lauantaina, tammikuuta 26, 2008

Ruisleipää


Matkoilla ollessaan suomalaisen kuuluisi aina kaivata kotikeittiöstään ruisleipää, jota muissa maissa ei osata arvostaa eikä ainakaan valmistaa. Täytyy myöntää, että minun mitä-syön-ensiksi-kotona -listalla oli ensimmäisenä soijanakkikeitto, jota olen himoinnut jo useamman viikon ajan, mutta melko hyväksi kakkoseksi sijoittui toki ruisleipä.

Eilen sain vihdoin tehtyä sitä soijanakkikeittoa, jota söin hyvällä ruokahalulla. Ihania kotimaisia juureksia ja lämmintä lientä. Ah tätä kodin ja oman keittiön autuutta!

Viime viikkojen antini blogiimme on ollut melkeinpä ainoastaan matkakuulumisten jakaminen, joten päätin keiton teon yhteydessä ottaa jauhopussin (tai pussit oikeastaan) kauniiseen käteeni ja tehdä jotain uutta kerrottavaa myös tänne asti. Samalla ajattelin tainnuttaa rukiin himoni. Sain viime kesänä Nuorelta naiselta syntymäpäivälahjaksi ihanan ruotsalaisen keittokirjan Vegetariskt. Mat från Trädgårdscaféet Slottsträdgården Ulriksdal. Olen kenties pelännyt kielimuurin korkeutta - turhaan, onhan sanakirjat keksitty ja meillä ruotsi-suomi-sellaisia löytyy hyllystä jopa kaksi -, sillä hyödynsin tuota oivaa keittokirjaa ensimmäisen kerran vasta eilen. Tein kirjan ohjeen mukaan puolukkaruisleipää, joka maistui komean kanssaeläjäni mukaan kyllä enemmän limpulle kuin ruisleivälle. Hemmetin hyvältä tämä limppunen joka tapauksessa maistui! Ja helppo tehdä, tunnin paistoaika vain hieman aikaavievä.

Puolitin alkuperäisen ohjeen, jonka mukaan leipiä olisi tullut kaksi kappaletta. Siltikin olisin voinut tehdä ohjeen runsaammassa mittakaavassa, sillä meidän leipävuokamme jäi hieman vajaaksi tästä reseptin puolikkaasta. Esimerkiksi puolitoistakertainen versio käyttämistäni aineksista ei varmaankaan olisi liioittelua.


Puolukkainen ruisleipä

1,5-2 dl piimää tai jugurttia
1,5 dl vehnäjauhoja
2 dl hienoja ruisjauhoja (taikka 1 dl hienoja ja 1 dl karkeita ruisjauhoja)
1 dl grahamjauhoja
1 dl puolukkahilloa
0,5 dl pellavansiemeniä
0,25 dl hunajaa
1,5 tl suolaa
1 tl soodaa

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja vaivaa taikinasta notkea. Piimän tai jugurtin määrä riippuu puolukkahillon kiinteydestä; mitä kiinteämpää hillo, sitä enemmän voi lisätä nestettä. Rasvaa ja jauhota leipävuoka ja kaada taikina siihen. Taikinan ei tarvitse nousta, joten voit lykätä vuoan uuniin heti, kun lämpö on kohdillaan. Anna paistua kauniin ruskeaksi tunnin verran. Jos haluat leivästä hieman tuhdimman ja paksumman, lisää huoletta aineksia ja tarkkaile paistoaikaa.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Toooosi hyvää leipää, ollaan tehty nyt jo moneen otteeseen. Ekan kerran jälkeen tuplasin määrän, ja nyt meidän vuokamme täyttyy täydellisesti!

Merituuli kirjoitti...

tekee kovasti mieli kokeilla tätä puolukkaista leipää. ostin jo pellavansiemeniäkin. pussin kyljessä luki, että sellaisenaan syötynä niitä tarvitsee liottaa. olenko ymmärtänyt oikein että leivonnassa voi vain heittää sekaan ilman liotuksia?

Merituuli kirjoitti...

kiitos loistavasta ohjeesta. tein tätä leipää eilen ja oli HYVÄÄ! yllätyin että puolukkahillo ei tehnyt minkäänlaista kirpeyttä leipään, mehevyyttä kyllä.

meilläkin vuoka jäi tosi vajaaksi, joten seuraava satsi menee meilläkin tuplana. pellavansiemenet murskasin morttelissa minkä taisin.

eikä se haittaa ettette ollut huomannut vastata (viittaa Pastanjauhajien kommenttilootaan). oma kommenttini siellä kuulosti tosi tylyltä (näin jälkeenpäin luettuna) mikä ei todella ollut tarkoitus. pyydän anteeksi jos sillä pahoitin mielenne!

Lilje kirjoitti...

Nyt on leipä uunissa muhimassa! Toivotaan, että tulee yhtä hyvää kuin teidän tarjoilemasta... :)