maanantaina, heinäkuuta 27, 2009

Pannukakku meilläpäin

Yritin kerrankin tehdä pannukakkua siihen aitoon oikeaan ahvenanmaalaiseen tapaan. Maidot, mannasuurimot, mausteet, munat ja jauhot tanassa sotkin taikinan tasaiseksi ja lykkäsin kakun uuniin muhimaan. Ruskistuvaa pannaria tarkkaillessa mieleeni hiipi karmea tosiasia. Sokeri! Minä, makealle perso aikuinen ihminen, unohdin sitten sokerin pannukakusta.

Hätähän ei tunnetusti useinkaan ole ihan sen näköinen, miltä se alkuun saattaa vaikuttaa. Näin ollen päätin, että kyseessä taitaakin olla perinteinen (jos ei vielä, niin ajan kanssa kyllä) Pohjois-Pohjanmaan pannukakku. Täällä päin ruoan maukkauden ei nimittäin tarvitse mennä ristiin sen terveellisyyden kanssa. Ehkä juuri puuropohjan ansiosta tämänkin kaltainen pannukakku muotoutui oikein kuohkeaksi tapaukseksi.

Sitä paitsi, kun kerran kyseessä on sokeriton pannukakku, ei makeiden lisukkeiden määrässä tarvitse äklöyden pelossa pihistellä...

Pohjois-Pohjanmaan pannukakku

7 dl kevytmaitoa
1 dl mannasuurimoita

hippusellinen (0,25 tl) suolaa
vajaa 1 tl kardemummaa
vajaa 1 tl vaniljasokeria
0,5 tl kanelia

1 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
(mammareille vajaa 0,5 dl sokeria)

päälle tomusokeria
lisukkeeksi vaniljajäätelöä ja makeaa hilloa

Kiehauta maito ja lisää mannasuurimot. Keitä kokoon, kunnes katselet löysää puuroa. Viitisen minuuttia riittänee. Sekoita mannapuuroon mausteet. Anna jäähtyä ennen kuin vatkaat sekaan jauhot ja munat. Mammarit tai saaristossa asuvat voivat lisätä joukkoon myös sokeria.

Kaada taikina voideltuun uunivuokaan ja paista 225-asteisen uunin keskitasolla puolisen tuntia. Koristele herkku tomusokerilla. Nauti vaniljajäätelön ja hillon kera.

1 kommentti:

Virpi kirjoitti...

Hip ja hei! Sain vihdoin tuutattua blogiini ulos kutsun siihen syksylle suunniteltuun miittiin :)