keskiviikkona, maaliskuuta 19, 2008

Kirpein suin kevääseen

Oletteko pistäneet merkille, että kevät tulee? Ja pääsiäinenkin. Löysin viime viikon Kalevan ruokasivuilta sen verran keväisen ohjeen, että pakkohan sitä oli kokeilla.


Limetorttu

Pohja:
250 g (eli n. 4 dl) vehnäjauhoja
90 g (eli reilu desi) sokeria
125 g voita
1 limen kuori
vaniljaa (esanssin tai sokerin muodossa)
1 muna

Täyte:
4 munaa
200g (eli reilu 2 dl) sokeria
3 limen mehu
2 limen kuori
1,25 dl kermaa

Vatkaa sokeri ja voi vaahdoksi. Lisää muna, raastettu limen kuori sekä jauhot, joihin olet sekoittanut vaniljasokeria. Laita taikina hetkeksi jääkaappiin. Kaaviloi taikina piirasvuokaan ja pistele haarukalla. Esipaista pohjaa 180-asteisessa uunissa 8-10 minuuttia.
Sekoita täytteen ainekset ja lämmitä kevyesti kattilassa. Kaada täyteseos esipaistetun pohjan päälle ja jatka tortun paistamista 120 asteessa vielä 25-30 minuuttia. Tai näin siis sanotaan ohjeessa, mutta oma torttuni oli puolen tunnin kypsymisen jälkeen vielä sen verran hyllyvä, että jatkoin paistamista ainakin parikymmentä minuuttia.

Epäilen täytteessä olleen hieman liikaa limemehua (puristin hedelmät nimittäin ihan viimeiseen tippaan asti), joten kenties vähempikin olisi riittänyt. Ja kermaa minulla oli vain desin verran. Jos joku tietää syyn paistoajan noinkin suureen poikkeamaan kohdallani, kertokaa se toki minulle tietämättömällekin. Ohjeessa neuvottiin kokeilemaan torttua vaniljaisen mascarponevaahdon kera, jonka uskon olevan aivan loistava lisuke. Me tyydyimme budjettisyistä kuitenkin ihan tavalliseen vaniljajäätelöön.

1 kommentti:

jenni kirjoitti...

Hyllyvä täyte saattaisi asettuaa ihan jäähtymällä. Tein juuri juustokakkua jonka täyte oli ihan lölliä ohjeen paistoajan jälkeen. Otin kaakun pois uunista, sillä en halunnut polttaa pohjaa. Täyte asettui paikalleen täydellisesti vaikka ensin epäilin.