lauantaina, huhtikuuta 25, 2009

Lastuja

Vihanneslastut kuulostavat huomattavasti terveellisemmiltä ja sivistyneemmiltä naposteltavilta kuin sipsit. Itsetehtyinä lastut ovat melkein synnittömiä. Lastuja vuollessa kannattaa olla tarkkana, ettei höylää sormiaan mukaan. Punajuurien pinnasta veri ei oikein erotu.

Koetin tehdä perunalastuista etikkaisia versioita, mutta en jostain syystä onnistunut tavoitteessani. Olisiko etikkaa pitänyt olla enempi? Vai olisiko se pitänyt lisätä vasta loppuvaiheessa? Tiedä häntä. Kokeilemalla se kai selviäisi. Mutta vinkkejä ja parempaa tietoa otetaan mielellään vastaan.


Vihanneslastut

3 perunaa
1-2 rkl öljyä + 2 rkl viinietikkaa + suolaa
3 punajuurta
1-2 rkl öljyä + suolaa

Pese vihannekset, mutta älä kuori niitä. Vuole vihannekset ohuiksi lastuiksi esimerkiksi juustohöylällä. (Raastinraudan leveä viipalointiterä voisi sopia tähän tarkoitukseen - ja olla huomattavasti turvallisempi sormille.) Huuhtele viipaleet kylmän veden alla ja taputtele talouspaperilla kuiviksi. Sekoita öljy, viinietikka ja suola kulhossa, ja kierittele perunalastut seoksessa. Sekoita toisessa kulhossa öljy ja suola, ja pyörittele punajuurilastut siinä. Levitä lastut leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 175-asteisessa uunissa grillivastuksen alla 20-25 minuuttia.

sunnuntaina, huhtikuuta 12, 2009

Mannaa pääsiäistä


Lammasta en periaatesyistä syö ja pashaa en ole koskaan maistanut. Mämmi on minusta ihan hyvää, mutten ehkä jaksaisi koko rovetta napaani ahtaa - komea kanssaeläjäni kun tuskin auttaisi asiassa. Näin ollen päätin tänä pääsiäisenä pitäytyä perusasioissa eli tavallisessa kotiruoassa. No okei, tein minä seitan-kinkun, mutta se olisi syntynyt ilman pääsiäistäkin.

Asiaan siis:

Mitä muuta mannasuurimoista voi tehdä kuin puuroa? No ainakin pikkuleipiä, kakkuja, kasvispihvejä ja leipää. Muutakin kuin kuskus -blogissa näytti myös olevan monta kokeilemisen arvoista reseptiä aiheesta. Ostin taannoin suurieleisesti luomu-mannasuurimoita, mutta en olekaan ihan niin kova puuronsyöjä kuin usein kuvittelen. En ole tehnyt suurimoista puuroa kertaakaan.

Syötävää ruokaa ei saa kuitenkaan heittää pois, joten aloitin nyt mannakilon hyödyntämisen muihin ruokiin. Ensimmäisenä leivoin paprikarieskoja, joiden ohjeen löysin Myllyn Parhaan sivuilta. Muokkasin sitä hieman. Paprikat voisi hyvin korvata muillakin vihanneksilla, kuten vaikkapa sipulilla. Nämä ruokaisat rieskat ajavat jopa teeleipien asiaa.


Paprikarieskat

4 dl (kaura)mannasuurimoita
1,5 dl grahamjauhoja
1-1,5 dl kaurahiutaleita
0,5-1 tl suolaa
0,5 tl soodaa
4 dl piimää (tai vedellä ohennettua maustamatonta jogurttia)
0,5 dl öljyä
2 punaista paprikaa kuutioituna
pinnalle kaurahiutaleita

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Lisää piimä (tai ohennettu jogurtti), öljy ja pieniksi kuutioidut paprikat. Sekoita taikinaksi. Taputtele taikina leivinpaperin päälle muutamaksi rieskaseksi. Kannattaa taputella leivät ihan ohueksi ja käyttää vaikka paria peltiä (tai paistaa rieskat kahdessa erässä). Minun rieskoista tuli nimittäin liiankin paksuja. Ripottele halutessasi pinnalle kaurahiutaleita. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.

keskiviikkona, huhtikuuta 08, 2009

Pikku-Pinjan prinsessakakku

Veljentyttö täytti 3 vuotta. Viikonloppuna juhlittiin hänen vaariaan, jonka syntymäpäivä sattuu samalla päivälle. Isälle tein rex-kakun ja perheystävälle (joka myös täyttää samana päivänä vuosia) juustokakun.
Valitettavasti juhlahumussa niin rex- kuin juustokakku jäi kuvaamatta. Ja tästä olen ihan oikeasti katkera, sillä rex-kakku onnistui erinomaisesti ja sen tekemisen vaikeudesta olen lukenut mm. täältä. Oman kakkuni kanssa noudatin Marttaliiton kehittämispäällikön antamaa ohjetta ja hyvää tuli.

60-kymppisten kekkereistä kotiinnuttuani oli aika vääntää mussutettavaa nuoren neidin kemuihin. Päätin kokeilla taitojani monikerroskakun tekijänä. Taitoni olivat välttävät ja kakusta tuli (kuulema) hyvää. Koristelupuoli lienee minulla edelleen hiukan haussa ja siksi tähän(kin) tekeleeseen tuli hiukan liikaa vähän kaikkea. Olen itse selkeämpien linjojen ystävä.

Marien näppärän kakkupohjaohjeen mukaan sain kolmeen erikokoiseen vuokaan sopivat pohjat helposti tehtyä (kuva suurenee klikkaamalla).



Prinsessakakku

1 18 cm vuoka
1 22 cm vuoka
1 24 cm vuoka

2 (3) 4 munaa
sokeria
vehnäjauhoja
leivinjauhetta
3 prk. kuningatar pilttiä
1 prk. floora vispiä
3 dl kermaa
2 banaania
nonparelleja
1/4 marsipaanipötköä

Ota kolme saman kokoista lasia. Riko yhteen lasiin oman kokoisesi kakkuvuoan tarvitsema määrä munia (katso Marien linkistä, monta se on). Kaada toiseen lasiin yhtä paljon sokeria kuin ensimmäisessä lasissa on munia. Kolmanteen lasiin lisää saman verran vehnäjauhoja ja n. ½-1tl. leivinjauhetta.

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jauhot erissä varovasti käännellen. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista 175-asteessa n. 30 min.

Anna kakun jäähtyä n. 10 min. ja irrota vuoasta. Leikkaa kakku kolmeen osaan ja täytä välit piltillä, vispatulla floora vispillä sekä pilkotulla banaanilla. Kokoa sauraava kakku ja nosta se edellisen päälle. Tee samoin myös viimeiselle kakulle.

Kauli marsipaanista päällimmäisen kakun päälle sopivan kokoinen ympyrä ja aseta se paikoilleen kevyesti kermavaahdolla sivullen kakun päälle. Vaahdota kerma ja pursota se kakkujen reunoille. Koristele nonparelleilla.

Vie lahjaksi kolmevuotiaalle ja katso kuinka pikkuisen silmät säteilevät.

torstaina, huhtikuuta 02, 2009

Sinipunaista sosekeittoa

Olen tehnyt punajuurista keittoa kerran jos toisenkin. Tämänkertainen versio osoittautui jonkinlaiseksi yhdistelmäksi aiemmista kokeiluistani. Innoituksena toimi Valion kevyt sinihome-tuorejuusto, johon törmäsin ihan yllättäen. Tuorejuusto tuo keittoon sopivasti kermaisuutta tekemättä siitä kuitenkaan turhan raskasta.


Sinihomeinen punajuurisosekeitto

1 iso sipuli
400-500 g punajuuria
2-3 perunaa
öljyä
1 l vettä
1-2 kasvisliemikuutiota (tai -jauhetta)
pippuria
timjamia
muutama desi kypsiä kikherneitä
100 g sinihome-tuorejuustoa (esim. Valion Violaa)

Kuori sipuli ja juurekset. Paloittele punajuuret ja perunat, ja silppua sipuli. Kuullota vihannekset öljytilkassa pehmeiksi. Kaada joukkoon vesi ja mausteet. Keitä puolisen tuntia, kunnes punajuuret ovat kypsiä. Soseuta keitto. Lisää joukkoon vielä kypsät kikherneet ja tuorejuusto. Kuumenna keittoa niin, että juusto sulaa sekaan. Nauti tuoreen leivän kera.