita
0,5 dl öljyä

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja leikkaa jo nyt paloiksi. Paista 180 asteessa noin 20 minuuttia. Anna patukoiden jäähtyä vuoassa ja sen jälkeen kuivahtaa ritilän päällä. Nauti hirveään nälkään ja välipalana.