perjantaina, lokakuuta 10, 2008

Selleriä, yäk!

Sain Nuorelta naiselta elokuussa syntymäpäivälahjaksi uuden kauniin keittokirjan. Tästähän muodostuu jo perinne! Marianne Kiskolan Papu, porkkana ja hillopulla sisältää simppeleitä ja maukkaita kasvisreseptejä juomista jouluruokiin. Ensimmäinen kokeiluni kohdistui Waldorfin salaattiin, jota olen aina jostain syystä vieroksunut. En ole oikeastaan koskaan tiennyt, mistä salaatissa on kyse. Ohjeen ainekset luettuani en kuitenkaan antautunut täysin peloitta Walden houkutuksille, sillä korvasin lehtisellerin porkkanalla. Luulen lehtisellerin pahan maun johtuvan siitä, että sen syöminen kuluttaa enemmän kaloreita kuin se syöjälleen antaa. Näin olen ainakin jostain joskus lukenut. Tiedä sitten, onko totta.


Walden salaatti

Kastike:
2 dl maustamatonta jogurttia
1 rkl sitruunamehua
0,5 rkl sinappia
1 rkl hunajaa tai siirappia

300 g juuriselleriä
2 porkkanaa (tai 2 lehtisellerin vartta)
2 omenaa
puolikkaan sitruunan mehu
kourallinen viinirypäleitä
1 dl mysliä
vihreää salaattia

Valmista ensin kastike sekoittamalla sen ainekset keskenään.
Kuori ja raasta juuriselleri. Kiehauta selleriraastetta suolalla maustetussa vedessä 5 minuuttia. Valuta ja anna jäähtyä siivilässä. Kuori porkkanat ja leikkaa ne tikuiksi. (Tai vaihtoehtoisesti tikuta huuhdellut lehtisellerin varret.) Kuori ja puhdista omenat ja leikkaa nekin ohuiksi tikuiksi. Kaada välittömästi sitruunamehu omenatikkujen päälle, jotteivät ne tummu. Puolita viinirypäleet. Sekoita selleriraaste, porkkanatikut (tai lehtiselleritikut), omenatikut ja viinirypäleet keskenään. Sekoita kastike salaattiin ja lisää mysli viimeisenä. Aseta salaatinlehdet salaattikulhoon alimmaiseksi ja kaada salaattiseos päälle.

Ei kommentteja: