Matkoilla ollessaan suomalaisen kuuluisi aina kaivata kotikeittiöstään ruisleipää, jota muissa maissa ei osata arvostaa eikä ainakaan valmistaa. Täytyy myöntää, että minun mitä-syön-ensiksi-kotona -listalla oli ensimmäisenä soijanakkikeitto, jota olen himoinnut jo useamman viikon ajan, mutta melko hyväksi kakkoseksi sijoittui toki ruisleipä.
Eilen sain vihdoin tehtyä sitä soijanakkikeittoa, jota söin hyvällä ruokahalulla. Ihania kotimaisia juureksia ja lämmintä lientä. Ah tätä kodin ja oman keittiön autuutta!
Viime viikkojen antini blogiimme on ollut melkeinpä ainoastaan matkakuulumisten jakaminen, joten päätin keiton teon yhteydessä ottaa jauhopussin (tai pussit oikeastaan) kauniiseen käteeni ja tehdä jotain uutta kerrottavaa myös tänne asti. Samalla ajattelin tainnuttaa rukiin himoni. Sain viime kesänä Nuorelta naiselta syntymäpäivälahjaksi ihanan ruotsalaisen keittokirjan Vegetariskt. Mat från Trädgårdscaféet Slottsträdgården Ulriksdal
Puolitin alkuperäisen ohjeen, jonka mukaan leipiä olisi tullut kaksi kappaletta. Siltikin olisin voinut tehdä ohjeen runsaammassa mittakaavassa, sillä meidän leipävuokamme jäi hieman vajaaksi tästä reseptin puolikkaasta. Esimerkiksi puolitoistakertainen versio käyttämistäni aineksista ei varmaankaan olisi liioittelua.
Puolukkainen ruisleipä
1,5-2 dl piimää tai jugurttia
1,5 dl vehnäjauhoja
2 dl hienoja ruisjauhoja (taikka 1 dl hienoja ja 1 dl karkeita ruisjauhoja)
1 dl grahamjauhoja
1 dl puolukkahilloa
0,5 dl pellavansiemeniä
0,25 dl hunajaa
1,5 tl suolaa
1 tl soodaa
4 kommenttia:
Toooosi hyvää leipää, ollaan tehty nyt jo moneen otteeseen. Ekan kerran jälkeen tuplasin määrän, ja nyt meidän vuokamme täyttyy täydellisesti!
tekee kovasti mieli kokeilla tätä puolukkaista leipää. ostin jo pellavansiemeniäkin. pussin kyljessä luki, että sellaisenaan syötynä niitä tarvitsee liottaa. olenko ymmärtänyt oikein että leivonnassa voi vain heittää sekaan ilman liotuksia?
kiitos loistavasta ohjeesta. tein tätä leipää eilen ja oli HYVÄÄ! yllätyin että puolukkahillo ei tehnyt minkäänlaista kirpeyttä leipään, mehevyyttä kyllä.
meilläkin vuoka jäi tosi vajaaksi, joten seuraava satsi menee meilläkin tuplana. pellavansiemenet murskasin morttelissa minkä taisin.
eikä se haittaa ettette ollut huomannut vastata (viittaa Pastanjauhajien kommenttilootaan). oma kommenttini siellä kuulosti tosi tylyltä (näin jälkeenpäin luettuna) mikä ei todella ollut tarkoitus. pyydän anteeksi jos sillä pahoitin mielenne!
Nyt on leipä uunissa muhimassa! Toivotaan, että tulee yhtä hyvää kuin teidän tarjoilemasta... :)
Lähetä kommentti