Siksipä tuorevihreät kannattaa tehdä itse! Ja sehän onnistuu helposti idättämällä. Idättää voi miltei kaikkia siemeniä ja papuja. Minä olen mieltynyt sinimailasen ja mungpavun ituihin. Löysin hyvän idätysastian tuolta ja vinkkejä muun muassa täältä.
Idut antavat ihanan lisän eväsleipiin ja itusalaatista saa helposti ja nopeasti ravinteikkaan aterian. Tässä versiossa on tosin vielä tomaattia, mutta sen voi hyvin korvata esimerkiksi juures- tai kaaliraasteella.
Itusalaatti
3-4 dl tuoreita ituja, esim. sinimailasen ja mungpavun ituja
0,5 avokado
1 tomaatti
auringonkukansiemeniä t. pähkinöitä
salaatinkastiketta
Pilko avokadon puolikas ja tomaatti. Sekoita ainekset keskenään ja mausta haluamallasi kastikkeella.
3 kommenttia:
HIP!
Kertoisitko ihan kädestä pitäen miten tuo idätyslaatikko toimii? MITÄ sinne laitetaan jotta itää?
Halu tehdä omat idut! Mutkun en nyt ossaa.
Kiitostaa.
Hip hei!
Idätyslaatikon kerroksiin levitetään idätettäviä siemeniä tai papuja, 1-2 rkl per kerros riittää.
Helpoimmasta päästä olevat mungpavut täytyy liottaa vedessä yön yli ennen astiaan laittamista. Mungpavut itää jo kahden päivän kuluttua.
Sen sijaan sinimailasen eli alfalfan siemenet voi laittaa suoraan astiaan. Ne itävät hitaammin, noin viiden päivän päästä.
Kerroksia täytyy kastella 2-3 kertaa päivässä, hieman riippuen idätettävästä tavarasta. Minä olen yleensä kastellut astian aamuisin ja iltaisin. Astiaan voi joko kaataa lasillisen vettä tai kastella suoraan juoksevan veden alla. Itse olen suosinut jälkimmäistä kastelutapaa.
Peitän kannettoman astian yleensä talouspaperilla, jottei banaanikärpäset vallan villiinny.
Linkkaamastani taulukosta löytää eri siementen ja papujen liotus- ja itämisaikoja. Samaten Uuden mustan sivuilta löytyy hyvä tietopaketti aiheesta:
http://www.uusimusta.fi/etusivu/2011/1/7/idatysnikseja-aloittelijoille.html
KIITTI :)
Lähetä kommentti