tiistaina, huhtikuuta 13, 2010

Lemon Curd -piirakka

Sitruuna. Oi sitruuna. Jos viitsisin, tekisin sitruunalle oodin.

Rakastan sitruunaa. Se sopii mielestäni lähes kaikkeen. Ja vaikka olenkin armoton sokerihiiri, pidän esimerkiksi drinkkini lähes aina happamina.



Tämän mainion lemon curd piirakan ohjeen löysin Joy of Bakingista. Ohjeen vaikein osuus oli lemon curdin tekeminen, vaikkei sekään prosessina mitenkään vaikeaa ollut, mutta oikean koostumuksen hakemisessa oli hiukan tekemistä. Paljon piti pohtia onko tahna nyt tarpeeksi vai liian vähän paksua, ja lopulta kun otin sen pois vesihauteesta, olin ihan varma, että se on liian löysää.

Onneksi tahna kuitenkin jähmettyi jäähtyessään. Mutta vastaisuudessa annan sen paksuutua tovin kauemmin.

Sitruunapiiras pääsi pääsiäispöytään yhdessä uunilohen, valkosipuliperunoiden ja rakuunaporkkanoiden kanssa. Ai niin, ja tietenkin takana hilluvien mignonmunien.


Lemon curd -piirakka


Pohja
210 g vehnäjauhoja
113 g oivariinia, voita tai margariinia
50 g sokeria
1 muna

Lemon Curd
3 munaa
80 ml sitruunan mehua
150 g sokeria
56 g oivariinia, voita tai margariinia
1 rkl. raastettua sitriuunankuorta

Vatkaa sähkövatkaimella oivariinia niin että se pehmenee. Lisää sokeri ja sekoita kunnes se on kuohkeaa. Lisää myös muna, ja sekoita vain sen verran, että ainekset sekoittuvat. Lisää jauhot ja sekoita lusikalla ja kädellä niin, että taikinasta muodostuu pallo. Litistä levyksi, kääri kelmuun ja anna seistä jääkaapissa puoli tuntia.

Sekoita kulhossa munat, sokeri ja puristettu sitruunamehu. Aseta kulho kevyesti kiehuvan kattilan päälle vesihauteeseen, kuitenkin niin, ettei kulhon pohja kosketa veden pintaa. Sekoita massaa koko ajan niin kauan, että se muuttuu vaalean väriseksi ja paksuksi, noin 10 minuuttia.
Kaada curd siivilän läpi astiaan. Lisää oivariini ja raastettu sitruunan kuori. Sekoita kunnes voi on sulanut. Peitä astia kelmulla, jottei curdin päälle muodostu kalvoa. Anna jäähtyä huoneen lämpöiseksi.

Voitele irtopohjavuoka (22 cm). Kauli taikina vuokaa hiukan suuremmaksi (n. 28 cm). Nosta taikina kaulimen avulla vuoan päälle ja painele se vuoan pohjalle ja reunoille. Anna seistä jääkaapissa 20 minuuttia.
Lämmitä uunni 205 asteiseksi. Pistele taikinan pohja ja aseta sille leivinpaperi, jonka päälle laita paistoherneitä. Paista pohjaa uunissa noin 20-25 minuuttia, kunnes se on kultainen.

Anna pohjan jäähtyä ennen kuin kaadat sille lemon curdin. Tarjoa sellaisenaan tai kermavaahdon kanssa.

5 kommenttia:

Janna kirjoitti...

Ihanan näköinen torttu! Mulla on ollut pitkään tavoitteena valmistaa itse lemon curdia, ja nyt taisin saada vielä yhden lisäsyyn ryhtyä hommiin. Kiitos vinkistä! :)

Janna kirjoitti...

Mietin, että mahtaisiko tähän sopia päälle marenkikuorrutus? Vai oliko piirakassa ihan tarpeeksi syömistä sellaisenaan? :D

Nuori Nainen kirjoitti...

Joy of bakingista löytyi ohje myös marengilla päällystettyyn sitruunapiirakkaan lemon meringue tarttiin.
http://www.joyofbaking.com/LemonMeringueTart.html

Piiraiden ero on ilmeisesti siinä, että tässä Lemon curd piessä on enemmän sitruunaa, eikä suurustamiseen ole käytetty maissijauhoja.

Mutta mikä ei, hyväähän se on varmasti joka tapauksessa :)

Minna kirjoitti...

Nam, minäkin tykkään sitruunasta kovasti! Tuli ihan himo tuota torttua kohtaan...

Aino kirjoitti...

Onpa muuten herkullisen näköinen. Täytyypä kokeilla tuota ohjetta! Jep sitruuna sopii melkein kaikkeen! :) Tämä on muuten ihana blogi, hurjan paljon loistavia ohjeita!!