lauantaina, kesäkuuta 07, 2008

Hämmentäviä leipiä

Olen näköjään nykyjään mieltynyt erilaisiin marjaisiin ja hedelmäisiin leipiin. Löysin netistä pari viikkoa sitten tämän rukiisen puolukkapatongin ohjeen, jota oli tietenkin pakko kokeilla. Enemmänhän nuo kyllä kunnon leiviltä kuin pitkulaisilta patongeilta näyttävät. Maku oli jokseenkin limppumainen, johtuen ehkä ruisjauhoista ja siirappivesi-sivelystä. Täytyy sanoa, että tämä oli hämmentävä leipäkokemus. Odotin patonkeja, sainkin kapeita leipiä. Maistoin limpun leivästä, joka ei muutoin muistuttanut sitä. Näille leiville ei kannata näin ollen asettaa kummoisempia odotuksia, vaan ottaa kaikki ilolla ja uteliaisuudella vastaan...


Puolukkainen ruispatonki

5 dl piimää (tai 2-3 dl maustamatonta jugurttia + 3-2 dl vettä)
50 g hiivaa
2,5 tl suolaa
2 tl fenkolia
0,5 dl siirappia
1 dl puolukoita
4 dl ruisjauhoja
n. 7 dl vehnäjauhoja
50 g voita
2 dl puolukoita
Voiteluun:
2 rkl siirappia
2 rkl vettä

Murenna hiiva tai liuota kuivahiiva lämpimään nesteeseen. Minä käytin piimän sijaan vedellä ohennettua maustamatonta jugurttia. Lisää joukkoon mausteet, siirappi ja puolukat. Alusta mukaan ruisjauhot ja vehnäjauhoja sen verran, että saat kiinteän taikinan. Lisää lopuksi pehmeä voi. Peitä taikina liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi.
Muotoile kohonneesta taikinasta kaksi pitkulaista litteää soikiota. Ripottele puolukat levyjen pinnalle ja kääri levyt patongeiksi. Kohota vielä puolisen tuntia.
Voitele leipien pinta siirappivedellä ja paista 200-asteisessa uunissa 35 minuuttia. Voitele patongit vielä toisen kerran paiston loppuvaiheessa.

Ei kommentteja: