keskiviikkona, joulukuuta 19, 2012

Saaristolaiset sämpylöiksi


Saaristolaisleipä on melko perinteinen joululeipä. Itsekin aion sellaisen juhlapyötään leipoa. Sen voi kuitenkin versioida myös sämpylöiksi. Ne maistuvat ainakin joulupyhien aamiaisilla sekä välipaloina. (Osan voi myös pakastaa.) Lisäksi sämpylät ovat oivat lahjaidea!

Saaristolaissämpylät

2 dl maustamatonta soijajogurttia
2 dl vettä
2 dl puolukkahilloa
2 dl kaljamaltaita
1 pss kuivahiivaa
1 tl fenkolia
1 tl kuminaa
1 tl anista
1 tl suolaa
1 dl siirappia
3 dl ruisjauhoja

6 dl vehnäjauhoja

Sekoita jogurtti, vesi ja hillo keskenään. Lisää maltaat sekä hiiva. Sekoita joukkoon mausteet, siirappi sekä ruisjauhot ja jätä tekeytymään jääkaappiin yön yli tai päivän ajaksi.

Nosta taikinakulho jääkaapista. Alusta joukkoon vehnäjauhot ja jätä taikina nousemaan vielä pariksi tunniksi. Jos taikina ei tunnu nousevan, voit nopeuttaa hommaa laittamalla kulhon 40-asteiseen uuniiin puoleksi tunniksi.

Leivo kohonneesta taikinasta parikymmentä sämpylää. Anna niiden kohota liinan alla sen aikaa, kun uuni lämpenee 225 asteeseen. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 12-15 minuuttia.

Ei kommentteja: