maanantaina, heinäkuuta 21, 2008

Hyggeä ja hyvää ruokaa

Käväisin viime viikolla lapsuudenystäväni luona Kööpenhaminassa, jonne hänen tiensä on vuosien myötä vienyt. Kaupunki osoittautui kaikkien kuulemieni kehujen arvoiseksi kauneudessaan ja mukavuudessaan. Säät olisivat voineet olleet hieman kesäisemmät ja oma oloni parempi (sairastin koko matkan kuumeen rajamailla), mutta onnistuin silti saamaan aimo annoksen tanskalaista hyvää oloa, "hyggeä".

Jokaisen Tanskassa vierailevan ruokalistalla tulisi tietenkin olla smörrebröd. Minä en valitettavasti maistanut matkallani voileivän voileipää (lienee kai halventavaa kutsua smörrebrödiä voileiväksi, mutta suora suomennos tekee sen mahdolliseksi ilman ilkeyttä), vaikka aikomukseni siihen olivat vakaat. Viisi päivää on melko lyhyt aika niinkin kompaktissa kaupungissa kuin Kööpenhamina, joten paljon jäi näkemättä ja maistamattakin. Eräänä aamuna nautin kuitenkin unelmieni aamiaisen Laundromat Caféssa, joka on viehättävä itsepalvelupesulan ja kahvilan yhdistelmä.


Aamiaisannoksen nimi on Clean. Siihen kuuluu tuoreiden hedelmien, jugurtin ja myslin lisäksi myös pieniä leipäpaloja ja munakokkelia, jonka olin kuvaa ottaessani ehtinyt jo hotkia pahimpaan nälkääni, rippeitä näkyy lautasen takaosassa.

Tanskahan on smörrebrödien lisäksi tunnettu myös lukuisista panimoistaan. Vaikka minä olen suuri oluen ystävä, en nauttinut matkallani kuin pullollisen Tuborgia ja toisen Carlsbergiä. Pienempiin merkkeihin en kyennyt epäsuotuisalta ololtani tutustumaan ollenkaan. Suunnitelmissani oli visiitti Kööpenhaminan keskustan liepeillä sijaitsevaan Carlsbergin panimoon, mutta ajanpuutteen vuoksi jätimme vierailun seuraavaan kertaan. Toinen suuri intohimoni juomien saralla on kahvi, joka oli kaikkialla Kööpenhaminassa ihan loistavaa. Vastajauhetut pavut tuntuvat olevat kaupungin kahvikulttuurin perusta.

Vielä täytyy mainita ihastukseni paikallisten ruokakauppojen eettiseen ja ekologiseen tarjontaan. Kaikista tuotteista margariinista hammastahnaan löytyi monia luomuvaihtoehtoja ja lukuisista myös reilun kaupan versioita. Lapsuudenystäväni kertoi valitsevansa ruokakaupassa huomaamattaan melkein aina luomutuotteita, sillä ne ovat sopivasti käden ulottuvilla ja niitä on tarjolla paljon. Samaa Suomeen, kiitos!

Ei kommentteja: