torstaina, syyskuuta 23, 2010

Slaakilaaki vegemajolla



Minä tykkään coleslawsta. Hienossa lähi- ja vegaaniruokaa suosivassa Härkäpapua sarvista -keittokirjassa appeelle on annettu ihastuttava nimi: kaalislaaki. Höystin kaali- ja porkkanaraasteen kirjan ohjeiden mukaan vegaanisella pellavamajoneesilla.

Puolitin alkuperäisohjeen määrät, sillä muutoin majoa olisi jäänyt yli. Vähensin myös hieman öljyn määrää. Tämä satsi riitti hyvin yhteen slaakilaakiin.


Pellavamajoneesi

1 rkl pellavansiemeniä (tai 2 rkl -rouhetta)
0,6 dl lämmintä vettä (tai hamppumaitoa)
vajaa 1 dl öljyä
1 tl omenaviinietikkaa
(n. 1 rkl vettä)
ripaus suolaa
ripaus sokeria
vajaa 1 tl sinappijauhetta tai valmista sinappia

Jauha pellavansiemenet hienoksi morttelissa tai kahvimyllyssä. Sekoita jauheeseen lämmin vesi tai hamppumaito. Anna seistä huoneenlämmössä ainakin 10 minuuttia.

Vatkaa joukkoon öljy pienissä erissä, lisää omenaviinietikka (ja vesi. Jos rakenne ei näytä sakenevan hyvin, vettä ei kannata lisätä. Minä en tosin lisännyt vettä, vaikka seos sakeni aivan oivasti.)

Lisää mausteet ja vatkaa kuohkeaksi vispilällä tai sähkövatkaimella. Majoneesi säilyy hyvänä viikon jääkaapissa. Jos se kerrostuu, sekoita ennen käyttöä.


Kaalislaaki

puolikas kaalikerä
2-3 porkkanaa
1-2 sipulia
1-2 dl pellavamajoneesia
(kikherneitä)
(rusinoita)

Höylää kaali ohuiksi suikaleiksi ja raasta porkkanat. Silppua sipulit. Sekoita majoneesi salaattiin. Lisää halutessasi kikherneitä (tai muita papuja) ja rusinoita.

Ei kommentteja: