maanantaina, joulukuuta 07, 2009

Tekosyy lanttukuutioille

Iih! Lanttu on uusi juuresihastukseni. Ei syytä huoleen, punajuurella on edelleen paikka sydämessäni, mutta rakkauteni juureksiin näyttää koskevan kaikenkokoisia, -sukuisia ja -muotoisia yksilöitä. Aavistuksen makeat lanttukuutiot ovat tuoksuneet keittiössämme (ja koko kaksiossamme) jo muutamana pimeänä talvi-iltana. Ehkä näitä voisi tarjota joulupöydässäkin sen iänikuisen lanttulaatikon sijaan?

Eräänä iltana tein lisukkeeksi leimattujen lanttukuutioiden tekosyyksi (tai pääruoaksi, ihan miten sen nyt haluaa ottaa) papuisia perunaröstejä. Kokeilemisen arvoisia nekin.


Lanttukuutiot

1 iso lanttu
öljyä
pippuria
suolaa
2 rkl siirappia

Kuori lanttu ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kuumenna rasva kattilan pohjalla ja lisää lanttukuutiot ruskistumaan. Paista miedolla lämmöllä viitisen minuuuttia. Lisää pippuria, suolaa ja siirappia. Anna hautua kannen alla pehmeiksi (10-15 min). Nauti vaikkapa peruna-papuröstien kera.


Peruna-papuröstit

2 jauhoista perunaa
1 sipuli
3-4 dl kidneypapuja
valkopippuria
suolaa
öljyä

Kuori ja raasta perunat ja sipuli. Soseuta kypsät pavut sauvasekoittimella. Papusose kannattaa jättää karkeaksi, jotta suutuntuma säilyy. Lisää peruna-sipuliraasteeseen papusose ja mausteet. Sekoita käsin. Muotoile massasta pihvejä ja paista pannulla molemmin puolin runsaassa öljyssä.

3 kommenttia:

Elina kirjoitti...

Meillä syödään jouluna aina lanttukuutioita (tai viipaleita), jotka maustetaan suolan, pippurin ja öljyn lisäksi muskottipähkinällä ja siirapilla. Hakkaa lanttulaatikon mennen tullen!

Noi papuröstitkin vaikuttaa hyvältä, täytyy testata!

Malitsu kirjoitti...

Uijui, ihan tulee lapsuuden joulut mieleen. Meidän äiti teki kanssa aina ison pannullisen siirappimausteisia lanttukuutioita. Sitä samaa satsia mussutettiin sitten koko joulunaika, ja maku vaan parani joka lämmityskerralla.

Kaveri kirjoitti...

Hei jee! Hienoa, että tätä harjoitetaan muuallakin. Sain jo äitini suostumaan laatikon korvaamiseen kuutioilla, joten uusi perinne on ehkä tuloillaan. Kiitos Elina muskottipähkinän muistutuksesta! Olenkin ehtinyt sen unohtaa muutamalla kuutiointikerralla. ;)