perjantaina, joulukuuta 07, 2012

Lahjaleipää glögistä


Maistuvatko suussasi jo neilikka, kaneli ja inkivääri? Entäpä pomeranssikuori tahi kardemumma? Jos vastasit kyllä kaikkiin edellä mainittuihin - ja vieläpä yhtä aikaa! - taidat siemailla glögiä.

Glögi on mainiota mahan ja mielen lämmikettä näillä keleillä. Kaikkea ei tarvitse kuitenkaan juoda, vaan osasta voi leipoa leipää. Sellaista, jota kannattaa viedä lahjaksi kavereille ja sukulaisille. Taikina on sen verran runsas, että kolmesta leivästä riittää helposti vaikka muille jakaa.



Glögileipä

5 dl glögiä (valmista tai tiivisteestä tehtyä)
3 dl maltaita

5 dl glögiä
50 g hiivaa
1 dl siirappia
1 rkl piparkakkumaustetta
1 rkl suolaa
5 dl taateleita silputtuina (tai puolukoita)
6 dl ruisjauhoja
1 dl öljyä tai muuta juoksevaa rasvaa
n. 12 dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja

Pinnalle:
1 dl siirappia
0,5 dl vettä

Laita maltaat likoamaan viiteen desiin glögiä. Anna turvota muutaman tunnin tai mieluiten yön yli.

Kuumenna loppuglögi ja lisää se maltaiden joukkoon. Lisää kädenlämpöiseen seokseen hiiva ja sekoita. Lisää siirappi, mausteet, taatelit, ruisjauhot ja rasva.

Alusta joukkoon hiivaleipä- tai vehnäjauhot ja jätä taikina kohoamaan puoleksi tunniksi vedottomaan paikkaan.

Vaivaa taikinasta ilmakuplat. Jaa se kolmeen voideltuun leipävuokaan. Anna leipien kohota vielä puoli tuntia ja paista 175-asteisen uunin alaosassa 1,5 tuntia. Sivele valmiit leivät siirappivedellä.

Ei kommentteja: