maanantaina, marraskuuta 16, 2009

Elokuvissa tavattua

Kävin äitini kanssa katsomassa ihastuttavan Julie & Julia -elokuvan. Vaikka olen näin jälkeenpäin kuullut moitteita siitä, että elokuvassa on liian vähän ruokaa, en suostu hyväksymään pahoja sanoja tuosta söötistä ja hauskasta elokuvasta. Minä tykkäsin!

Elokuvasta inspiroituneena kävin hakemassa vanhemmiltani lainaan Ranskalaisen keittiön salaisuudet vuodelta 1971. Kyseessä taisi olla suomennetun version kahdeksas painos. Isäni on vannonut kirjan nimeen niin kauan kuin muistan.
Opuksen suosiosta kertoi myös reseptien vierestä löytyvät merkinnät. Uusivuosi -71, Ristijäiset -75. Sipulikeiton kohdalla oli merkinta x 30. Sitä onkin valmistettu (ainakin) kahden sisarukseni häihin, joten ei liene ihme, että ohjetta on kerrottu jopa 30:llä.

Kirjan esipuhe on valloittava ja selkeä, kuten kirjan reseptitkin. Oikeassa Julia on siinä, että ruokien valmistukseen hänen ohjeillaan kannattaa varata aikaa. Ensimmäisenä testaukseen päässeet sieni-uppomuna-torttuset ottivat sunnuntai-iltapäivästäni reilun kolme tuntia. Aika paljon, kun lopputuloksena oli neljä pientä tartalettia.


Sieniuppomuna-torttuset
4 kappaletta

0,8 dl vehnäjauhoja
25 gr. voita
1,5 rkl. kylmää vettä
hyppysellinen sokeria

Nypi jauhot ja voi muruseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti sekaisin. Levitä taikinaa kevyesti jauhoitetulla tasolla. Kerää palloksi, kääri kelmuun ja jätä jääkaappiin vähintään tunniksi.
Kauli taikina ohueksi ja painele se muffinsivuokiin. Pistele vuoan pohja haarukalla ja laita niille leivinpaperipala. Kaada paperin päälle paistoherneitä ja paista 200 asteessa7-8 minuuttia. Ota herneet ja paperi pois, pistele uudestaan ja paista 4 minuuttia.

Sienisipulipaistos

250 g tuoreita herkkusieniä
0,5 dl kermaa
1,5 rkl. sipulisilppua
1,5 rkl. voita
0,75 rkl. jauhoja
suolaa
ripaus valkopippuria

Silppua sienet ja sipuli. Purista sienistä kourallinen kerrallaan keittiöpyyhkeen reunassa liiallinen neste pois. Kuumenna voi pannulla ja paista siinä sieniä ja sipulia 8 minuuttia, kunnes sienet irtoilevat toisistaan. Sirottele sienisipulipaistokseen jauhot ja sekoittele niitä kohtalaisella lämmöllä 3 minuuttia.
Kaada seokseen mausteeet ja kerma ja paista vielä muutaman minuutin ajan. Siirrä syrjään odottamaan.

Valmista bearnaise-kastike. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun valmistin tuota kuuluisaa kastiketta. Ja se ei suinkaan ollut niin vaikeaa kuin olin kuvitellut. Mutta mutta mutta: onnistuin silti sössimään.
Kastikkeen valmistuttua minulla oli vielä edessä uppomunien tekeminen ja pelkäsin, että kastike kovettuu. Siksi päätin jättää kastikkeen kylmälle hellalle, joka ollessaan tarpeeksi lähellä lämpimiä levyjä, pysyy juoksevana.
Jossain vaiheessa napsautin ko. hellan epähuomiossa päälle. Niinpä kastike pääsi lähes kiehahtamaan uudestaan, ja menetti siksi paljon koostumuksestaan.
Voih! Ja tässä vaiheessa olin jo räpeltänyt niin kauan, että itku oli melkein tulla.

Tee uppomunat. Tässä minä epäonnistuin. Syy lienee siinä, että onnistuakseen uppomuniin tulee käyttää mahdollisimma tuoreita munia. Omani eivät niitä olleet. Ja vaikka kuinka ajattelin, ettei sillä nyt ole niin väliä, niin on sillä. Munan valkuainen lähti röpelöitymään heti alussa, enkä saanut pidettyä valkuaista keltuaisen päällä. Lopputuloksena oli jonkinlaiset uppomunantapaiset viritelmät, jotka eivät nekään olleet huonoja.
En kirjaa tähän ohjetta, sillä netti on täynnä hyviä munareseptejä.

Kokoa lopulta sienisipulipaistosta tartalettipohjille ja lisää päälle uppomuna. Kuorruta koko joukkobearnaise-kastikkeella ja avot!

Pitkä ja monivaiheinen ohje, mutta kyllä ne torttuset olivatkin aika hyviä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin pidin elokuvasta! Meryl Streep oli aivan ihana. Se blogi muuten löytyy vielä netistä. Hän kirjoittaa siellä kasvissyöjistä ja raakaravinnon syöjistä, että he ovat vain snobbailijoita, jotka haluavat tuntea itsensä paremmiksi kuin muut. Sain aika ilkeän kuvan Juliasta (vai Julieko se nyt oli, se bloggaaja kumminkin).

Elokuvan ruoat olivat lihapitoisia. Onko Childin kirjassa yhtään kasvisreseptiä? Luuletko että reseptit toimivat kasvisruoiksi muutettuina? Siinä olisi blogin idea - Childin reseptit kasvisversioina.

Haarukka kirjoitti...

Mäkin tykkäsin todella Julie&Juliasta. Ja sun postaus sopi siihen tosi hyvin! Kiva kun jaoit ohjeen, tuota pitää vielä joskus kokeilla (aikaa ja energiaa vain tarttetaan...).