maanantaina, helmikuuta 25, 2008

Bageleita

Minä rakastan bageleita. Tiedättehän nuo taivaallisen muhkeat pyöreät rinkulat kera kermaisen paksun tuorejuuston... Mmm. Olen jo pitkään suunnitellut tekeväni niitä itse, joten kyseinen mielikuva päässäni lähdin eilen ensimmäiselle yritykselleni. Olen aiemmin ajatellut bageleiden teon olevan kovinkin työlästä keittämisine paistamisine kaikkineen, mutta ensimmäisten uunituoreiden bageleiden nauttimiseen kului vain tunnin verran jauhopussien esiinnostosta. En saanut bageleista kovinkaan kauniita tai mielikuviani vastaavia, mutta hyviltähän nuo maistuivat. Mikäli jollain teistä on antaa vinkkejä bageleiden kauniiden muhkeiden muotojen saavuttamiseen, olen avoin ehdotuksille. Nämä leivonnaiset ovat maukkaan mahtava aloitus sunnuntaille.


Seesaminsiemenbagelit


5 dl vettä

1 ps kuivahiivaa

n. 12 dl jauhoja

2 rkl sokeria tai siirappia

1 tl suolaa

3 rkl öljyä

2 rkl seesaminsiemeniä


Keitinvesi:

2-3 l vettä

3 rkl siirappia

3 rkl suolaa


pinnalle seesaminsiemeniä


Sekoita 4 dl jauhoja ja kuivahiiva. Lisää reilusti kädenlämpöiseen veteen sokeri tai siirappi ja sekoita mukaan jauho-hiivaseos. Anna taikinajuuren nousta lämpimässä ja vedottomassa paikassa 15 minuuttia.


Lisää juureen suola ja öljy. Lisää jatkuvasti vaivaten taikinaan jauhoja, kunnes taikina alkaa irrota käsistä. Taikina saa jäädä hieman löysäksi. Alkuperäisessä ohjeessa jauhojen määrä oli noin 10 desiä, mutta ” käsistä irtoavan, hieman löysän” taikinan tarpeisiin tarvitsi huomattavasti enemmän jauhoja. Itse laitoin noin 4 desiä grahamjauhoja ja loput vehnäjauhoja.


Kuumenna keitinvesi kiehuvaksi ja liuota sekaan siirappi ja suola. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Jaa taikina sillä aikaa 12-16 osaan ja vaivaa niistä pullia. Pyöritä sormilla pulliin reikä, jotta saat rinkeleitä.


Keitä bageleita molemmin puolin 1-2 minuuttia (kaksi kerrallaan) ja paista vielä 225-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia.


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aina ei varmaan jaksa itse leipoa bagel-sämpylöitä, joten olethan huomannut että Pirkalla on nykyään bagel-sämpylöitä myynnissä!

Niitä kun pitää vähän aikaa uunissa tai paahtaa paahtimessa, saa ihanan kontrastin juuri pehmoiselle tuorejuustolle + muille täytteille ja rapsahtavalle sämpylänkuorelle! Njam.

Anonyymi kirjoitti...

Bagelit on ihania!!! New Yorkissa niitä syötyäni ei elämäni ole ollut enää ennallaan ;) Itse en välitä niistä kaupan valmis bageleista, koostumus ei ole oikea. Tuleeko tällä ohjeella hyvät bagelit?

Kaveri kirjoitti...

Juu, olen Pirkan bageleita kokeillut, mutta ainahan sitä täytyy itsekin yrittää... :) Olivat nekin kyllä hyviä, mutta omatekoiset ovat aina omatekoisia. Tällä ohjeella tulee ihan hyvät bagelit. Pinta jää vaan vähän siirappiseksi ja muoto ei ole paras mahdollinen, mutta maistuvat kyllä.

Anonyymi kirjoitti...

Kuvan paakeleiden päällä taitaa olla unikonsiemeniä eikä seesaminsiemeniä niin kuin ohjeessa. Mutta molemmat hyviä.