maanantaina, joulukuuta 15, 2008

Nyt ois piparia tarjolla!

Vaikken ole mikään erityinen piparin ystävä (raakaa taikinaa lukuunottamatta), teki mieleni tänä jouluna leipaista piparkakkuja omin kätösin taikinaa myöten. Innoituksen moiseen sain ohrajauho-pussin kyljessä olevasta piparireseptistä, joka on kuulemma peräisin jo vuodelta 1928. Kyseessä ovat siis melkoisen perinteikkäät piparit, joiden makua halusin kuitenkin hieman nykyaikaistaa. Jaoin taikinan kolmeen osaan. Yhteen taikinapalloon rouhin mukaan vajaa 40 grammaa tummaa suklaata. Toiseen palloon lisäsin kourallisen suolapähkinäsekoitusta. Kolmannen jätin perinteikkääseen olomuotoonsa. Tältä pallot näyttivät ennen jäähdytystä (etualalla vasemmalla suklaataikina ja oikealla suolapähkinäpallo):

Odotin erityisen paljon suolapähkinöillä maustetuilta pipareilta, mutta valitettavasti makean ja suolaisen yhdistelmä ei ollut niin järisyttävä ja selvärajainen kuin kuvittelin. Kenties suola liukeni taikinan rasvaan, tiedä häntä.


Perinnepipareita uusin ottein

1 muna
100 g (reilu desi) sokeria
170 g (n. 3,5 dl) ohrajauhoja
1 tl soodaa
1 tl piparkakkumaustetta (tai vain kanelia)
100 g pehmeää voita

Lisäksi:
kourallinen suolapähkinöitä
n. 35 g tummaa suklaata

Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Sekoita vaahtoon kuiva-aineet ja voi. Rouhi suolapähkinät ja suklaa eri alustoilla. Jaa taikina kolmeen osaan. Sekoita yhteen taikinapalaan pähkinärouhe, toiseen suklaarouhe ja jätä kolmas koskematta. Pyörittele palat palloiksi ja asettele kulhoon. Nosta kulho kylmään jäähtymään. Kauli jäähtyneet taikinapallot vuorollaan levyiksi ja ota muotilla piparit. Paista 200 asteessa vartin verran.

2 kommenttia:

Elina kirjoitti...

Minäkin lukeudun niihin ihmisiin, jotka syövät mieluummin rakaa taikinaa kuin valmiita pipareita. Joku siinä taikinassa vaan on niiin hyvää, vaikka vatsa ei oikein pidä raa'an vehnäjauhon mutustelusta...

Kaveri kirjoitti...

Kannattaa kokeilla näitä pipareita raakana, taikinassa kun ei ole ollenkaan vehnäjauhoja! Vaikka vatsa tuskin pitää yhtään sen enempää ohrajauhoista, ei yrittänyttä laiteta. :)