lauantaina, helmikuuta 19, 2011

Piirakkaa ilmassa


Näemmä helmikuu on meillä Vegemisten tytöillä varsinainen piirakkakuukausi. Hetki sitten Nuori nainen tekaisi rahkaisen piirakan, kun minä samaan aikaan pyöräytin parikin torttua tahollani. Tarjoilin tätä "roskapiirakaksikin" kutsuttua paistosta ystävänpäivänä sydämeni valitulle ja ajattelin leipoa sitä myös tänä iltana, kun luokseni saapuu liuta hienoja naisia.

Piirakan idea on siis se, että tähän kelpaa miltei mitkä tahansa täytteet. Riittää, kunhan sinulla on pari pottua, jonkinlaista rasvaa ja vehnäjauhoja. Muut ainekset voit soveltaa itse.


Roskapiirakka

Täyte:
1-2 sipulia
3-4 valkosipulinkynttä
3 raakaa perunaa (2,5 dl raastettuna)
2-3 dl sieniä (tai vaikkapa 2,5 dl raastettua porkkanaa)
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
2 tl rakuunaa
1 tl persiljaa
4 rkl soijakastiketta
(1 dl juustoraastetta)

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
0,5 tl paprikajauhetta
0,5 tl suolaa
100 g margariinia
3 rkl kylmää vettä

Tee ensin täyte. Hienonna sipulit ja valkosipulit. Paista sipulit pannulla öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Raasta noin kolme raakaa perunaa. Perunaraaste on välttämätön, sillä se sitoo koko täytteen kasaan. Pilko sienet. Jos käytät suolasieniä, muista laittaa ne likoamaan tunteja ennen ruoanlaittoa. Tällöin soijakastikkeen voi myös jättää pois.

Sekoita kulhossa sipulit, perunaraaste, sienet ja mausteet. Jos kaapista löytyy juustoa, raasta sitä ihmeessä sekaan.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja tee pohjataikina. Sekoita kulhossa vehnäjauhot, mausteet ja margariini murusiksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Voitele ja jauhota piirakkavuoka. Kaulitse taikina jauhotetulla alustalla pyöreäksi. Nosta levy vuokaan ja varmista, että taikina nousee reunoille. Kaada täyte pohjan päälle ja painele se tiiviiksi.

Paista piirakkaa tunnin ajan. Anna jäähtyä haaleaksi ennen leikkaamista.

Ei kommentteja: