torstaina, heinäkuuta 03, 2008

Synttärikakku

Isoveljeni on asunut jo vuosia maailmalla ja epäilen hänen ikinä kotimaahansa enää vakituisesti palaavankaan. Säännöllisesti hän toki täällä vierailee. Tällä kertaa veljen viikon visiitti Suomeen ajoittui sopivasti hänen omalle syntymäpäiväviikolleen. Koskapa en juuri koskaan pääse häntä keittotaidoillani lahjomaan/kiittämään/muuten vain niillä leuhkimaan, päätin hyödntää tämän ainutlaatuisen kerran tarjoamalla hänen juhlilleen sekä paikan että antimet. Pahimman nälän sammuttajana tarjoilin kaksi pizzaa salaatin kera. Syntymäpäivillä tärkeintä suuhunpantavaa on kuitenkin kakku, jonka maun täytyy olla kohdillaan, jotta sitä vesi kielellä muisteltaisiin.

En ole koskaan hirveästi innostunut täytekakuista. Siksipä olin erityisen innostunut löytäessäni Jamie Oliverin juhlakakku-ohjeen, joka yhdistää mielenkiintoisesti kermakakun kauniin kuohkeuden suklaakakun mehevyyteen. Loistavaa, sanon minä, kaikin puolin. Valmis kakku oli paitsi syötävän hyvää, myös erittäin herkullisen näköinen. Siksi pahoittelen (jälleen) kuvien surkeutta. Syynä moiseen oli kova kiire päästä maistamaan ja vieraiden pitäminen tyytyväisinä. Jos kokeilette reseptiä itse, huomaatte myös sen ulkoisen kauneuden.


Juhlakakku á la Jamie Oliver

Kakkupohjataikina:
3 reilua ruokalusikallista kaakaojauhetta
4 rkl kiehuvaa vettä
3,5 dl sokeria
200 g voita
3 suurta munaa
3,5 dl vehnäjauhoja
2,5 tl leivinjauhetta
1 kourallinen mantelilastuja

Kostutukseen:
tilkka esim. sherryä tai konjakkia

Täyte:
2 dl kermaa
3-4 dl marjoja (esim. mustikoita ja mansikoita)

Suklaakuorrute:
100 g voita
100 g hyvää tummaa suklaata
100 g tomusokeria
3 rkl maitoa

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Jos sinulla on kaksi samankokoista kakkuvuokaa, paista kakkulevyt niissä. Yhdelläkin toki selviää, silloin pohja täytyy vain paistamisen jälkeen puolittaa. Jamie Oliver neuvoi vuoan kooksi noin 20 cm halkaisijaltaan, mutta minun 24 cm:n vuoillakin hommassa onnistui. Peitä vuoan/vuokien pohjat leivinpaperilla. Sekoita kaakaojauhe ja kiehuva vesi tasaiseksi seokseksi. Vaahdota sokeri ja pehmeä voi. Lisää voivaahtoon kaakao-vesiseos, munat sekä jauho-leivinjauheseos. Sekoita hyvin ja lisää lopuksi mantelit. Lusikoi taikina yhteen tai kahteen vuokaan ja paista pohjaa/pohjia 20-30 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ja irrota vuoasta/vuoista. Jos käytät yhtä kakkuvuokaa, halkaise kakkupohja. Poista leivinpaperit.

Pane suklaakuorrutteen aineet kulhoon ja se edelleen kuuman vesikattilan päälle. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä. Vaahdota kerma ja mausta sokerilla. Kostuta halutessasi kakkulevyt tilkalla alkoholia. Oliver neuvoi käyttämään sherryä, mutta sen puutteessa minä turvauduin konjakkiin. Levitä toiselle pohjalle paksulti kermavaahtoa, jonka päälle ripottele runsaasti tuoreita marjoja. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin mansikoita ja vadelmia, mutta minun kakustani löytyi tuoreiden mansikoiden lisäksi pakastemustikoita. Paina toinen kakkulevy päälle. Kuorruta koko komeus jäähtyneellä suklaalla ja levitä sitä reunoillekin. Anna päällysteen vielä kovettua hetken ennen kuin nostat kakun pöytään. Pidä huoli siitä, että kakkulautanen on itse kakkua isompi, sillä kuorrute valuu herkullisesti yli rajojen...

Ei kommentteja: