maanantaina, tammikuuta 24, 2011

Kanelinen juustokakku

Oho, olikos meillä tämmöinen ruokablogikin? Jos pelkästään tätä olisi uskominen, niin voisi kuvitella, että Vegemisten tytöt ovat kokeneet nälkäkuoleman jo aikaa sitten.

Näin ei kuitenkaan onneksi (vai onnettomuudeksi?) ole. Sen sijaan olemme kumpainenkin viettäneet hiukan lomaa ja reissailleet. Toinen kotimaassa ja toinen ulkomaisten patojen äärellä.

Niistä kenties jonkinlaista postausta joskun myöhemmin. (Jos olisi viaton lukija, en välttämättä odottaisi liikoja näiltä lupauksilta.)

Mutta siis, vaikka täällä ei ole niin mitään tapahtunut, on keittiöissä hellat kuumenneet ja uunit huutaneet. Tässä siitä esimerkki, kun allekirjoittanut vanheni männä viikolla, ja kestitsi ihastuttavia ystäviään erinäisin makein leipomuksin.

Samalla koin myös karvaan opetuksen. Aina ei ole pakko uskoa ohjetta sinisilmäisesti. Vaikka siinä ei mainittaisikaan, että kakku kannattaa ottaa hyvissä ajoin tarjolle, jotta se olisi leikattavissa, ei se tarkoita, etteikö niin kannattaisi tehdä!


Kanelinen juustokakku

Praliini:
60g mantelilastuja
185g sokeria + 1,2 dl vettä

Pohja:
225g kaurakeksejä
100g voita

Täyte:
250g mascarponea
250g tuorejuustoa
400g kondensoitua maitoa
½ dl hunajaa
3 dl kuohukermaa
2 tl kanelia

Tee ensin praliini. Ja tämä jos mikä oli rasittavaa hommaa. Levitä mantelit foliolla peitetylle pellille. Sulata vesi ja sokeri kattilassa. Kun sokeri on kullanväristä, kaada se manteleiden päälle.

Huom: Suosittelen kaivamaan tietoa sokerin käsittelystä. Omani kanssa olin repiä hiukset päästä. Ensimmäisessä erässä sokeri meni liian tummaksi a.k.a lähes paloi ja toisella kerralla se jäi liian vaaleaksi. Lisäksi molemmilla kerroilla lientä oli mielestäni liian vähän. Vai oliko se vain liian paksua, jonka vuoksi se ei kunnolla levinnyt? Vai jähmettyykö se niin nopeaa, että määrä tuntui vähäiseltä? Tiedä häntä, vaikeaa se mielestäni kuitenkin oli! Jos omistat sokerimittarin (kuten minä, mutta joka en tajunnut etsiä tätä tietoa etukäteen) tulisi sokerin olla tämän mukaan 112-116 asteista.

Lämmitä uuni 150 asteiseksi. Murskaa keksit ja puolet kovettuneesta praliinista. Sekoita sulanut/sulatettu voi murujen joukkoon. Leikkaa 23cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperipala ja voitele reunat. Painele keksivoimurska vuoan pohjalle ja reunoille.
Paista pohjaa 150-asteessa n. 15 ja anna jäähtyä.

Sekoita mascarpone ja tuorejuusto sähkövatkaimella notkeaksi. Sekoita joukkoon kondensoitu maito ja hunaja. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi ja kääntele juustomaitomassan joukkoon. Kaada seos vuokaan ja ripottele päälle kaneli. Tee tikulla kakun pintaan pyörteitä.

Laita kakun päälle kelmu ja nosta pakastimeen useaksi tunniksi tai jopa yön yli, niin että se hyytyy. HOX: nosta ajoissa (1,5-1h) huoneenlämpöön, jotta kakku ei ole umpijäässä siinä vaiheessa kun sitä olisi tarkoitus nauttia.

Lohko loppu praliini palasiksi ja koristele niillä kakku.

Kakku keräsi huimasti kiitoksia ja kehuja, joten suosittelen sitä varauksetta. Paitsi en suosittelekkaan, vaan suosittelen sillä varauksella, että sen muistaa nostaa ajoissa tarjolla.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Voisikohan koko praliiniin teon unohtaa ja tehdä vai peruskeksivoipohjan jos on oikein laiska? :D