maanantaina, kesäkuuta 23, 2014

Chilinen sinappi


Nyt tarkkana: muista varoa chilin kanssa! Etenkin, jos se on tulista sorttia. Kuten minulla, kun tein tätä sinappia. Ohje kulki otsikolla "Karkea hunajasinappi", mutta minun käsittelyni jälkeen siitä tuli melkoisen poltteleva tahna. Niinpä nimesin sen uusiksi.

Toimii varmasti mainiosti esimerkiksi tofumakkaran kanssa! Itse olen hyödyntänyt sinappia muun muassa salaatinkastikkeeseen.



Chili-sinappi

225 g sinapinsiemeniä
1 tl chilihiutaleita ,urskattuina
2,75 dl omenaviinietikkaa (tai valkoviini- tai siiderietikkaa)
1 kanelitanko
4 rkl hunajaa
1 tl merisuolaa

Sekoita kulhossa sinapinsiemenet, chili, etikka ja kanelitanko. Peitä kulho ja jätä maustumaan 12-24 tunniksi.

Poista kanelitanko, lisää hunaja ja sekoita hyvin. Sekoita 3/4 seoksesta monitoimikoneessa tai huhmareessa. Yhdistä sinappiseokset keskenään ja mausta suolalla. Purkita steriloituihin purkkeihin ja säilytä kylmässä.

tiistaina, kesäkuuta 10, 2014

Ihanata tahnaa



Höyrytetyt vihannekset on yksi helpoimpia ja maukkaimpia arkiruokia. Ne maistuvat parhaimmilta juuri valmistettuina. Seuraavana päivänä vihannekset kun ovat jo hieman lötkähtäneitä.

Eräänä päivänä höyrytin porkkanoita ja satsista jäi hieman yli, joten tein jämistä ihan omin ohjein kastikkeen. Ah ja voi, kun tuli hyvää!

Söin kastiketta pastan kera sekä dippailin sitä (vauvani) maissinaksuilla ja hapankorpuilla.



Porkkanatahna tai -kastike

2-3 porkkanaa
0,5-1 dl maustamatonta jogurttia
2 rkl maapähkinävoita
2 rkl öljyä
0,5 dl auringonkukansiemeniä
suolaa

Kuori ja pilko porkkanat. Höyrytä tai keitä ne pehmeiksi.

Kun porkkanat ovat hieman jäähtyneet, soseuta ne muiden ainesten kanssa tasaiseksi. Jogurttia lisäämällä saat tahnasta juoksevampaa.

sunnuntaina, kesäkuuta 01, 2014

Kookoksinen raparperipiirakka



Ihana raparperi! Se se jaksaa aina keväisin yllättää. Tein raparperipiirakan Saara Törmän hyväksi todetulla reseptillä (löytyy mm. kirjasta Saa vaivata), vain hieman muunnellen. Maustoin piirakan kookoksella ja maapähkinävoilla. Hyvää!



Kookos-raparperipiirakka

Taikina:
100 g margariinia
1 dl kookosjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
0,5 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl vaniljauutetta

1 dl kasvimaitoa

Täyte:
500 g raparperia
1 dl sokeria
2 rkl kookoshiutaleita
2 rkl maapähkinävoita

Sulata margariini ja vatkaa se kuiva-aineiden kanssa murumaiseksi seokseksi. Ota muruista puolet ja painele ne voidellun ja jauhotetun piirakkavuoan pohjalle.

Lisää lopputaikinaan maito ja vatkaa tasaiseksi seokseksi. Jätä hetkeksi odottamaan.

Kuori raparperinvarret (5-6 kpl) ja pilko ne paloiksi. Sekoita kulhossa sokerin, kookoshiutaleiden ja maapähkinävoin kanssa. Levitä täyte pohjan päälle.

Nostele lopputaikina lusikalla täytteen päälle. Paista piirakkaa 225-asteisessa uunissa puoli tuntia.