lauantaina, kesäkuuta 13, 2009

Crackereita

Voileipäkeksi on mielestäni erittäin huono suomennos sanalle cracker. Näin ollen käytän itse mielummin tuota rapsahtavaa ja ytimekästä englanninkielistä ilmaisua, vaikka äidinkieltäni muuten rakastankin.

Minä pidän hapankorpuista ja suolakekseistä, mutta crackereiden ylin ystävä en ole koskaan ollut. Tofu for Twolta löytyi kuitenkin niin mukavia cracker-ohjeita, että pakkohan niitä oli itsekin kokeilla.

Siemencrackerit

1 dl vettä
2 rkl öljyä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl sinappia
3 murskattua valkosipulinkynttä

2 dl kaurajauhoja (tai hienonnettuja kaurahiutaleita)
1,25 dl vehnäjauhoja
0,5 tl soodaa
0,5 tl cayennepippuria
0,5 tl kurkumaa
1 tl paprikaa
1 dl suolattuja vesimeloninsiemeniä (tai 0,75 dl ravintohiivaa + vajaa 1 tl suolaa)

Sekoita ensin märät aineet. Minä käytin tosiasiassa seitankinkusta ylijäänyttä marinadia, jossa oli asianomaisia ainesosia, ja jatkoin sitä vedellä runsaammaksi. Alkuperäisen ohjeen mukaan märkäseos koostuu kuitenkin yllämainituista aineksista. Nosta seos jääkaappiin jäähtymään.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Alkuperäisessä ohjeessa käytetyn ravintohiivan korvasin suolatuilla vesimeloninsiemenillä (jotka eivät kyllä ole millään tavalla verrannollisia keskenään). Siementen suolaisuuden vuoksi en lisännyt suolaa. Siemenet tai ravintohiivan voi halutessaan korvata myös juustolla.

Sekoita kuva-aineseos märkäseokseen. Kaulitse taikina jauhotetulla leivinpaperilla tasaiseksi ja ohueksi levyksi. Minä en saanut siementen vuoksi taikinasta kovin ohutta, mutta yritys oli hyvä. Leikkaa levy pizzaleikkurilla tai veitsellä paloiksi. Paista 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tofu for Two varoitteli, että keksit palavat helposti, joten kannattaa tarkkailla uunin tilannetta. Taikinan ei tarvitse ole täysin kova tullessaan uunista ulos, sillä keksit kyllä jähmettyvät jäähtyessään.

Ei kommentteja: