maanantaina, lokakuuta 17, 2011

Karpaloleipä

Nappasin tämän mainion leipäohjeen muutaman viikon takaisesta Hesarista. Täysjyväjauhoja ja kaikkea kivaa. Pakko olla hyvää! Melko makeaa tosin, vaan haitanneeko tuo näillä kylmenevillä syysilmoilla.

Karpaloleivät

1,5 dl kädenlämpöistä vettä
2 pss kuivahiivaa (tai 50 g tuoretta)
500 g kädenlämpöistä omenasosetta
2-3 tl suolaa
0,5 dl siirappia
1 dl auringonkukansiemeniä
100 g rouhittuja saksanpähkinöitä
3,5 dl kaurahiutaleita tai -jauhoja
3 dl spelttijauhoja
5-6 dl vehnäjauhoja
100 g kuivattuja karpaloita
0,5 dl öljyä

Liuota hiiva lämpimään veteen. Sekoita joukkoon lämmin omenasose, suola, siirappi, siemenet ja pähkinät.

Lisää ensin kaurahiutaleet tai -jauhot ja spelttijauhot. Lisää vehnäjauhot vähitellen. Vaivaa huolellisesti. Lisää loppuvaiheessa öljy ja karpalot.

Peitä taikina ja nosta jääkaappiin nousemaan yön ajaksi. Nosta kulho aamulla huoneenlämpöön vähintään tuntia ennen leipomista.

Vaivaa taikina kevyesti uudestaan ja muotoile siitä kaksi (vuoka)leipää ja kohota. Paista leipiä 200-asteisessa uunissa 40 minuuttia.

Ei kommentteja: