maanantaina, toukokuuta 31, 2010

Pikku-Pinjan prinsessakakku vol 2

Edellisen kerran Pikku-Pinja sai synttäreinään kakuksi tällaisen tekeleen. Nyt toiveissa oli prinsessakakku, joka näyttää prinsessalta. Ensimmäisen kerran tein moisen jo muutama vuosi sitten Pinkun isosiskolle.
Siitä huolimatta kakku aiheutti melkoisesti päänvaivaa.
Miten mekko onnistuu ilman muottia?
Miten saan kakusta tarpeeksi korkean, jotta:

a.) barbi mahtuu sen sisään
b.) se ei keikahda kesken kuljetuksen

Lopulta päädyin siihen, että tein kakun tavalliseen 23-senttiseen pyöreään irtopohjavuokaan ja toisen kakun torvi(?)vuokaan. (Siis sellaiseen perinteiseen, jossa on tötterö keskellä ja jossa tehdään kaikki kuivakakut)

Niinpä kasasin nämä lopulta yhteen ja siitä tuli melko hyvän näköinen, mutta ei edelleenkään tarpeeksi korkea.
Koska en viitsinut irrottaa jalkoja tyttöjen barbista väänsin sen semi-istuvaan asentoon ja tökkäsin jalat sojottamaan niin pitkälle kuin pystyin, ennen kuin iskivät kakun reunan läpi. Runsaasti kuorrutetta päälle ja avot!

Pinjan prinsessakakku vol 2

2 kakkupohjaa: pyöreä (22cm.) ja torvimainen (esim. tällä Marien ohjeella ei voi mennä vikaan)
4 dl kuohukermaa
1 levy valkosuklaata
2 dl mansikoita
sokeria
pala valkoista marsipaania
strösseleitä

Tee marsipaanista barbielle toppi valkoisesta marsipaanista puvun yläosa. Painele marsipaani tiukasti barbien ympärille.

Sulata suklaa vesihauteessa. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa tuorejuusto kimmoisaksi. Sekoita keskenään puolet kermasta, tuorejuusto, mansikat ja sulatettu valkosuklaa.
Maista, jos kakku mielestäsi tarvitsee lisää sokeria, lisää sitä.

Leikkaa pyöreä kakkupohja kolmeen osaan ja torvimallinen kahteen. Täytä ja kostuta kakut. Nosta torvikakku pyöreän kakun päälle. Leikkaa torven pohjalla näkyvästä ympyräkakusta pois torven kokoinen ympyrä. Säästä se, tarvitset sitä myöhemmin.
Asettele barbi ympyrään. Tässä voi mennä hermo, joten ole kärsivällinen. Parasta olisi jos jalat saisi otettua pois.

Painele ylileikkaamasi kakkupala barbien ympärille torveen.
Kuorruta barbien helma lopulla kermavaahdolla. Koristele haluamallasi tavalla.

Tarjoile joukolle pikkutyttöjä ja paistattele heidän huokailemiensa ihastelujen loisteessa.

torstaina, toukokuuta 20, 2010

Tyypin kesäkastike

Tällä kertaa postaan jotakin jonka syntymiseen minulla ei ole osaa eikä arpaa. Sen sijaan Tyyppi oli alkuviikosta luvannut tehdä ruokaa, jota voin ottaa seuraavana päivänä evääksi töihin. Ja kun iltavuorosta kymmenen jälkeen konkoilin kotia, odotti ovella minua huumaava tuoksu.

Omien sanojensa mukaan kokki oli halunnut tehdä jotain kesäistä vallinneen helleaallon kunniaksi. Niinpä hän oli siis päätynyt ostamaan valmiita silakkapihvejä ja päättynyt keittää niiden kylkiäisiksi perunat.

Edellä mainituissa nyt on kovin vähän mitään postattavaa, mutta kyytipoika olikin se, joka sai hajunystyräni värähtelemään ilosta. Nimittäin Tyypin loihtima siitakesieni-avomaankurkku-kastike.

Täysin vailla huonoa omatuntoa kirjaan sen (melkein) omiin nimiini tänne.


Kesäkastike à la Tyyppi

1 rasia (200g) siitakesieniä
2 avomaankurkkua
1 puolikas sipuli
1 prk flora kevyt ja paksua
tilliä
suolaa
pippuria

Pilko siitakesienet, kurkut ja sipuli. Paista niitä öljyssä/voissa pannulla. Kaada joukkoon flora kevyt ja paksu. Sirottele joukkoon suolaa, pippuria ja tilliä.

Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin kymmenen minuuttia.

Tarjoa Tyypin tapaan keitettyjen perunoiden ja mikrossa lämmitettyjen silakkapihvien kanssa, tai valitse sille arvonsa mukainen seuralainen.

sunnuntaina, toukokuuta 09, 2010

Leipä syntyy vedestä ja jauhosta

Olen ihmetellyt viime viikkoina vellonutta elintarvikealan lakkoja koskevaa uutisointia ja eritoten siitä herännyttä paniikkia ruoan riittävyydestä. Leipä on ollut uutisten mukaan yksi ensimmäisenä hupenevista elintarvikkeista.

Leipähän syntyy pääasiassa vedestä ja jauhosta, joista ensimmäistä saa hanasta (tai kaivosta) ja toista kaupoista (tai myllystä) lakoista huolimattakin. Liatkaa siis hyvät ihmiset kätenne ja leipokaa leipänne itse! Vaikkei lakkoja tulisikaan. Saatatte yllättyä.

Tämän siemenleivän ohjeen otin Vegaanin keittokirjasta.


Auringonkukkaleipä

0,5 dl pellavansiemeniä
0,5 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl vehnäleseitä
vajaa 1 dl ruisjauhoja
reilu 1 tl suolaa
2 dl kiehuvaa vettä

2 dl kädenlämpöistä vettä
1 pss kuivahiivaa
n. 7 dl jauhoja (esim. vehnä-, graham- ja spelttijauhoja)

Sekoita siemenet, leseet, ruisjauhot ja suola keskenään. Kaada päälle kiehuva vesi ja jätä seos tekeytymään huoneenlämpöön yön yli.

Sekoita seuraavana päivänä kuivahiiva veteen. Lisää joukoon siemenseos sekä alusta taikina osalla jauhoista. Anna taikinan kohota liinan alla tunnin verran.

Alusta kohotuksen jälkeen loputkin jauhot taikinaan ja kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun leipävuokaan (1,5 litran vetoiseen). Anna leivän kohota liinan alla vielä hetken. Leikkaa viillot leivän pintaan ja paista 200-asteisessa uunissa 45 minuuttia.

tiistaina, toukokuuta 04, 2010

Vappu meni jo

Vaikea sitä on kyllä uskoa. Siis, että viime viikonloppuna oli muka vappu. Ei ainakaan ilmojen puolesta tuntunut yhtään siltä. Säästä huolimatta tein Nuoren naisen luona vietetylle sisäpiknikille intialaisvaikutteista perunasalaattia Papu, porkkana ja hillopulla -keittokirjan ohjeen mukaan. (Kuva salaatista jäi ottamatta, mutta ainekset pääsevätkin paremmin oikeuksiinsa tämänpäiväisessä keväisessä valossa.)

Curryperunasalaatti

6-8 perunaa
1 iso sipuli
öljyä
1 rkl currya (tai currytahnaa)
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl mustapippuria
n. 3 dl maustamatonta jogurttia
(tuoretta korianteria)

Harjaa perunat ja keitä ne kuorineen melkein kypsiksi. Kuutioi perunat ja silppua sipuli. Ruskista perunat ja sipuli pannulla. Mausta ja sekoita. Käännä lämpö pois ja lisää jogurtti. Silppua halutessasi tuoretta korianteria salaattiin.