lauantaina, marraskuuta 26, 2011

Siemenpatongit

Olen edistynyt. Ja jo miltei hyvä tässä. Nimittäin hiivaleipien vääntämisessä. Eikähän niihin aikaakaan liikaa tuhraannu, jos nyt ei aivan jäniksen selässä ole. Sitä paitsi, taikina kohoaa jopa puolessa tunnissa.

Näitä siemenpatonkeja olen tehnyt muutamankin kerran. Pellavansiemenet voi korvata auringonkukansiemenillä ja taikinasta voi tehdä sämpylöitäkin.

Siemenpatongit

25 g hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
3 dl vettä
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
1 dl pellavansiemeniä (tai esim. auringonkukansiemeniä)
0,5 dl ruisrouhetta tai -hiutaleita
1 dl kauraleseitä
4-5 dl vehnäjauhoja
1 rkl etikkaa
2 rkl öljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, siirappi, pellavansiemen- ja ruisrouhe, kauraleseet ja 1 dl vehnäjauhoja. Vatkaa tasaiseksi ja anna taikinan levätä 10 minuuttia.

Alusta taikinaan loput jauhot ja lisää lopuksi etikka ja öljy. Vaivaa muutama minuutti ja lisää tarvittaessa jauhoja. Kohota taikina lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi (0,5-1 h).

Jaa taikina kahteen osaan ja mutoile niistä patongit tai väännä halutessasi sämpylöitä. Siirrä pellille leivinpaperin päällee, viillä pintaan viiltoja ja anna kohota 20 minuuttia.

Paista patonkeja 250-asteisen uunin keskitasolla noin 12 minuuttia. Laita matala, vedellä täytetty astia uunin pohjalle paistamisen ajaksi, niin saat rapeakuorisia patonkeja.

Ei kommentteja: