sunnuntaina, maaliskuuta 07, 2010

Kokeileva illallinen

Kutsuimme helmikuun lopulla kavereita luoksemme illallistamaan. Viinipulloja saimme neljältä vieraalta lahjaksi niin monta, että menin laskuissa sekaisin. Onneksi tuhti ruoka esti pahimmat virhearviot juomien suhteen.

Tein pitkään haaveilemaani sinihomejuusto-taateli-viinirypäle -salaattia alkuun. Pääruoaksi kokkailin punajuuri-härkäpapurisottoa limemarinoidulla tofulla (kuvan ehdimme ottaa ainoastaan alkuruoasta ennen kuin patterit loppuivat). Yhdistelin risotto-ohjeen kahdesta hienosta ideasta. Tuplasin määrät, jotta ruoka riitti kuudelle nälkäiselle. Hyvin riitti. Sain jämistä vielä parin päivän eväät töihin.

Minun mielestäni myös vieraille kokkaillessa voi aivan hyvin kokeilla kaikkea uutta. Voihan sitä epäonnistua omien bravuurienkin suhteen. Minulle tämä oli ensimmäinen kerta risoton tekijänä, mutta maukkaasta lopputuloksesta päätellen tuskin jää viimeiseksi. Illalliskokonaisuus keräsi kehuja myös vierailta.


Sinihomejuusto-taateli-viinirypäle -salaatti

1 ruukku jääsalaattia
1 ruukku lehtisalaattia
1 ruukku viinisuolaheinää
2 punasipulia
200-300 g viinirypäleitä
n. 120 g sinihomejuustoa
kourallinen kuivattuja taateleita
pari kourallista saksanpähkinöitä
soijakastiketta
yrttimaustettua oliiviöljyä

Revi salaatit ja viinisuolaheinä ison kulhon pohjalle. Kuori ja silppua sipulit. Puolita viinirypäleet ja pieni taatelit. Murusta tai paloittele juusto ja murskaa pähkinöitä halutessasi. Lisää ainekset salaattipedin päälle ja mausta lorauksilla soijakastiketta ja oliiviöljyä.

Punajuuri-härkäpapurisotto limetofulla

2 pkt kiinteää maustamatonta tofua
2 limeä
2 valkosipulinkynttä
1 tl sokeria
1,5 tl suolaa

Murskaa tofut haarukalla. Raasta pestyjen limejen kuorta joukkoon ja purista limeistä mehut. Murskaa valkosipulin kynnet ja lisää murska tofuseokseen. Mausta vielä sokerilla ja suolalla ja sekoita kunnolla. Jätä tofu jääkaappiin marinoitumaan muutamaksi tunniksi.

1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota tai 2 rkl kasvisliemijauhetta
2-3 punasipulia
2-3 valkosipulinkynttä
700 g-1 kg punajuuria raastettuna
2 dl kuivaa valkoviiniä
n. 5 dl risottoriisiä (esim. avorio)
5 dl keitettyjä härkäpapuja

Keitä ensin kasvisliemi. Silppua sipulit ja kuullota niitä öljyssä isossa kasarissa. Lisää punajuuriraaste ja riisi. Kuullota hetki ja kaada valkoviini joukkoon. Kun viini on imeytynyt riisiin, lisää pari kauhallista kasvislientä. Lisää lientä vähitellen aina, kun edellinen satsi on imeytynyt riisiin. Lisää loppuvaiheessa kypsät pavut. Tarjoa marinoituneen tofun kanssa ja nauti hyvän viinin kera.

2 kommenttia:

Okriina kirjoitti...

En itsekään koskaan osaa pysytellä tutuissa ja turvallisissa, kun vieraille kokkaillen. Onneksi useimmiten käy ihan hyvin. Kuten teillä, upeilla herkuilla olet vieraita kestinnyt. Varsinkin punajuuririsotto ja limetofu kuulostavat herkullisilta!

Kaveri kirjoitti...

Juuri erikoistilanteissahan sitä on mukava kokeilla jotain uutta ja erilaista, jota ei arjessa jaksaisi välttämättä testailla. :) Punajuuririsoton ja limetofun yhdistelmä oli aivan loistava. Suosittelen kokeilemaan!