maanantaina, heinäkuuta 28, 2008

Leipää kikherneistä

En ole vieläkään palauttanut Jamie Oliverin loistavaa keittokirjaa kirjastoon. Eilen lueskelin jälleen kyseistä opusta ja tein leivänpuutteeseen marokkolaista kikherneleipää reseptillä, jota olen kokeillut jo kertaalleen. Vaikka puolitin ainekset, meni puolet leivistä pakkaseen. Taikinaohjeesta taitaa muuten tulla leipien vakioreseptini. Leipominen sen mukaan on nimittäin melkoisen miellyttävää. Nämä kikherneleivät sopivat loistavasti keittojen seuralaiseksi tai erilaisten tahnojen kaveriksi. Hummusta kannattaa kuitenkin ehkä välttää, jottei saa kikherneistä yliannostusta.


Marokkolainen kikherneleipä

2,5 dl vettä
1 ps kuivahiivaa
1 rkl siirappia (tai hunajaa tai sokeria)
4,5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl grahamjauhoja
1,5 tl suolaa
1,5 tl korianterinsiemeniä murskattuina (tai valmiiksi jauhettua korianteria)
1,5 tl jeeransiemeniä murskattuina
2-4 dl kikherneitä hienonnettuina

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Sekoita puoleen vesimäärään hiiva ja siirappi. Tee jauhoista ja suolasta seos isoon kulhoon tai puhtaalle pöydälle. Kaada hiiva-siirappi-vesiseos jauhokeon keskelle ja sekoita sormilla jauhoja nesteeseen. Lisää vähitellen loput vedestä ja sekoita taikina kiinteäksi. Lisää vielä mausteet ja hienonnetut kikherneet ja vaivaa taikinaa voimakkaasti viitisen minuuttia. Jätä taikina nousemaan 40 minuutiksi.
Jaa kohonnut taikina kuuteen osaan ja kauli ne puolen sentin paksuisiksi levyiksi. Venytä paloista soikioita. Taikinaa ei tarvi enää nostattaa vaan voit laittaa leivät uuniin heti, kun se on lämmennyt 225 asteeseen. Paista leivät uuniritilällä tai pellillä leivinpaperin päällä kaksi kappaletta kerrallaan. Jamie Oliverin mukaan leipien kypsymiseen menee vain neljä minuuttia, mutta minun leivät ottivat lähemmäs kymmenen. Tarkkaile paistumista ja ota leivät uunista, kun niiden pinta on herkullisen paahtunut.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ihania sämpylöitä tuli tästä. Nam! Seuraavaksi taidan kokeilla tuota bataatti-kikhernekeittoa, sekin kuulostaa herkulta.