tiistaina, kesäkuuta 23, 2009

Kuka toi kinkun keskelle kesäpöytää?


Ah ja pah, se olin ma! (Seuraan vahingossa Nuoren naisen innovaatiivisten ja kulinaaristen vanhempien jalanjälkiä. He kun tarjoilivat Nuoren naisen lakkiaisissa kesällä 2002 perinteistä ja laajalti ihastusta herättänyttä kinkkua juhlavieraille.)

Minä toki nautin kinkkuni lihattomassa muodossa, joten teen sen seitanista. Tein tällä Chocochilin ohjeella kinkkua ensimmäisen kerran viime jouluna, jonka jälkeen olen huomannut paistavani paistia aina vähän väliä. Olen ilmeisesti harrastanut asiaa jossain määrin häpeillen, sillä en ole ennen tätä kinkusta kylillä huudellut.

Kinkku on nimittäin loistavaa leivänpäällistä riippumatta vuodenajasta. Eikä tässä kyseisessä versiossa niin kovasti joulukaan maistu, että kinkkua kannattaisi sen vuoksi karsastaa. Puolitoista viikkoa sitten tekemäni - ja yksin nauttimani - seitanpaisti vetelee vasta nyt viimeisiään. Kinkku on siis paitsi riittoisa ja maukas myös luultavasti huomattavasti ilmastoystävällisempi leivänpäällinen kuin juustokimpale.

Seitankinkku

4 dl gluteenijauhoja
1 dl kikhernejauhoja
1 dl soijajauhoja
1 rkl kasvisliemijauhetta
0,25 tl suolaa
0,5 tl garam masalaa
1 tl paprikajauhetta (tai savupaprikajauhetta)
0,25 tl jauhettua inkivääriä
1 tl valkosipulijauhetta tai -rouhetta

0,5 dl soijakastiketta
0,5 dl öljyä
2,5 dl vettä

Marinadi:
3 rkl öljyä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl viinietikkaa
1 rkl tomaattipyrettä
0,5 dl vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää öljy ja soijakastike veteen ja lisää seos jauhoihin. Sekoita ja vaivaa muutaman minuutin ajan. Muotoile paistiksi.

Sekoita marinadin aineet ja kaada paistin päälle. Anna paistin marinoitua vähintään pari tuntia, mielellään yön yli. Kääri marinoitunut paisti folioon ja paista 175-asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia

4 kommenttia:

Elina kirjoitti...

Mä teen itsekin tätä kinkkua vähän väliä - jos jättää vähän jouluiselta maistuivat mausteet pois (garam masala ja inkivääri) ja laittaa tilalle vaikka jotain chilimausteseosta ja nestesavua marinadiin, niin tää on ihan loistavaa erityisesti leivän päällä.

Kaveri kirjoitti...

Juu. Minunkin pitäisi hankkia sitä nestesavua kokeiluun. Se on ilmeisen toimivaa, sillä olen törmännyt siihen viime aikoina useammassakin marinadi- ja mausteohjeessa.

Sanna kirjoitti...

Onko mahdollista korvata gluteenijauhoja jollakin muulla jauholla, kun ei gluteenijauhoja oikeen tule paljoa käytettyä? Jos joku viitsisi hieman valaista mua...

Sanna kirjoitti...

Onko tuo gluteenijauho sama kuin gluteenittomat jauhot? Ja mistä kikhernejauhoja saa? Tänään olin kaupassa enkä löytänyt vaikka myyjältä kysyin. Vastaus pitäisi saada kun jouluna ajattelin kokeilla tuota kinkkua...