maanantaina, syyskuuta 29, 2008

Iskän ihanat suolapähkinät

Nämä suolapähkinät (joskaan ei kovin suolaiset) tulivat minulle tutuiksi kotokodissa, jossa isäni teki niitä "kanapeiksi". (Isälleni kanapeitä ovat kaikki pienet jutut, joita syödään ennen ruokapöytään siirtymistä).

Suolapähkinöiden valmistaminen tarvitsee melko runsaasti aikaa ja uunin lähelläoloa, mutta itse aktiivinen kokkaaminen jäänee 2 minuuttiin.

1 kg maapähkinöitä
1 rkl merisuolaa (karkeaa)

Osta kilo maapähkinöitä. Kaada ne suureen astiaan, lisää kylmää vettä niin, että pähkinät peittyvät kunnolla ja sekoita joukkoon ruokalusikallinen merisuolaa. Anna pähkinöiden lillua kaksi päivää vedessä, jota tarvittaessa voi lisätä, jos se meinaa laskea pähkinöiden ylärajan alle.

Kun pähkinät alkavat tuottaa vaahtoa, on aika kaataa ne siivilään ja huuhdella. Levitä pähkinät uunipellille ja paista 125 asteessa 5+ tuntia, uunista riippuen. Pöyhi välillä. Kun pähkinät ovat sopivan tummia, ovat ne valmiita.

Halutessasi käytä enemmän suolaa tai vähemmän pähkinöitä. Kukin tyylillään.

Melkein syksyinen piirakka

Tein viikonloppuna pitkästä aikaa Nuorelle naiselle ruokaa. Vietimme tyttöjen iltaa ihan vain kahden kesken. Halusin tehdä syksyistä piirakkaa, mutten siinä kovin hyvin onnistunut. Kikherneet ovat jostain kaukaa ja pinaattikin pakasteesta. Mutta ikkunasta näkyvä väriloisto kruunasi makuelämyksen. Pohjaohjeen otin Marianne Kiskolan ja Sanna Miettusen hienosta Tofu-keittokirjasta, täytteen sekoittelin oman mieleni mukaan.


Pinaatti-kikhernepiirakka

Pohja:
0,5 dl pehmeää tofua
0,5 dl öljyä
1 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 dl soijajauhoja
0,5 tl suolaa

Täyte:
5 valkosipulin kynttä
1 punasipuli
1 salottisipuli
öljyä
1 ps pakastepinaattia
2 dl kikherneitä
(kapriksia)
pehmeää tofua
pippuria, suolaa
1 kananmuna
(juustoa)

Valmista ensin pohja. Sekoita öljy ja tofu (loput voit käyttää täytteeseen). Lisää kuiva-aineet ja vaivaa taikinaa hetki. Anna taikinan levähtää jääkaapissa muoviin käärittynä puolisen tuntia ennen paistamista.

Valmista tällä välin täyte. Murskaa valkosipulin kynnet ja silppua sipulit. Kuullota sipulit öljyssä pehmeäksi. Lisää pinaatti, kikherneet, kaprikset ja loput taikinasta jääneestä tofusta. Mausta suolalla ja pippurilla ja hauduta seosta hetki. Nosta pannu hellalta ja anna jäähtyä. Lisää seokseen vielä kananmuna.

Painele levännyt taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle. Kylmän taikinan kanssa saa käyttää melkoisesti voimaa. Kannattaa ehkä antaa taikinan lämmetä hetken ennen painelemista. Esipaista pohjaa 175-asteisessa uunissa 5-10 minuuttia. Kaada täyte piirakkapohjalle ja ripottele halutessasi päälle juustoa (raasteena tai lastuina). Paista piirakkaa vielä 25-30 minuuttia.

sunnuntaina, syyskuuta 21, 2008

Käsineiden käyttö suositeltavaa


Ostin hiljattain uuden puolitoistalitraisen leipävuoan. Testasin sitä ensimmäistä kertaa tänäaamuna. Kiireettömät viikonloppuaamut ovat kuin tehtyjä leipomiseen. Leivoin uuden vuokani sisuksiin hienon chilileivän. Sormeni ovat edelleen aivan tulessa chilien pilkkomisesta.


Chilileipä


3 dl vettä
1 ps kuivahiivaa
1,5 dl ruisjauhoja
5-6 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 tl paprikaa
1 tl intialaista mausteseosta (esim. tandoori masalaa)
5-6 chiliä

Sekoita kuiva-aineet isossa taikinakulhossa ja tee seoksen keskelle kuoppa. Puhdista ja silppua chilit. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita puoleen vesimäärään kuivahiiva. Kaada hiivavesi kuiva-aineseoksen kuoppaan ja sekoita jauhoja mukaan. Kaada mukaan vähitellen loputkin vedestä. Lisää vielä chilisilppu ja vaivaa taikinasta notkea. Lisää jauhoja, jos taikina tarttuu käsiin. Pyöritä taikinasta pyöreä pallo ja tee veitsellä pallon pintaan syviä viiltoja. Peitä taikina ja anna sen nousta vähintään puoli tuntia. Paisko kohonnutta taikinaa muutaman minuutin ajan ja leivo se voideltuun ja jauhotettuun 1,5-litraiseen vuokaan. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja anna taikinan nousta vuoassa sen aikaa. Paista leipää uunin keskitasolla reilu puoli tuntia.

keskiviikkona, syyskuuta 17, 2008

Porkkana-tsatsiki

Löysin tämän hauskan ohjeen Pirkan kesäporkkana-pussin kyljestä. Kannattaa ehkä raastaa porkkanat kuitenkin sillä pienemmällä raastinmoodilla, jonka tuloksena koostumus on hieman sosemainen. Ohjeen kohta "raasta porkkanat karkeaksi" osui nimittäin ehkä hieman harhaan tai sitten minä vain ymmärsin sen väärin. Luulen, että minttu tekee soseesta tsatsikimaisemman kuin minun käyttämäni rakuuna. Laitoin jälleen sulkuihin alkuperäisen ohjeen ainekset, joita minä korvasin puutteessa omillani. Tsatsiki oli oikein hyvää falafelien kera.

Porkkana-tsatsiki

4 dl maustamatonta jogurttia
2-3 (200 g) porkkanaa
2 valkosipulin kynttä
1-2 tl hunajaa
0,25 tl suolaa
0,5 tl viinietikkaa (tai omenaviinietikkaa)
1 tl kuivattua rakuunaa (tai kuivattua minttua)

Laita jogurtti valumaan kahvinkeittimeen suodatinpussiin. Anna jogurtin valua vähintään 15 minuuttia. Mitä kauemmin, sen parempi. Raasta porkkanat pieneksi raasteeksi ja hienonna valkosipulit. Sekoita kaikki ainekset kulhossa tasaiseksi seokseksi. Nauti pihvien tai vaikka falafelien lisukkeena tai leivän päällä.

sunnuntaina, syyskuuta 14, 2008

Meksikon makuja pt. 2

Ruuan lisäksi Meksiko on kuulu juomistaan. Tequila, mezcal ja olut ovat maan alkoholijuomien ylpeyksiä. Tequila oli Meksikossa huomattavasti parempaa kuin Suomessa tarjoiltava kirkas litku. Paikallista tequilaa pystyi jopa nauttien siemailemaan ja niin se kuuluikin yleensä juoda. Tequilan laadun huomaa sen väristä: mitä tummempaa, sen parempaa. Morsiamen polttareissa maistelimme kauniiseen pulloon pakattua tequilaa.

Agavesta valmistettavaa mezcalia emme matkallamme maistaneet, mutta ostimme kuitenkin pullollisen kotiin. Huomasimme jälkeenpäin pullon sisältävän toukan, joka on mezcal-pulloissa yleinen lisuke. Toukan voi kuulemma myös syödä. Taidan jättää herkun komealle kanssaeläjälleni.

Meksikolainen olut oli hyvää ja sitä oli saatavilla montaa herkullista sorttia. Kuvan saimme vain Montejosta, mutta itse pidin eniten hieman tummemmasta Negra Modelosta.

Hedelmät olivat Meksikossa meheviä ja makoisia. Matkallamme sisämaasta Meksikon länsirannikolle pysähdyimme ihanassa ja isossa hedelmäputiikissa.

Putiikissa oli hedelmien lisäksi myytävänä monenmoisia makeisia ja herkkuja. Tästä pehmeästä ja tiiviistä mötikästä en päässyt oikein selville, mutta päättelin sen olevan jotain marmeladin ja nougaan tyyppistä makeaa... Olisi pitänyt ostaa ja maistaa, niin ei tarvitsisi näin jälkeenpäin arvuutella.

keskiviikkona, syyskuuta 10, 2008

Meksikon makuja pt. 1

Kaikkihan me tykkäämme meksikolaisesta ruuasta, eikö? Meille tutut tacot ja tortillat ovat kuitenkin jossain määrin massakulutukseen ja länsimaisille markkinoille jalostuneita (vai taantuneita?) versioita, sillä ihan samannäköisiä, Santa Marian pusseista löytyviä maissituotteita ei Meksikossa näkynyt. Paljon siellä oli toki kovien maissilastujen tai pehmeiden lättyjen perustalle kehiteltyjä ruokia.

Paikallisissa polttareissa nautimme ihania pikkunaposteltavia. Tässä punaisiin tortillalättyihin leivottuja juustotaskuja sekä kastikkeella täytettyjä perunankuoria.

Ja tässä juustotäytteisiä sieniä ja jalapenoja.

Melkein kaikissa ruuissa oli aina jonkinmoinen soosi tai jopa kaksi lisukkeena. Yleensä mukana oli punaista salsaa tai muuta tulista kastiketta, guacamolea (joka oli huomattavasti parempaa kuin koskaan Suomessa!) tai ruskeaa papumössöä (frijoles), kuten tässä munakkaassa.

Epäilyttävästä ulkonäöstä huolimatta mössö oli ihan hyvää. Ja monesti hyvä proteiinilisuke kasvissyöjälle. (Kuvassa näkyvä munakas oli minulle vahingossa tuotu kinkkutäytteinen versio, jonka sain myöhemmin vaihdettua alunperin tilaamaani sienimunakkaaseen. Tulipahan otettua kuva kuitenkin.)

Vietimme häät (ei edelleenkään meidän, ks. aiempi selostus) Meksikon sisämaassa ja matkan loppuajan lomailimme helteisellä Tyynenmeren rannikolla. Kävimme Puerto Vallartassa matkaopas-kirjani suosittelemassa kasvisravintolassa. Ehdottomasti matkan parasta kasvisruokaa! Ravintolassa oli tarjolla kasvisruokabuffet, johon kuului monenlaisia salaatteja ja useita pääruokavaihtoehtoja. Falafelit olivat ihan ennennäkemättömiä, kuin kanankoipia.


Viimeisenä ateriana nautimme San Luis Potosín lentokentällä empanadoja ja enchiladoja, jotka tarjoiltiin asiaankuuluvine lisukkeineen.

Maha täynnä oli hyvä lähteä kotia kohti. Vuorokauden matkustamisen jälkeen olimmekin jo kotona.

torstaina, syyskuuta 04, 2008

Soppaa syksylle

Palasimme alkuviikosta Meksikosta, jossa olimme häämatkalla. Mutta ei sentään, siviilisäätyni ei ole miksikään muuttunut, sillä olimme siellä komean kanssaeläjäni sukulaisen häissä. Aivan. Meksikossa. Kaukanahan se on, mutta en ollenkaan pistänyt pahitteeksi parin viikon matkaa eksoottiseen, kuumaan ja värikkääseen maahan. Lupaan jakaa matkamuistoja kanssanne myöhemmin.

Tänne Suomeen oli tullut meidän poissaollessamme syksy. Sen kunniaksi tein eilen tulista tofukeittoa, joka lämmittää nyt muutaman päivän ajan helteestä toipuvaa huusholliamme. Käytin ensimmäistä kertaa hienoa Tofu-keittokirjaa, jonka sain Nuorelta naiselta jo aikaa sitten. Sovelsin ohjetta korvaamalla muutamia ainesosia toisilla (alkuperäiset ainekset ovat suluissa) ja lisäsin keiton tulisuutta sambal oelekilla. Kirjan herkullisissa resepteissä riittää kokeiltavaa vaikka koko talven varalle...


Kookos-tofukeitto

1 rkl raastettua inkivääriä
1 limen raastettu kuori
1-2 punaista chiliä
1 rkl fariinisokeria
1 rkl öljyä
7 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
3 porkkanaa
0,5 kg perunoita
1-2 dl sokeriherneitä (tai 1 purjo)
1 pkt maustamatonta tofua (tai marinoitua)
0,5-1 tlk kookosmaitoa
0,5 dl kookoshiutaleita
1 limen mehu
1 tl suolaa
1-2 tl sambal oelekia
1 tl kuivattua (tai 1 dl tuoretta) korianteria, minttua tai basilikaa

Raasta inkivääri ja limen kuori hienoksi. Pilko chili pieneksi. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää inkivääriraaste, limen kuori, chili ja fariinisokeri. Kuullota hetki. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio ja kuumenna. Lisää kuoritut ja pilkotut porkkanat ja keitä n. 5 minuuttia. Kuori ja paloittele perunat. Lisää perunapalat ja sokeriherneet (tai suikaloitu purjo) keittoon ja keitä n. 10 minuuttia. Lisää keittoon kookosmaito, kookoshiutaleet, limen mehu ja kuutioitu tofu. Mausta suolalla ja sambal oelekilla. Anna kiehahtaa ja siirrä kattila pois levyltä. Lisää vielä yrttejä kuivattuina tai tuoreena.