torstaina, tammikuuta 05, 2012

Tuulihattutorni

Kaveri karisti tomut kannoistaan ja suuntasi viettämään vuodenvaihdetta kotimaan rajojen tuolle puolen. Minä sen sijaan järjestin yhteisen ystävämme kera hulppeat uuden vuoden syömingit. Niiden prameilevana jälkiruokana kohosi tuulihattutorni, joka oli ajaa järjestelytoimikunnan kriisiin.
Loppujen lopuksi kaikki säilyttivät mielenterveytensä ja torni sai sille kuuluvaa huomiota ja äimistelyä.

Vastaisuuden varalle kannattanee muistaa, ettei tornin liu'usta tee niin jyrkkää. Silloin siihen olisi mahdollista saada pysymään itse tuulihattujakin. Nyt niitä on pari tornin huipulla ja loput liu'usta täyttävät vihreät, keltaiset, violetit ja oranssit kuulat.

Tuulihattujen ohje on Julia Childin Ranskalaisen keittiön salaisuuksista.

Tuulihattutorni

pahvia
foliota
coctailtikkuja

Tuulihatut:
36-40 kpl

reilu 2 dl vettä
n. 100 g voita
hyppysellinen suolaa
1,5 tl sokeria
runsas 2 dl vehnäjauhoja
4 munaa
puulasta

Lisää veteen voi, suola ja sokeri. Kuumanna se kiehumaan ja keitä hiljaa kunnes voi on sulanut.
Siirrä kattila pois lämmöltä ja kaada siihen jauhot yhdellä kertaa. Vatkaa voimakkaasti puulastalla niin, että taikina sekoittuu läpikotaisin.
Vatkaa sen jälkeen kohtalaisella lämmöllä 1-2 minuuttia, kunnes seos alkaa irrota kattilan laidoilta ja lusikasta, sakoaa ja muodostaa kalvoa kattilan pohjalle.

Siirrä kattila pois lämmöly ja tee lusikalla syvenny taikinan keskelle. Riko heti muna syvennykseen. Vatkaa sitä taikinaan muutaman sekunnin ajan, kunnes se on imeytynyt seokseen. Jatka samalla tavalla muiden munien kanssa, yksi muna kerrallaan. Huomaa, että imeytymisaika kasvaa mitä useamman munan taikinaan on laittanut.

Pursota taikinasta n. 2,5 cm läpimitaltaan ja 1 cm korkeudeltaan kokoisia kekoja leivinpaperille. Kekojen väli tulisi olla noin 5 centtiä. Paista 220-asteessa noin 20 minuuttia.

Itse tornin meille rakensi isäni, jonka me sitten päällystimme. Niinpä en osaa sen rakentamisessa neuvoa sen enempää. Voin kuitenkin antaa muutaman valistuneen vinkin:
1. siitä ei kannata tehdä noin jyrkkää
2 se voisi olla leveämpi ja korkeampi

2 kommenttia:

Petra Ilona kirjoitti...

Huippu blogi. :) Tein juuri tänään papupihvejä teidän jollain vanhalla ohjeella.

Anonyymi kirjoitti...

Hienon näköinen,muttei ole vege , tässä onpi kananmunaa :)