lauantaina, marraskuuta 12, 2011

Ihastuttavat idut

Kaikki vastuulliset ruokaihmiset kai jo tietävät, ettei talvella kannattaisi syödä juurikaan tuorevihanneksia, kuten tomaatteja, lehtisalaatteja tai kurkkuja. Niiden sijaan tulisi hyödyntää kauden satoa meiltä ja muualta, kuten ulkomaisia sitrushedelmiä ja kotimaisia juureksia. Jos kuitenkin on tottunut kurkkuun leivän päällä, siitä voi olla vaikea luopua.

Ylinnä ja alinna mungpavun ituja. Keskellä sinimailasen- eli alfalfan ituja.

Siksipä tuorevihreät kannattaa tehdä itse! Ja sehän onnistuu helposti idättämällä. Idättää voi miltei kaikkia siemeniä ja papuja. Minä olen mieltynyt sinimailasen ja mungpavun ituihin. Löysin hyvän idätysastian tuolta ja vinkkejä muun muassa täältä.

Idut antavat ihanan lisän eväsleipiin ja itusalaatista saa helposti ja nopeasti ravinteikkaan aterian. Tässä versiossa on tosin vielä tomaattia, mutta sen voi hyvin korvata esimerkiksi juures- tai kaaliraasteella.

Itusalaatti

3-4 dl tuoreita ituja, esim. sinimailasen ja mungpavun ituja
0,5 avokado
1 tomaatti
auringonkukansiemeniä t. pähkinöitä
salaatinkastiketta

Pilko avokadon puolikas ja tomaatti. Sekoita ainekset keskenään ja mausta haluamallasi kastikkeella.

3 kommenttia:

Niina Oivi kirjoitti...

HIP!
Kertoisitko ihan kädestä pitäen miten tuo idätyslaatikko toimii? MITÄ sinne laitetaan jotta itää?
Halu tehdä omat idut! Mutkun en nyt ossaa.

Kiitostaa.

Kaveri kirjoitti...

Hip hei!

Idätyslaatikon kerroksiin levitetään idätettäviä siemeniä tai papuja, 1-2 rkl per kerros riittää.

Helpoimmasta päästä olevat mungpavut täytyy liottaa vedessä yön yli ennen astiaan laittamista. Mungpavut itää jo kahden päivän kuluttua.

Sen sijaan sinimailasen eli alfalfan siemenet voi laittaa suoraan astiaan. Ne itävät hitaammin, noin viiden päivän päästä.

Kerroksia täytyy kastella 2-3 kertaa päivässä, hieman riippuen idätettävästä tavarasta. Minä olen yleensä kastellut astian aamuisin ja iltaisin. Astiaan voi joko kaataa lasillisen vettä tai kastella suoraan juoksevan veden alla. Itse olen suosinut jälkimmäistä kastelutapaa.

Peitän kannettoman astian yleensä talouspaperilla, jottei banaanikärpäset vallan villiinny.

Linkkaamastani taulukosta löytää eri siementen ja papujen liotus- ja itämisaikoja. Samaten Uuden mustan sivuilta löytyy hyvä tietopaketti aiheesta:
http://www.uusimusta.fi/etusivu/2011/1/7/idatysnikseja-aloittelijoille.html

Niina Oivi kirjoitti...

KIITTI :)