lauantaina, lokakuuta 26, 2013

Keksikäs cookie


Ha! Löysinpäs ohjeen, johon voin käyttää keväällä innostuksissani hankkimaani No-Egg-jauhoa. Ohje on napattu talteen takuuvarmasta Vegaanikeittiön käsikirjasta.

Nämä Keksit täytyy kirjoittaa isolla K:lla, koska taikinan yhtenä ainesosana toimii murennetut valmiskeksit. Alkuperäisessä ohjeessa keksit olivat vegaanisia täytekeksejä (Oreoseja, meikäläisittäin Dominoja), mutta minä korvasin ne suvereenisti speltti-hamppukekseillä. Käytä, kuta keksiä haluat ja mitä ikinä kaapistasi löytyy. Mikäli kuulut niiden omituisten ihmisten kerhoon, joka ei tykkää esimerkiksi Marie- tai Muro-kekseistä, voit murustaa kaapin pohjalle unohtuneet sellaiset taikinan joukkoon.

Keksit isolla K:lla

1,25 dl vegaanista margariinia
2,3 dl tomusokeria
1 rkl munankorvikejauhetta
n. 0,5 dl lämmintä vettä
0,5 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria tai -aromia
n. 6 dl vehnäjauhoja
n. 1 dl suklaata rouheena
0,5 tl leivinjauhetta
(kasvismaitoa)
10 vegaanista täytekeksiä (tai vastaava määrä muita keksejä) lohkottuna

Vatkaa margariini ja sokeri kuohkeaksi vatkaimella. Vispaa munankorvike ja vesi toisessa kulhossa, kunnes seoksen pinnalla on hieman vaahtoa. Kaada munaseos margariiniseoksen joukkoon ja lisää samalla suola ja vanilja. Vatkaa vielä minuutti.

Sekoita jauhot, suklaarouhe ja leivinjauhe yhteen toisessa kulhossa. Lisää jauhoseos margariiniseokseen ja sekoita hyvin. Jos taikina tuntuu liian kuivalta, lisää tilkka kasvismaitoa. Hämmennä lohkotut keksit varovasti joukkoon.

Muovaa taikinasta 12 isoa tai parikymmentä pientä keksiä leivinpaperin päälle. Taputtele keksit niin ohuiksi kuin haluat, sillä ne eivät leviä paistettaessa. Paista 180-asteisessa uunissa 16-18 minuuttia.

perjantaina, lokakuuta 18, 2013

Klassikon vaalea versio


Vanha kunnon puolukkaleipä! Siitä on vuosia, kun tätä viimeksi leivoin, joten olihan jo aikakin. Tällä kertaa korvasin ruisjauhot spelttijauhoilla, joten versiosta tuli hieman vaaleampi. Hillon sijaan käytin leipään puolukkasosetta, jota minulla on yksi kokonainen pakastinlokero täynnä mehun keittämisen seurauksena.

Mihin kaikkeen sokeritonta puolukkasosetta voikaan käyttää? Piirakkaan, leipään, kaaliruokien lisukkeeksi... Lisävinkkejä otetaan vastaan.



Vaaleampi puolukkaleipä

3 dl maustamatonta (kasvis)jogurttia tai piimää
2,5 dl vehnäjauhoja
3,5 dl spelttijauhoja
1,5 dl puolukkasosetta
vajaa 1 dl (seesamin)siemeniä
2 tl suolaa
1,5 tl soodaa
2 rkl hunajaa tai siirappia

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun leipävuokaan (1,5-2 l vetoinen). Paista 200-asteisessa uunissa tunnin verran.

perjantaina, lokakuuta 11, 2013

Vanhasta uutta


Suuret pahoittelut yli kuukauden julkaisutauosta! Alkusyksy on vierähtänyt pienen ihmisen kehitystä ihmetellessä ja juhlien järjestelyssä ja tiimellyksessä.

Juhlimme nimittäin viime viikonloppuna yhdistettyjä kolmekymppisiä + nimiäisiä. Leivoin juhliin Merimiehen pikkuleipiä sekä takuuvarman hyväksi todettua suolaista piirakkaa. Tein piirakkaa pellillisen ja täytin sen marinoidulla tofulla sekä (oman palstan!) lehtikaalilla.

Olen viime aikoina varioinut muutenkin lähinnä täältä jo tuttuja reseptejä, joten seuraavat postaukseni eivät tarjoa mitän suurta uutta. Mutta hyvistä ohjeista muistuttaminen on välillä tarpeen...


Lehtikaalipiirakka

Pohja:
4 dl kaurahiutaleita
6 dl (vehnä)jauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl öljyä
4 dl vettä

Täyte:
2 pkt marinoitua tofua (tässä hyvä oman marinadin ohje)
2-3 sipulia
n. 5 dl lehtikaalta
5-6 dl kasviskermaa
reilu 0,5 dl maissitärkkelystä
suolaa
pippuria

Tee ensin pohja. Sekoita kuiva-aineet keskenään. Lisää nesteet ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina voidellun ja jauhotetun syvän uunipellin pohjalle.

Valmista sitten täyte. Pilko tofu ja sipulit. Leikkaa lehtikaaleista paksut ruodit pois ja revi lehdet pienemmiksi paloiksi. Sekoita kerma, maissitärkkelys ja mausteet keskenään.

Levitä tofut, sipulit ja lehtikaalit pohjan päälle. Kaada kermaseos täytteen päälle. Paista 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia.